Okuyan: Temmuzda ne olacak sorusuna kimsenin bir yanıtı yok

TKP Genel Sekreteri Kemal Okuyan, yaptığı basın açıklamasında "Türkiye’de yakın gelecekte mutlak bir iyileşmeden söz etmek mümkün değil" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Komünist Partisi (TKP) Genel Sekreteri Kemal Okuyan, İstanbul’da düzenlediği basın toplantısıyla seçim hazırlıklarını anlattı, gündeme ilişkin açıklamalarda bulundu. Okuyan, toplantıda seçim çalışmalarına yarın Samsun’da başlayacaklarını söyledi.

TKP’nin Türkiye’de tartışılan iki ittifakla ilişkisi olmayan ender partilerden biri olduğunu söyleyen Okuyan “Hem çok ilgiliyiz hem çok uzağız. Bu TKP’nin başka bir kümede mücadele etmesi gibi bir sonuç doğruyor” ifadelerini kullandı.

'İKİ MASADAN DA UZAK DURMAMIZ GEREKİYOR'

Türkiye’nin seçimden sonra kimin kazandığından bağımsız olarak 'derin bir kaosa' gireceğini ifade eden Okuyan sözlerini şöyle sürdürdü: “Buna itiraz neredeyse mümkün değil. Ekonomik ve siyasi fay hatları, süreci buna doğru evriltiyor. Türkiye çok derin bir hesaplaşmaya doğru gidiyor. Bu fotoğrafa baktığımızda çok sert bir tablo var. Cinayetler başladı. Nisan ya da mayısta bir sandık konacak. 'Temmuz ayında ne olacak bu ülkede' sorusuna kimsenin yanıtı yok. Toplumsal zemine taşınan kaos, bazı siyasal aktörleri çağırır. Ortada bir masa kalmaz. Türkiye’de yakın gelecekte mutlak bir iyileşmeden söz etmek mümkün değil. Seçimi ister iktidar ister muhalefet kazansın, 'sermayenin mal varlıklarına el koymadan halkın çektiği çilelere ilaç olacağım' diyen herkes Türkiye’yi uçuruma sürükler; Türkiye’yi iç savaşa sürükler. Türkiye’de yaygın bir devletleştirme olmadan sosyal güvenlik sistemi çökmeye mahkumdur. Bunun sonucu hiperenflasyon ve iç savaştır. Bu süreci Avrupa için 1914, 1917, 1936 dönemlerine Türkiye için ise 1977’ye benzetebiliriz. Biz bu kaotik süreçte olanak yaratmaya çalışacağız. Biz bu döneme hazırız. Bunu yapabilmemiz için iki masadan da uzak durmamız gerekiyor.”
Türkiye’de toplumun Gezi eylemlerini ortaya çıkaran enerjiyi kaybetmediğini belirten Okuyan, “Siyaset bunun üstünü örttü. Bu geçicidir. AKP’yi bu toplum kabul etmeyecek” dedi.

‘ADAY ÇIKARMAMIZ GEREKİYOR’

Muhalefetin çıkaracağı adayın kendilerini ilgilendirmediğini söyleyen Okuyan, TKP, Sol Parti, Türkiye Komünist Hareketi (TKH) ve Devrim Hareketi bileşenlerinden oluşan Sosyalist Güç Birliği’nin bir aday çıkarması gerektiğini belirtti. Okuyan, “TKP olarak bazı isimler üzerinde çalışıyoruz, aklımızda bazı isimler var” dedi. Okuyan, 'adaylarının kim olduğu' sorusu üzerine “Bir cumhurbaşkanı adayı bu masadan çıkacak” cevabını verdi. Sosyalist Güç Birliğini oluşturma sürecinde de geç kaldıklarını söyleyen Okuyan “Bir süreyi kaybettik. Bu sürede toplumdaki beklentilerde geriledi” diye konuştu.

‘YAKINLIK HİSSETMİYORUZ’

Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bazı bileşenleri ile diyaloglarının devam ettiğini söyleyen Okuyan “HDP’nin başını çektiği ittifak ile görüşmelerimiz oldu. Görüştüğümüz ve belli yakınlığımız olan partiler var. Parti olarak bu blokla diyalogdan kaçmıyoruz ancak yakınlık da hissetmiyoruz” ifadelerini kullandı.

HDP’ye kapatma davasıyla 'şantaj' yapıldığını söyleyen Okuyan, “HDP’ye Hazine yardımına bloke konulmasıyla ilgili çıkan son karar, koz olarak kullanılıyor. İktidarın HDP ile bir pazarlık girişimidir” dedi. (HABER MERKEZİ)

 

Etiketler Kemal Okuyan TKP seçim