Palandöken’de charter uçuşları bitti, umutlar iç pazarda

Kayak sezonu açılan Palandöken'de Ukrayna-Rusya savaşı nedeniyle yabancı turist sayısında düşüş oldu. Turizmciler, yabancı turist açığını yerli turist ile kapatmayı umuyor.

Google Haberlere Abone ol

Emrullah Bayrak

ERZURUM - New York Times tarafından dünyadaki en iyi 41 kayak merkezi arasında 18. sırada gösterilen Palandöken Kayak Merkezi, resmi açılışını 8 Aralık 2023 tarihinde yaptı. Türkiye’de kayak sezonunu ilk açan yer oldu.

Geçen yıl 1 milyon 950 bin kişiyi ağırlayan Palandöken Kayak Merkezi’nin bu yılki hedefi 3 milyon ziyaretçiye ulaşmak. Ama bu hedef Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle zor görünüyor. Zira seyahat acentelerinin uçak kiralayarak gerçekleştirdiği özel charter uçuşları, savaş dolayısıyla Erzurum'a yapılamıyor. Bu nedenle  Palandöken'de hedef, yerli turist...

Palandöken Kayak Merkezi'nde günlük konaklama bedeli 10 bin liradan başlıyor. 

'DIŞ PAZAR AÇIĞIMIZI İÇ PAZARDAN KARŞILAMAMIZ MÜMKÜN GÖRÜNMÜYOR'

Yarıyıl tatiliyle birlikte Palandöken Kayak Merkezi'nde hareketlilik başladı. Hafta sonları da şehir halkının Palandöken’e çıkmasıyla birlikte yoğunluk iyice artıyor. Palan Otel Genel Müdürü Ali Güney, dağdaki otellerde şu an yüzde 80 civarında bir doluluk olduğunu söyledi. Fakat bu oranın bekledikleri bir yoğunluk olmadığını belirten Güney, şöyle devam etti: “Sömestr tatilinin birinci haftası bitmek üzere. İkinci haftasının daha yoğun olmasını bekliyoruz. Kar kalınlığı 1,5 metre civarında. Bu anlamda kar sıkıntımız yok. Palandöken Dağı Erzurum Havalimanı'na çok yakın. İstanbul, Ankara ve İzmir’den şehrimize gelenler, yarım saat içinde kayak yapmaya başlayabiliyor. 200 kişinin yan yana kayabileceği pistlerimiz var. Kar kalitesi bakımından birinci sıradayız. Herkesi Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'ne bekliyoruz.”

Günlük konaklama bedelinin 10-20 bin lira arasında değiştiğini anlatan Güney, özel charter uçuşlarının geçen yıl 27 Aralık’ta başladığını ve 14 Ocak’ta bittiğini hatırlattı. Rusya-Ukrayna savaşı dolayısıyla o tarihten bu yana özel charter uçuşlarının yapılamadığını dile getiren Güney, “Bizim misafirlerimiz ağırlıklı olarak yurt dışından geliyordu. Savaştan dolayı işlerimiz olumsuz etkilendi. Önceden dış pazar açığımızı iç pazardan karşılıyorduk. Ama şimdi bu açığı iç pazardan kapatmamız mümkün görünmüyor" dedi.

İranlı turistlerin ise Nevruz zamanı Erzurum’a gelmeye başlayacağını belirten Güney, şu an az da olsa İran’dan otobüs seferlerinin düzenlendiğini kaydetti. Sway Otel Genel Müdürü Ömer Akça da doluluk oranlarının yüzde 85’in üzerinde olduğunu söyledi. Yarıyıl tatili dolayısıyla Palandöken Kayak Merkezi'ne rağbetin arttığını ifade eden Akça, “Altyapı anlamında hiçbir sıkıntımız yok. Şu an onun meyvelerini yiyoruz. Her türlü aktivitemiz mevcut. 1 metreden fazla kar var. Bütün tesislerimiz kış turizmine hazır. Konaklamanın bedeli 10 bin liradan başlıyor” diye konuştu. 

Bu sene daha çok iç pazara ağırlık verdiklerini vurgulayan Akça, "Diğer kayak merkezlerinde kar olmaması halinde potansiyelin Palandöken'e kayacağını düşünüyoruz. Ama şu an oralarda da yeteri oranda kar mevcut. Bu yıl dış pazardaki açığı iç pazarla kapatmamız zor görünüyor" dedi.

Palandöken'de ışıklandırılmış 10 kilometre uzunluğundaki pistlerde gece kayağı yapma imkânı da var.

GECE KAYAĞI YAPILABİLİYOR

Deniz seviyesinden 3 bin 176 metre yükseklikteki Palandöken, dünyanın en uzun ve en dik pistleri arasında yer alıyor. Palandöken ve Konaklı Kayak Merkezi'nde, Uluslararası Kayak Federasyonu tarafından tescillenmiş 20 özel yarış pisti olmak üzere slope, style, halfPipe gibi özel ve adrenalin içerikli pistler bulunuyor.

En uzunu 12,5 kilometre olmak üzere toplam 55 pist bulunan Palandöken ve Konaklı'da, aynı anda binlerce kişi kayak yapabiliyor. Palandöken'de ışıklandırılmış 10 kilometre uzunluğundaki pistlerde gece kayağı yapma imkânı da var. Palandöken'de çeşitli kategorilerde kayak ve snowboard yarışmaları düzenlenirken, kar festivalleri de gerçekleştiriliyor. Bölgede dördü 4 yıldızlı ve altısı 5 yıldızlı olmak üzere 10 turistik tesis bulunuyor.

Kayak evleri, günübirlik tesisler ve lokantalar da mevcut. Kayak merkezinde konaklama kapasitesi yaklaşık olarak 5 bin 530 kişiyi kapsıyor.

Ayrıca İl Jandarma Komutanlığı bünyesindeki Jandarma Arama Kurtarma (JAK) timleri ile Ejder 3200 A.Ş. ekibi, yaşanabilecek olumsuzluklara karşı kayak merkezinde hazır bekliyor.