Paris kiralık e-scooter'ları yasaklayan ilk şehir oldu

Paris'te yapılan referandumda oy kullananların yüzde 90'ı elektrikli scooter'ların kiralanmasının yasaklanması yönünde oy kullandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'nın başkenti Paris'te elektrikli scooter'ların kiralanmasına izin verilip verilmeyeceğiyle ilgili referandumdan yüzde 90 oranında 'Hayır' oyu çıktı. Paris, bu sonuçla birlikte elektrikli scooter'ların kiralanmasını yasaklayan dünyadaki ilk şehir oldu.

Oy vermeye yaşı tutanların yalnızca yüzde 8'inin sandığa gitti referandumda, resmi rakamlara göre, şehrin seçmen kütüğündeki 1,38 milyon kişiden 103 binden biraz fazlası oy kullandı. Bu kişilerden 91 bin 300'den fazlası elektrikli scooter’ların yasaklanmasını istedi.

PARİS, ELEKTRİKLİ SCOOTER'LARI İLK BENİMSEYEN SEHİRLERDENDİ

Paris, elektrikli araçları benimseyen ilk şehirlerden biriydi ancak karşı çıkanlar bunların yarardan çok zarara neden olduğunu savundu. Elektrikli scooter'ların bazı kişiler tarafından trafikte araçların, kaldırımlarda yayaların arasından ve saatte 27 km hıza çıkarak kullanılması endişe doğuruyordu. Sürücüler genellikle kask takmıyorlardı ve 12 yaşındaki çocuklar yasal olarak elektrikli scooter kiralayabiliyordu. Park halindeki elektrikli scooter’ların kaldırımlarda yığıldığına dair eleştiriler de vardı.

2021'de 31 yaşındaki İtalyan bir kadın, iki kişiyi taşıyan bir elektrikli scooter'ın çarpması sonucu hayatını kaybetti. Kadın düştü, başını kaldırıma çarptı ve aniden kalbi durdu. Ancak elektrikli scooter sürücüleri, araçların şehirdeki toplam trafik kazalarının küçük bir bölümünü oluşturduğunu savundu.

PARİS BELEDİYE BAŞKANI HIDALGO REFERANDUM ÇAĞRISINDA BULUNMUŞTU

Paris Belediye Başkanı Anne Hidalgo, kiralık elektrikli scooter'lar için referandum çağrısında bulundu. Özel araçlar oylamaya dahil edilmedi. Hidalgo oy kullanırken gazetecilere verdiği demeçte, "Seçmenlerin kararına saygı göstermeye kararlıyım. Çok pahalı - 10 dakika için 5 euro - pek sürdürülebilir değil; hepsinden önemlisi, birçok kazanın nedeni" dedi.

Çoğunlukla gençlerden oluşan müşterilerinin oy kullanmayacağından korkan üç ana kiralayıcı -Lime, Dott ve Tier- insanları kendi lehlerine oy vermeye teşvik etmek için sosyal medyayı kullandı. Ayrıca pazar günü bütün gün seyahatleri ücretsiz yaptı.

2019'da yürürlüğe giren yeni yasalar - görünür giysiler giyme ve trafik akışına karşı araç kullanmama zorunluluğu da dahil - 135 euro ve hız sınırını aşma durumunda 1.500 euro’ya kadar para cezası öngörüyordu. Şehirde, park edilen elektrikli scooterlar da bir sorun haline geldi. Birçoğu şehrin parklarına ve meydanlarına bırakılmış durumda. Elektrikli scooter’ları kaldırımlara bırakıp gitme yasağı 35 euro para cezası tehdidine rağmen büyük ölçüde dikkate alınmadı. (BBC Türkçe)