Operasyon ve sabotaj iddialarını redden Ukrayna, Almanya ve Fransa'dan gözlemci istedi

Tek taraflı bağımsızlık ilan eden Donetsk'te sabotajlar yapıldığı ve operasyon düzenleneceği iddialarını reddeden Ukrayna hükümeti, Almanya ve Fransa’dan gözlemci göndermelerini istedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba, ülkenin doğusunda tek taraflı bağımsızlık ilan edilen bölgelerde artan gerilim hakkında açıklama yaptı. 

Sputnik'in haberine göre, Twitter hesabından açıklama yapan Kuleba, hükümetin Donbass'a operasyon yapmayı planlamadığını ve durumu diplomatik yollarla çözme niyetinde olduğunu belirtti.

Kuleba, "Rusya'nın, Ukrayna'nın hücum operasyonları planladığı ya da bir kimya tesisinde sabotaj düzenlendiği iddiasının yer aldığı propagandalarını tümüyle reddediyoruz. Ukrayna, Donbass'ta bu tür eylemler planlamıyor ya da hayata geçirmiyor" ifadelerini kullandı.

Kuleba, Kiev'in diplomatik çözüme bağlı olduğunu da sözlerine ekledi.

Ukrayna'dan tek taraflı olarak bağımsızlığını ilan eden Donetsk Halk Cumhuriyeti'nin (DHC) Halk Milisi Dairesi, sabotajcıların Gorlovka yakınlarındaki bir su artırma tesisinde bulunan klor stoklarını havaya uçurmaya çalıştığını iddia etmişti.

DHC Devlet Güvenlik Bakanlığı ise, yine Gorlovka'da bulunan Stirol kimya tesisini hedef alan bir sabotajın önlediğini ve tesisteki bir güvenlik görevlisinin yaralandığını açıklamıştı.

ULUSAL GÜVENLİK SERVİSİ: TOPRAKLARIMIZI ASKERİ YOLLA KURTARMA EMRİ ALMADIK

Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Servisi (SNBO) Sekreteri Aleksey Danilov, Donbass’ı kurtarmaya yönelik hiçbir emir verilmediğini belirtti.

Danilov, bugünkü basın toplantısında, “Askerlerimizin Donetsk ve Lugansk’a saldırmaya hazırlandığı iddia ediliyor. Size, tüm bu iddiaların kesinlikle gerçeği yansıtmadığını söyleyebilirim. Topraklarımızın askeri yollar kurtarmaya yönelik hiçbir emir yok. Üstelik, bu toprakları kurtarma emri olursa siviller arasında büyük kayıpların olacağını anlıyoruz. Ülkemizde böyle bir emir olamaz” dedi.

Rusya'yı, Ukraynalı askerlerin harekete geçmeye kışkırtmak için bu iddiaları yaymakla suçlayan Danilov, “Ordu birlikleri ancak askerlerin hayatlarına tehdit oluştuğu zaman ateş açıyor” diye konuştu.

"Bugün itibariyle ülkemiz topraklarına geniş çaplı istila görmüyoruz" Danilov, "Rusya’nın noktasal provokasyonlara başvurabileceğini söyleyebiliriz. Bunun için ordu, güvenlik ve savunma sektörden güçlerimiz tepki vermeye hazır olmalı" ifadelerini kullandı.

BAŞBAKAN YARDIMCISI VEREŞÇUK: ALMANYA VE FRANSA'DAN GÖZLEMCİ İSTİYORUZ

Basın toplantısı düzenleyen Ukrayna Başbakan Yardımcısı İrina Vereşçuk, da "Bağımsız değerlendirmeye ihtiyacımız var. Tam da bu yüzden Normandiya Formatı katılımcıları olan Almanya ve Fransa’dan en kısa zamanda AGİT Gözleme Misyonu’na temsilcilerini göndermelerini istiyoruz. Bu temsilcilerin, durumu bağımsız olarak değerlendirmesini istiyoruz. AGİT Misyonu için gereken tüm noktalara erişim sağlamaya hazırız ve bunu yapıyoruz" dedi.

'ATEŞKESİ YENİDEN SAĞLAMAK İÇİN HER ŞEYİ YAPMAYA HAZIRIZ'

Hükümetin Donbass'taki "sessizlik rejimini" sürdürmeye hazır olduğunu da belirten Vereşçuk, Kiev'in ateşkesi yeniden sağlamak için gerekli olan her şeyi yapmaya hazır olduğunu, cumartesi günü yapılacak Üçlü Temas Grubu toplantısından umutlu olduğunu söyledi.

Vereşçuk, “Üçlü Temas Grubu'nun yarınki toplantısının gerçekleşeceğini umuyoruz. Çalışmaya hazırız, diyaloğa hazırız, ateşkesin devam etmesi, sessizlik rejiminin yeniden uygulanması ve sivil halkın acı çekmemesi için her şeyi yapmaya hazırız” şeklinde konuştu.