Otomobil lastiğinde yeni düzenleme 1 Mayıs'ta başlıyor

Lastik etiketleme ile ilgili yeni yönetmelik çıkarıldı. Düzenleme, 1 Mayıs'ta uygulanmaya başlanacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Otomobillerde lastik etiketleme ile ilgili yeni düzenleme getirildi. Lastik Sanayicileri ve İthalatçıları Derneği (LASİD) lastik etiketlemede yapılan yeni düzenlemelerle etiketleme parametrelerinin güncellendiğini, yeni parametreler ile lastik sınıfı ve tiplerinin de etiketlere eklendiğini açıkladı.

Otomobil lastikleri ve hafif ticari araç lastiklerin yanı sıra otobüs, kamyon, tır lastikleri için de etiketlendirme zorunluluğu getirildiğini belirten LASİD Genel Sekreteri Erdal Kurt, "Etiketlemedeki bu değişikliğin temel amacı; küresel sürdürülebilirliğin sağlanması, ekonomik ve çevresel verimliliğin artırılması, sürüş güvenliğinin artırılmasıdır" dedi.

LASİD'in açıklamasında, 1 Mayıs'ta uygulanmaya başlanacak  yönetmelik kapsamında yeni etiketlerde aranacak değişiklik ve düzenlemeler, "Yeni etiketlerde tedarikçi ismi, ebat bilgisi, lastik tipi ile ilgili belirlenmiş numerik kod, lastik türü gibi bilgiler etiketin üst kısmına eklendi. Lastik etiketinde yer alan kare kod (QR kod) vasıtasıyla lastik bilgilerine erişim veriliyor. Yakıt Verimliliği ve Islak Yol Tutuş Sınıfları A'dan (En yüksek) E'ye (En düşük) 5 seviyeye indirildi ve seviyelerin aralıkları değiştirildi. Dış Yuvarlanma Gürültüsü sınıfları sembolü değişti. Yeni şekliyle alt sol köşede, dB cinsinden ölçülen değer olarak yer alıyor ve ses seviyesi (A-C aralığında) sınıflandırıldı. Lastiğin zor kış koşullarında kullanılan bir lastik olup olmadığını gösteren 'Kış Lastiği' (içinde kar tanesi deseni olan üç zirveli dağ) Sembolü veya lastiğin buzda yol tutuş lastiği olup olmadığını gösteren sembol eklendi. C1 (Otomobil) ve C2 (Hafif Ticari Araç) kategorilerine ilave olarak C3 (otobüs, kamyon, tır) kategorisindeki lastikler için de etiketleme zorunlu hale getirildi" şeklinde aktarıldı. (HABER MERKEZİ)