Ombudsman, 83 yaşındaki hasta tutuklu Özkan için yapılan başvuruyu reddetti

Kamu Denetçiliği Kurumu, 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan'ın tahliyesi için yapılan başvuruyu, "Yasal düzenlemeye aykırı bir durum tespit edilmediği" gerekçesiyle reddetti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Yüzlerce defa revire ve hastaneye sevk edilen, cezaevi koşullarında rahatsızlıkları her geçen gün artan 83 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan için HDP Grup Başkanvekilleri Meral Danış Beştaş ve Saruhan Oluç ile Meclis İnsan Hakları İnceleme Komisyonu üyesi Fatma Kurtulan, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (Ombudsmanlık) başvuru yaptı. 

HDP’li vekiller, yaşı ve hastalıklarının cezaevi şartlarında arttığı bilinmesine rağmen tahliye edilmediğini belirtikleri Özkan’ın cezaevinde tutulmasında kamu yararı olmadığı ve yaşam hakkı ihlaline maruz kalmaması için tahliyesine yönelik koşulların sağlanmasını talep etti.

‘BAKIMA MUHTAÇ’

Kamu Başdenetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) HDP'li vekillerin başvurusunu reddetti. Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç imzalı 34 sayfalık kararda, Adalet Bakanlığı’ndan Özkan’ın durumuna dair alınan raporlarda 23 Kasım 2009 ile 23 Kasım 2021 tarihleri arasında 302 defa kurum revirine çıkarıldığı, cezaevi dışında 374 defa hastaneye sevk edildiği, kalp hastası, hipertansiyon, KOAH, guatr, işitme kaybı gibi hastalıklarının bulunduğu bilgileri yer aldı.
Kararda, Özkan’ın tutuklu oğlu Ahmet Özkan ile aynı odada kaldığı, sevk işlemlerinin tekerlekli sandalye ile yapıldığı, yatağa bağımlı olmadığı, yaşı itibariyle bakıma muhtaçlığının ve yürüme güçlülüğü bulunduğu hallerde tekerlekli sandalye kullandırıldığı belirtildi.

‘YETKİLERİ SINIRLI’

Uzun uzun yönetmelik ve ceza infazının ertelenmesine dair Adli Tıp Kurumu ve cumhuriyet savcılıkları tarafından karar verileceğine dair bilgilerin yer aldığı kararda, Kamu Denetçiliği Kurumu’nun idarenin mevzuat kapsamında üzerine düşen görev ve yetki kapsamındaki sorumluluğunu yerine getirip, getirmediği ile sınırlı tutulduğu belirtildi.
ATK tarafından Özkan hakkında 2011, 2013, 2015, 2018 ve 2021 yıllarında 5 ayrı rapor düzenlendiği belirtilerek, “kontrolleri sağlanarak, cezaevi şartlarında infazına devam edebileceği” yönünde kararlar çıktığı kaydedildi. 
Kararda idari işlem ve süreçlerin değerlendirilmesinde yürütülen incelemede yasal düzenlemelere aykırı bir husus tespit edilmediği belirtilerek, başvurunun reddine karar verdi. (KAYNAK: MA)