Türkiye'nin ilk yapay buz parkı Palandöken'de yapıldı

Kış turizminin önemli merkezlerinden Erzurum Palandöken Dağı'nda dağcıların ve belediyenin desteğiyle yapay buz parkı yapıldı. Park 10-12 Ocak tarihlerinde açılacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Erzurum Palandöken Kayak Merkezi'nde ortalama 20 metre yüksekliğinde ve 150 metre eninde yapay buz pisti yapıldı. Dağcıların önlem alıp deneme tırmanışı yaptığı buz parkı, kayak merkezinin içinde bulunması ve yapay olması açısından Türkiye'de ilk olma özelliği taşıyor. Buz parkının, kentte 10-12 Ocak tarihlerinde ünlü dağcıların katılımıyla düzenlenecek Palandöken Outdoor Doğa Sporları Festivali'nde turizme kazandırılması hedefleniyor.

BETON ALANDAN BUZ KÜTLESİNE 

Türkiye Dağcılık Federasyonu ile bir grup dağcı, Palandöken Kayak Merkezi'nin güney pistinin alt noktasında yetkililerce taş düşmesini önlemesi için beton çekilen alanı "Buz Parkı" yapmak için bir süre önce Erzurum Valiliği ve Büyükşehir Belediyesi yetkilileriyle görüştü. Büyükşehir Belediyesinin desteğiyle söz konusu alanın yakınında bulunan dereden su taşıması için 600 metre uzunluğunda boru hattı çekilerek bahçe sulama sistemi kuruldu. Bu sistemle hava sıcaklığının sıfırın altına düşmesiyle gerçekleştirilen sulama sayesinde dağda yapılan buz parkında kısa sürede buzul kütleleri oluştu.

Türkiye Dağcılık Federasyonu buz parkı tamamen oluştuktan sonra buzul tırmanış eğitim programları yapılacak. (ERZURUM/AA)