Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği: Bakanlık, çocukların cemaat yurduna verilmesiyle ilgili çelişkili açıklamalar yapıyor

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, 9 depremzede çocuğun tarikat kursuna verilmesiyle ilgili açıklamaların çelişkili olduğunu belirtti: “Soruşturmanın sonuçsuz kalmaması için yakından takip ediyoruz.”

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, Maraş depreminden etkilenen Antep'te, babalarını kaybeden 9 çocuğun Sakarya'da İsmailağa Cemaati'ne ait bir yatılı Kur'an kursuna verilmesiyle ilgili soruşturmanın sürdüğünü fakat Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı'nın çelişkili açıklamalar yaptığını, soruşturmanın sonuçsuz kalmaması için yakından takip ettiklerini belirtti.

VAKIF YÖNETİCİSİ KABUL ETTİ, BAKANLIK REDDETTİ

DW Türkçe'den Alican Uludağ'ın, 23 Şubat günü yayınlanan haberinde, Antep'te babalarını kaybeden 9 çocuğun, anneleriyle birlikte Sakarya'ya getirildiği, çocukların anneleri olmadan Adapazarı ilçesinde bulunan Mekke Mescidi-Hanife Akın Kuran Kursu'na verildiği belirtilmişti.

Haberde açıklamasına verilen vakıf yöneticisi, olayı kabul etmiş ve "Sakarya İl Müftüsü Hasan Başiş bizi aradı, 'Böyle böyle çocuklar var. Bunlara yer açar mısınız?' dedi. Biz de çocukları aldık. Çocuklara deprem nedeniyle travma geçirdiği için psikolojik destek almış. Biz de bu çocukları bir nevi burada koruma altına aldık. Kursta kalıyorlar. 9 tane çocuk var burada. 2 tanesi annelerinin yanına gitti. 7 tanesi burada" demişti.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ise 24 Şubat günü yaptığı yazılı açıklamada "Depremzede çocukların Kur'an kursuna ya da herhangi bir cemaate verildiği iddiaları kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır" ifadelerini kullanmıştı.

'MÜFTÜLÜK ÇOCUKLARIN BAKANLIĞA TESLİM EDİLDİĞİNİ AÇIKLADI'

Önce Çocuklar ve Kadınlar Derneği, bugün paylaştığı açıklamada, dernek olarak deprem bölgesinden çeşitli illere getirilen refakatsiz çocukların cemaat evleri ve yurtlarına yerleştirildiği iddialarına ilişkin önce İstanbul Beykoz daha sonra da Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyuruları yaptığını ve soruşturmaları devam ettiğini aktardı. 

Suç duyurusunun ardından müftülüğün de olay doğruladığı kaydedilen açıklamada, "Söz konusu soruşturmalar devam ederken Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından çeşitli tarihlerde birbiri ile çelişen açıklamalar yapılmıştır. Sakarya’daki çocuklara ilişkin, suç duyurumuz ardından müftülük tarafından çocukların Bakanlığa teslim edildiği açıklanmıştır. Bu durumda, çocukların yetkisiz kimselere birileri tarafından teslim edildiği, birilerinin de çocukları yetkisiz kimselerden geri aldığı, yani suçun oluştuğunun kabulü ortadadır" denildi.

Resmi kurumların çelişkili açıklamalarının ardından derneğin soruşturmayı yakından takip ettiği aktarılan açıklamada, "Ancak söz konusu gelişmeler ışığında bu çelişkili beyanlara dayanılarak soruşturmanın sonuçsuz kalmaması açısından soruşturma makamlarının söz konusu evlere ait kamera kayıtları, tanıklar ve diğer delilleri titizlikle incelemesi beklentisiyle yapılacak tahkikatı yakından takip ettiğimizi kamuoyuna bildiririz" ifadelerine yer verildi. (HABER MERKEZİ)