Papa'nın COP28 gezisi iptal edilmişti: 'Hâlâ iyi değilim'

Grip ve solunum yolları enfeksiyonu sebebiyle COP28 gezisi iptal edilen Papa Franciscus, Gazze'deki duruma ilişkin olarak, "Savaş her zaman yenilgidir, silah üreticileri hariç herkes kaybeder" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde 1 Aralık'ta başlayacak Birleşmiş Milletler (BM) İklim Konferansı COP28'e katılımı sağlık sorunları nedeniyle iptal edilen Papa Franciscus, sağlık durumu hakkında açıklama yaptı.

Reuters'ın haberine göre, Katoliklerin 86 yaşındaki ruhani lideri, Vatikan'daki Paul IV salonundaki haftalık konuşmasında, okuması beklenen konuşma metnini yardımcısının okuyacağını, 'çünkü grip sebebiyle kendisinin ve sesinin hâlâ iyi olmadığını' söyledi. 

'GEÇİCİ ATEŞKES DEVAM ETSİN'

28 Kasım Salı günü Vatikan'dan yapılan açıklamada, Papa Franciscus'un cuma günü başlayacak COP28 için Dubai'ye yapmayı planladığı gezinin doktorunun talimatları doğrultusunda iptal edildiği duyurulmuştu. Yapılan açıklamada, "İnfluenza ve solunum yolları enfeksiyonu bağlamında genel klinik durumu iyiye gitmiş olsa da doktorlar Papa'nın geziyi yapmamasını istediler" ifadelerine yer verilmişti.

Bu açıklamadan bir gün sonra bugün kamuoyu önüne çıkan Franciscus, "Viva il papa" (Çok yaşa Papa) sloganlarıyla karşılandı. Konuşmasını yardımcısının okumasının ardından söz alan Papa, İsrail ve Hamas arasında uzlaşmaya varılan geçici ateşkesin altıncı gününde devam ettiği Gazze ile ilgili açıklamalarda bulundu. Ateşkesin sürmesi çağrısı yapan Papa, Ukrayna'ya da atıfla "Barış çağrısı yapıyoruz" diye konuştu.

'SAVAŞ YENİLGİDİR, SİLAH ÜRETİCİLERİ HARİÇ HERKES KAYBEDER'

Gazze'deki Katolik din insanlarından bölgedeki durumla ilgili bilgi alan Papa, halkın su ve ekmek yokluğu içinde olduğunu ve acı çektiğini söyledi. Papa, "Savaş her zaman yenilgidir. Çok fazla fayda sağlayan bir grup hariç herkes kaybeder; burada en çok fayda gören diğerlerinin ölümlerinden iyi para kazanan silah üreticileridir" dedi. (DIŞ HABERLER)