Özkoç: CHP, kendi dilinde eğitimin bir hak olduğunu görüyor

CHP'nin Kürt meselesini çözmeye niyetli olduğunu söyleyen Grup Başkanvekili Engin Özkoç, "CHP, kendi dilinde eğitimin bir hak olduğunu görüyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Grup Başkanvekili Engin Özkoç, Diyarbakır ziyaretinde gazetecilere gündeme yönelik açıklamalarda bulundu. CHP'nin kendi dilinde eğitimin bir hak olduğunu gördüğünü söyleyen Özkoç, Kürt meselesini de çözmeye niyetli olduklarını söyledi. Özkoç, bölgede HDP ile rekabete girmediklerini, Cumhur İttifakı’na karşı bir mücadele yürüttüklerini söyledi.

'CUMHURİYETİ KURARKEN EKSİK BIRAKTIĞIMIZ ŞEYLER OLABİLİR'

Amida Haber'den Gönül Morkoç ve İlyas Akengin'in sorularını yanıtlayan Özkoç, CHP'nin Kürt meselesine yaklaşımıyla ilgili, "Bizim için asıl önemli olan eşit yurttaşlık ilkesi ile bu ülkede birlik ve beraberlik içerisinde bütün değerlerimizi yaşatarak bir arada olabilmek. CHP, bütün yurttaşlarının aynı haklara sahip, kendi değerlerini yaşatan birbirine saygı duyan, ayrışmayan bir çalışmanın bugünlerde devamını sağlıyor. Genel başkanımız çok önemli bir helalleşmeden bahsetti. Türkiye’de, bu Cumhuriyeti kurarken, yaralarını sararken eksik bıraktığımız, yeterince yapamadığımız şeyler olabilir. Bütün bunları birbirimizle ancak oturup konuşarak yapabiliriz. Bunu savaş dili ile yapamayız, barış dili ile yapabiliriz. Bunun için bu konuda kararlı bir şekilde, elimizden gelen her türlü gayreti gösteririz" ifadelerini kullandı.

'CHP, KENDİ DİLİNDE EĞİTİMİ HAK OLARAK GÖRÜYOR'

"CHP, bütün kültürel varlıkların, kendi dilinde, eğitimle ilgili olsun, değerlerini yaşatabilmekle ilgili olsun, bunların hepsinin bir hak olduğunu görüyor" diyen Özkoç, "CHP, Türkiye’de yaşayan bütün kimliklerin kendini ifade etme özgürlüğünü önüne koyuyor. Bu konuya da, çizdiğim çerçeve içerisinde bakıyoruz" diye konuştu.

'CHP BU SORUNU ÇÖZMEYE NİYETLİ'

"CHP, Kürt sorunu ile ilgili sonuna kadar net şeyler söylüyor" diyen Özkoç şöyle devam etti: "Mesela, 'terör örgütü' ile ilgili görüşmeler yapıldığı zaman CHP, 'Bu sorun Meclis’te muhatapları ile görüşülerek, çözülmeli' dedi. Çok net bir şekilde tavrını koydu. Bu sorunu, sadece bir bölgenin sorunu olarak görmek, sadece bir etnik sorun olarak görmek, bu sorunu ayrıştırmak demektir. Bu sorun hepimizin sorunu. Eğer Türkiye’de bir yer kanıyorsa, hepimizin canı acımalı. CHP bu sorunu çözmeye niyetli. Ama, bunda samimi olmak önemli. Ben bu sorunu çözeceğim ama benim isteklerim doğrultusunda masaya oturalım. Sizin taleplerinizden çok, bizim taleplerimize göre, siz kendinize yön verin. Bu AKP’nin yaptığı. Bu muhatap almamaktır, sorunu görmemektir. Biz, Meclis’te bütün tarafları ile beraber, ne yapılması gerekiyorsa, onun adımını atacağız."

HDP ile rekabet içinde olmadıklarını söyleyen Özkoç, "Bizim karşımızda olan “Cumhur İttifakı”dır. Cumhurbaşkanlığı ucube sistemidir. Cumhur İttifakı’na karşı biz bir mücadele yürütüyoruz. Diğer siyasi partiler ile bir uzlaşı zemini arıyoruz. Biz Meclis’te oturuyoruz, konuşuyoruz, tartışıyoruz. HDP’li vekillerle de, genel başkanları ile de, Meclis içerisinde, birlikte oturuyoruz konuşuyoruz" dedi. (HABER MERKEZİ)

RÖPORTAJIN TAMAMI