OHAL Komisyonu Eğitim-Sen'lilerin dosyasını bekletiyor

OHAL Komiyonu üç aylık süreden sonra raporunu açıkladı. Komisyonda 16 bin 50 dosya beklemeye devam ediyor. Bu dosyaların yarısından fazlası Eğitim-Sen'li öğretmenlerin dosyalarından oluşuyor. Eğitim-Sen'li öğretmenler ise, “Komisyon, dosyalarımızı bilerek bekletiyor. Artık yeter!” diyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – OHAL KHK'siyle kamu görevinden ihraç edilen KHK'lilerin dosyalarıyla ilgili kararlar artık geç veriliyor. Ohal Komisyonu'nun bugün açıkladığı rakamlara göre dosyası komisyonda bekleyen KHK'li kişi sayısı 16 bin 50. Verilere göre bugüne kadar 126 bin 300 başvurudan 110 bin 250'sini sonuçlandırıldı. Konuştuğumuz Eğitim Sen'liler ise, “Dosyalarımız hakkında bilerek karar vermiyorlar” dedi.

3 YILDIR KARAR AÇIKLIYOR

Komisyon, kurulduğu ilk dönem her ay 4 bin dosyayı karara bağlayacaklarını açıkladı ancak durum böyle olmadı. Zaman geçtikçe komisyonun karara bağladığı dosya sayısı gittikçe azaldı. Ayrıca dosyaları karara bağlanmayanların ya da ret alanların çoğu da Eğitim-Sen'e bağlı öğretmenler.

KOMİSYON RAPORU

KHK'lilerin gözü kulağı komisyondan çıkacak kararlardayken komisyon, bugün raporunu açıkladı ve KHK’lerle mesleğinden ihraç edilenlere ve kapatılan kurumlara ilişkin başvuruları değerlendirdi.

Raporda şu bilgilere yer verildi: “22 Aralık 2017 tarihinden itibaren karar verme sürecine başlamış olan komisyon tarafından, 2 Ekim 2020 tarihi itibariyle verilen karar sayısı (12 bin 680 kabul, 97 bin 570 ret olmak üzere) toplam 110bin 250’dir. Kabul kararlarından 60’ı kapatılan (dernek, vakıf, öğrenci yurdu, televizyon kanalı, gazete) kuruluşların açılmasına ilişkindir. Buna göre, komisyonun karar vermeye başladığı tarihten itibaren 33 aylık süre içerisinde toplam başvuruların yüzde 87’si hakkında karar verilmiş bulunmaktadır. Komisyon ayrıca, 3 bin 500 dosya için ön inceleme kararı vermiştir.”

ACİL KARAR VERİN ÇAĞRISI

Konuştuğumuz birçok Eğitm-Sen'li ise komisyonun kendileri hakkında kanaat oluşturmakta çekinceli davrandığını söylüyor. Şu an komisyonda karar bekleyen dosyaların çoğu ise Eğitim-Sen'li öğretmenlerden oluşuyor. Konuştuğumuz sendikalı öğretmen komisyonun KHK'lere kılıf uydurmaya çalıştığını söyleyerek, "Bu ana kadar arkadaşlarımızın neredeyse hiçbirini göreve iade etmedi. Dosyalarımız yıllardır komisyonda bekliyor ve bir sonuç alamadık. Bunca zamandır inceledikleri şey ne? Bir an önce bizim hakkımızda kararını açıklamalı. İnceleye inceleye bitirmedikleri şey nedir bize açıklamaları gerekiyor. Eğitim-Sen'li bütün öğretmenler olarak komisyona acil karar verin çağrısı yapmaktan yorulduk. Artık yeter! Komiyon bilerek dosyalarımızı beklemeye alıyor. Ama sonuç ne olursa olsun biliyoruz ki mesleğimize geri döneceğiz” diyor