Özlale siyasete nasıl girdi: Akşener izin istedi, Özyeğin vermedi

Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, "Özlale için izin isteyen Akşener'e hayır diyen Hüsnü Özyeğin aynı soru AK Parti'den gelseydi ne yanıt verirdi" diye sordu...

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Prof.Dr.Ümit Özlale'nin 2020 yılında akademiden ayrılıp siyasete girme kararını vermesinde mensubu olduğu üniversitenin sahibi Hüsnü Özyeğin'in tutumunun etkili olduğu ortaya çıktı. Cumhuriyet yazarı Barış Pehlivan, Meral Akşener'in, Özlale için nezaketen izin istemesine Özyeğin'in yanıtını ve sonrasını "Akşener’e ‘Hayır’ diyen işadamı" başlıklı yazısında şöyle aktardı: 

"Aslına bakılırsa bir akademisyenin siyasete girmesinde hukuki bir engel yoktu. Ama Akşener nezaket gereği, Özyeğin’in de bilgisinin ve izninin olmasını arzuluyordu.

Gelin görün ki...

İşadamı Hüsnü Özyeğin beklenmedik bir tavır sergiledi. Akşener’e özetle 'Siyasete girecekse, üniversiteden ayrılsın' dedi. Özyeğin’in bu yanıtını duyan Özlale de 'Bana bu seçeneği sunan kurumda durmam doğru olmaz' diyerek büyük emek verdiği okulundan ayrılmak zorunda kaldı.

Nihayetinde, 2020’nin eylül ayında Özlale için akademi hayatı şimdilik bitti ve deneyimli ekonomist siyasete girdi. Bugün halen İYİ Parti’nin kalkınma politikaları başkanı olarak görev yapıyor.

Bilinmeyen bu öyküyü şunun için yazdım:

Bugün birçok AKP’li siyasetçi hem devlet hem de vakıf üniversitelerinde akademisyen olarak görev yapmaya devam ediyor. Dedim ya, yasalar buna izin veriyor.

Lakin...

Mesele bir muhalefet partisine gelince, işler değişiyor.

Duydum ki Özlale tazminat bile almadan üniversitesinden ayrılmış, 2 yıldır 'işsiz' bir şekilde sadece siyaset yapıyor.

Acaba...

Öğrencileri tarafından 'en sevilen akademisyen' seçilen Ümit Özlale, İYİ Parti’den değil de AKP’den siyasete girseydi farklı olmaz mıydı?

Hüsnü Özyeğin, Akşener’de kullandığı veto hakkının benzerini Erdoğan’a gösterebilir miydi?

Hiç sanmıyorum." (HABER MERKEZİ)