OHAL Komisyonu sona erdi: Kapatılan yayınlara ne oldu?

Olağanüstü Hal İşlemleri İnceleme Komisyonu'nun görev süresi 6 sene sonra 22 Ocak'ta bitti. Başvuruların yüzde 86'sını reddeden komisyonun kapadığı yayınların hukuk mücadelesi ise sürüyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 15 Temmuz darbe girişimi sonrasında 23 Ocak 2017'de Kanun Hükmünde Kararname ile kurulan Olağanüstü Hal İşlemleri (OHAL) İnceleme Komisyonu görev süresi 6 sene sonra 22 Ocak'ta sona erdi. Komisyona bugüne kadar 127 bin 292 kişi başvurdu. OHAL Komisyonu, yapılan tüm başvuruları karara bağladı.

OHAL Komisyonu'nun açıkladığı faaliyet raporuna göre yapılan 127 bin 292 başvurudan 17 bin 960’ı kabul, 109 bin 332’si ise ret ile sonuçlandı.

'BEŞ YIL OLDU, BİR GELİŞME YOK'

Başvuruların yüzde 86’sını reddeden komisyon, Evrensel Basın Yayın, Evrensel Kültür, Özgürlük Dünyası’nın başvurularını da kabul etmedi. Evrensel Basın Yayının Genel Yayın Yönetmeni Cavit Nacitarhan, “En son kalan 2 bin 500 dosyadan biriydik. İnceleme devam ediyordu. Sonra dosyanız reddedildi diye bize yanıt verdiler. Avukatlarımız hazırlık yapıyor. İdare mahkemesine başvuracaklar. Bizim Anayasa Mahkemesi'ne de 5 yıl önce bir müracaatımız oldu. Henüz bir gelişme yok. Şimdi OHAL Komisyonu'nun gerekçeli kararını bekliyoruz. Karar İletişim Başkanlığı'na gitmiş. İletişim Başkanlığı da tebligatla bize bildirecek” dedi.

Cavit Nacitarhan (Fotoğraf: Evrensel)

'BÜTÜN DARBELER VE SALDIRILAR SOSYALİSTLERİ HEDEF ALDI'

“Markamıza, banka hesaplarımıza, dağıtımcıdan alınan paralarımıza, depomuza, kitaplarımıza el konuldu” diyen Nacitarhan, “Şimdi bir komisyon kendini mahkeme yerine koydu ve kararını verdi. Şimdiye kadar aldığı kararlara bakıyorsun, kaç dosyayı kabul etti, kaçını reddetti? Çok az başvuruyu kabul etti. Şimdiye kadar bütün darbeler, saldırılar sosyalistleri, demokratları ve ilericileri vurmuştur. KHK'lar da öyle. 16 Temmuz sonrasında bütün sosyalistler topun ağzına verildi. Dernekler, görevden atılan öğretmenler hepsi sol, sosyalist ve ilerici insanlardı. Bütün saldırılar bizim aleyhimize oldu. Bu komisyonda da öyle oldu. Neye göre, hangi gerekçelere göre karar verildi? Bizce malum. 8-10 kişilik komisyon 127 bin kişi hakkında kararını verdi. Kendilerini mahkeme yerine koyması hukuksuz bir durumdur. Mücadele etmeye devam edeceğiz. AİHM'ye kadar gideceğiz.”

TÎROJ DERGİSİ NEDEN KAPATILDI?

OHAL kapsamında kapatılan yayın organlarından biri de Kürtçe ve Türkçe içeriklere yer veren Tîroj dergisiydi. 21 Mart 2003'te kurulan Tîroj dergisi 13 yıl sonra 29 Ekim 2016'da kapatıldı. Kurulduğu günden kapatılana kadar derginin yazı işleri müdürlüğünü üstlenen Bülent Ulus şunları söyledi: “Kapatma tarihi ironik oldu. Dergi Newroz’da başladı, 29 Ekim 2016’da kapatıldı. Meselenin sadece FETÖ ile ilintili olmadığı, amaçlarının 15 Temmuz sonrasında sol, sosyalist ne kadar muhalif varsa onları kapatmak olduğu açık. O dönemde FETÖ ile iş yapan çok sayıda yayın hala devam ediyor. Kapatmayla ilgili bize resmi tebligat henüz yapılmadı. Bir terör bağlantısı, bir araştırma, hukuki olarak dayanak gösterilebilecek bir temel üzerinde yürümediler. Genel geçer ifadelerle birçok yayınevi ile birlikte Tîroj dergisi de kapatıldı."

Bülent Ulus
'BİZ HALA KOMİSYONUN KİMLERDEN OLUŞTUĞUNU BİLMİYORUZ'

Hayatın Sesi TV, 21 Mart 2007'de yayın hayatına başladı. Haber, aktüalite, politika ve kültür ağırlıklı bir yayın içeriğine sahipti. 29 Eylül 2016'da kanun hükmünde kararname ile kapatıldı. Gerekçe olarak "milli güvenliği tehdit eden yapı, oluşum ve gruplar ile terör örgütlerine aidiyeti belirlenen kanallar" ifadesi kullanıldı.

Avukat Devrim Avcı, Hayatın Sesi televizyonunun kapatılmasının ardından hukuki süreci anlattı: "Biz Anayasa Mahkemesi'ne başvuru yaptık. Şu anda dosyamız incelemede gözüküyor. Uzun bir süredir incelemede. Hala herhangi bir gelişme söz konusu değil. OHAL Komisyonu'na başvuru yapamadık. Çünkü Hayatın Sesi televizyonu KHK ile kurulan bir komisyon tarafından kapatıldı. Biz hala bu komisyonun kimlerden oluştuğunu, kaç kişi olduklarını ve ne gibi yetkileri olduğunu bilmiyoruz. OHAL Komisyonu'na başvuru yolu açıldıktan sonra biz de başvurmak istedik. Ancak bu kez 'Siz OHAL Komisyonu ile kapatılmadınız. Bu komisyonun kurduğu bir kurul tarafından kapatıldınız' diyerek başvurumuzu kabul etmediler. Yapılacak tek başvuru, Anayasa Mahkemesi oldu. Biz de bunu kullandık."

Devrim Avcı
Etiketler ohal Tîroj evrensel