Örencikliler: Maden için orman seyreltiliyor

Altın madeni açılmak istenen Örencik ve civar köylerde orman şeflikleri, ağaçları damgalamaya başladı. Köylüler, maden için ormanda seyreltme işlemi yapılmak istendiğini savunuyor.

Köylüler, damgalanan ağaçları kayda aldı.
Google Haberlere Abone ol

Osman Çaklı

DUVAR - Kütahya’nın Eğrigöz Dağı eteklerinde bulunan Avcılar ve Örencik köyleri Zenit Madencilik’in açmak istediği altın madeni sınırlarında bulunuyor. İki yılı aşkın süredir altın madenine karşı çıkan köylüler, çeşitli tarihlerde maden faaliyetlerini durdurmak için dört ayrı dava açtı. Yargı süreci Kütahya İdare Mahkemesi ve Danıştay’da devam ediyor.

10 Mayıs’tan itibaren Örencik ve Avcılar köylerinin ormanlık arazisinde orman işletme şeflikleri ağaç damgalama işlemi gerçekleştiriyor. Ağaç damgalaması, Zenit Madencilik'in bölgede açmak istediği altın madeninin tesis sınırları içerisinde gerçekleştiriliyor. Damgalama işlemini görüntüleyen köylüler, binlerce ağacın kesime hazır hale getirildiğini aktardı.

Damgalanan ağaçlar numaralandırıldı.

‘DAVALAR DEVAM EDERKEN ORMANDA SEYRELTME YAPACAKLAR'

2022’nin şubat ayında yaklaşık 10 köyde gerçekleştirilen bilirkişi keşfinin sonuç raporu henüz sonuçlanmadı. Ormancılık ve hayvancılıkla uğraşan Örencikli Seyfi Akçakaya, Tavşanlı Orman İşletmesi’ne bağlı iki ayrı orman şefliğinin, ağaçlara damga vurduğunu söyledi. Yapılan işlemin rutin gibi göründüğünü ancak seyreltme işleminin maden yararına olacağını savundu. Akçakaya, 2021 yılında şirketin sondaj gerekçesiyle, sondaj yolu üzerindeki ağaçları seyrelttiğini hatırlattı. Buna karşı açılmış davalarının olduğunu ekleyen Akçakaya, mahkemenin henüz nihayete ulaşmadığını belirtti.

Akçakaya şu anda devam eden damgalamanın ne anlama geldiğini şöyle anlattı: “Damgalama bu ağaçların kesileceğini gösteriyor. Bu işlemin meali budur. Üstelik bunu madenin proje sahası içerisinde yapıyorlar. Yığın liçi ve ADR denilen tesislerin yapımının planlandığı bölgede…”

‘9 BİN AĞAÇ DAMGALANDI’

10 Mayıs’tan itibaren yaklaşık 9 bin ağacın damgalandığını tespit ettiklerini söyleyen Akçakaya, arazide bulunan ormanların maden için kesildiğini ileri sürdü: “Şirket, ÇED raporunda 2 bin 560 ağacı keseceğini ve bunun beş katını buradan giderken dikeceğini taahhüt etti. Fakat ağaç sayısını bilinçli olarak düşük gösterdiler. Burada yaklaşık 25 bin ağaç var. Zaten kendi aldıkları arazide ağaçları kesiyorlar. Üstelik orman şeflikleri orman üretim alanlarında damgalama yapmamış özellikle gidip baktım.”

Konuyla ilgili ulaşmak istediğimiz, Kütahya Orman İşletme Müdürlüğü ilçe orman şefliklerine yönlendirme yaptı. Tavşanlı ve Emet orman şefliklerine telefonla ulaşmak istedik fakat irtibat kuramadık.