Pakistan'da seçim: İmran Han'ın desteklediği bağımsızlar birinci çıktı

Pakistan Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre, Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) desteklediği bağımsız adaylar 101 sandalye ile parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pakistan'da cezaevindeki eski başbakan İmran Han'ın partisi Pakistan Adalet Hareketi'nin (PTI) desteklediği bağımsız adaylar seçim yarışını birinci sırada tamamladı. Pakistan Seçim Komisyonu'nun açıklamasına göre, bağımsız adaylar 101 sandalye ile parlamentoda çoğunluğu elde etti.

Üç kez başbakanlık yapan ve ordunun desteğini alan Navaz Şerif'in partisi Müslüman Ligi-Navaz (PML-N) ise 75 sandalye ile ikinci sırada yer aldı. Üçüncü sırayı, 54 sandalye ile Halk Partisi (PPP) kazandı.

Han’ın desteklediği bağımsız adaylar mecliste çoğunluk sağlasa da, Navaz Şerif öncülüğündeki Müslüman Ligi ile Bilaval Butto önderliğindeki PPP arasında bir koalisyon kurulması bekleniyor.

Pakistan'da son genel seçimler, 25 Temmuz 2018'de yapılmış ve İmran Han hükümeti göreve gelmişti. Pakistan Ulusal Meclisi'nde 10 Nisan 2022'de yapılan güven oylamasında 174 "hayır" oyuyla İmran Han hükümeti düşmüştü. Üç dönem başbakanlık yapan Navaz Şerif'in kardeşi Şahbaz Şerif, 11 Nisan 2022'de Mecliste düzenlenen seçimde 174 oyla çoğunluğun desteğini alarak başbakan seçilmiş ve ülkeyi Ağustos 2023'e kadar yönetmişti. Ülkeyi genel seçimlere kadar yönetecek geçici hükümetin Başbakanı Anvarul Hak Kakar ise 14 Ağustos 2023'te yemin ederek göreve başlamıştı.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)