Oteller müzik yayını için telif ödeyecek

MESAM müzik yayını yapılan otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerinin zorunlu lisanslama kapsamına alındığını ve Resmi Gazete'de yayımlanan tebliğle bu işletmelerin telif ödeyeceğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği (MESAM), otel, motel, pansiyon ve konaklama tesislerinde çalınan müzikler için lisans alma sorununun çözüldüğünü duyurdu. 

MESAM'dan yapılan açıklamada, müzik sektörünün önemli problemlerinden biri olan ve çözüm bekleyen konaklama tesislerinde çalınan müzikler için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile 7 müzik meslek birliği arasında yapılan çalışmalar sonucu, zorunlu lisanslama tebliğinin Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdiği ifade edildi. MESAM'ın açıklaması şöyle: "Otellerin kolay ve etkin bir sistem ile lisans altına alınması için Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından bir düzenleme yapıldı. Böylelikle işletmeler; çok sayıda sanatçının eserlerinin bulunduğu repertuvarlar için müzik birliklerinin belirlediği tarifeler üzerinden zorunlu lisanslama yapacak. Çalışmalarda çözüm üretmeye ve işbirliğine dayalı yaklaşım gösteren otel meslek birlikleri TÜROFED, TUROB da devrim niteliğindeki karara destek verdi."

Açıklamada görüşlerine yer verilen MESAM Başkanı Recep Ergül de Türkiye'de yaklaşık 21 bin civarında otel, motel, pansiyon ve konaklama tesisi bulunduğunu belirterek, şunları aktardı: "Telif konusunda lisanslama tarifelerinde ciddi indirimler yaparak otellere ödeme kolaylığı sağladı. Otellerin, herhangi bir cezai işlemle karşılaşmamak için 31 Ekim 2023 tarihine kadar gerekli sözleşmeleri yapmaları gerek. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy ile 7 müzik meslek birliği olarak yaklaşık 2 yıldır yaptığımız müzakereler sonucu hem müzik endüstrisinin hem de turizmcilerin haklarını koruyacak bir düzenlemeye gidildi. Her ne kadar 2 federasyon ve 7 müzik meslek birliği olsak da turizmcilerin tek muhatabı olacak şekilde işbirliğini hayata geçirdik. Tarifelerimizde ciddi indirimler yaparak otellere ödeme kolaylığı sağladık. TÜROFED ile zaten 2008 yılından beri güzel bir işbirliğimiz vardı ve düzenli olarak teliflerini ödüyorlardı. Şimdi sektördeki diğer bütün aktörlere de aynı imkanlar sunuldu." (HABER MERKEZİ)