'Oyuncak Hikâyesi'ni kurtarmıştı, kovuldu: Pixar, 75 kişiyi işten çıkardı

Pixar Animasyon Stüdyoları, "Oyuncak Hikâyesi 2" filmini kurtaran Galyn Susman da dahil olmak üzere 75 çalışanını işten çıkardı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Pixar Animasyon Stüdyoları, gişede hayal kırıklığı yaratan "Lightyear" ile ilgili olarak, filmde yer alan yöneticiler de dahil olmak üzere toplam 75 kişiyle yollarını ayırdı. Bu isimlerin arasında, "Oyuncak Hikâyesi 2" filmini kurtaran Galyn Susman da yer alıyor.

Kayıp Rıhtım'ın aktardığına göre, işten çıkarılanlar arasında yer alan Angus MacLane, 26 yıllık bir animatör. MacLane, "Lightyear" filmi yönetmeni olarak görev yapan isimlerden biriydi ve daha önce "Oyuncak Hikâyesi 4" ve "Coco" gibi filmlerde üst düzey yaratıcı ekip içinde yer almıştı. Aynı şekilde, filmin yapımcısı Galyn Susman da işten çıkarılanlar arasında. Susman, orijinal "Oyuncak Hikâyesi" filminin yayınlandığı yıl olan 1995’ten bu yana animasyon şirketinde çalışıyordu.

'OYUNCAK HİKÂYESİ'Nİ KURTARMIŞTI

Susman aynı zamanda, birisinin yanlışlıkla filmin yüzde 90’ını Pixar’ın dosyalarından silen bir komut çalıştırmasının ardından evde filmin bir kopyasını bulundurarak "Oyuncak Hikâyesi 2"yi kurtaran kişiydi.

MacLane ve Susman’dan kovulmalarıyla ilgili henüz yorum alınamadı. Kaynaklar, 2015’ten beri Pixar’ın dünya çapında tanıtımdan sorumlu başkan yardımcısı olarak görev yapan Michael Agulnek’in de işten çıkarıldığını belirtti.

'İŞTEN ÇIKARMALAR DISNEY'İN MALİYET TASARRUFU'NUN PARÇASI'

Bu işten çıkarmalar, Walt Disney CEO’su Bob Iger tarafından daha önce duyurulan 7 bin kişinin işten çıkarılması ve 5.5 milyar dolarlık maliyet tasarrufu planının bir parçasıydı. Bu yeniden yapılanma, film ve televizyon gruplarını tek bir Disney Entertainment birimi altında birleştirdi ve dağıtımdan sorumlu bölümü ortadan kaldırdı. Pixar, yaklaşık bin 200 çalışanıyla daha küçük bir stüdyo olsa da, Disney’nin genel gelir elde eden marka ve karakterler üreten yaratıcı bir güç olması nedeniyle işten çıkarmalar önemli görülüyordu.

DISNEY HER BÖLÜMDEN BİNLERCE KİŞİYİ İŞTEN ÇIKARDI

"Oyuncak Hikâyesi", "İnanılmaz Aile" ve "Arabalar" gibi serileriyle ünlü olan Pixar Stüdyoları’nın geçen yıl gösterime giren "Lightyear" filmi, 200 milyon dolarlık bir yapım bütçesine karşılık olarak sadece 226,7 milyon dolarlık bir gişe hasılatı elde etti. Başarısız gişe performansının yanı sıra eleştirmenlerden de karışık tepkiler aldı. 2018’de benzer bir bütçeye sahip olduğu bildirilen "İnanılmaz Aile 2" ise dünya çapında 1,2 milyar dolar gişe hasılatı elde etmişti.

"Lightyear" filmi, içerdiği eşcinsel bir sahnesi nedeniyle 14 Orta Doğu ve Asya ülkesinde sansürlendi, Türkiye'de de sinemalara gelmek yerine doğrudan Disney+ üzerinden gösterime girdi.

2006 yılında Pixar’ı satın alan Disney, son zamanlarda sinema, televizyon, yayın hizmetleri ve tema parkları da dahil olmak üzere her bölümde binlerce kişiyi işten çıkardı. Pixar ise en son 2013 yılında, 2015 yapımı "The Good Dinosaur" filminin gösterimini ertelemesi ve filmin yönetmeni Bob Peterson’ı görevden almasının ardından işten çıkarmalar yapmış ve yaklaşık 30 kişiyi kovmuştu.