‘OHAL ilan edilebilir’ diyen Prof. Özgenç’ten yeni öneriler

Ağır ekonomik bunalım sonucu OHAL ilan edilebileceğini söyleyen Prof. Dr. İzzet Özgenç, yeni ‘önerilerini’ duyurdu: Kamudaki israfın, önüne geçecek kapsamlı tedbirlerin alınması gerekir."

Google Haberlere Abone ol

ANKARA- Türkiye Bilimler Akademisi Asli Üyesi hukukçu Prof. Dr. İzzet Özgenç, “Toplumun ağır ekonomik bunalım sebebiyle OHAL ilanına hazırlıklı olması gerektiği” ifadelerine yer verdiği paylaşımının ardından yeni bir mesaj yayınladı.

Olağanüstü Hal kanunu hatırlatan Özgenç, “Mal veya hizmet ithaline bağlı olmaksızın yurt dışına çıkarılmış olan ve yabancı finans kurumları nezdinde tutulan dövizlerin yurda getirilmesine yönelik girişimlerde bulunulabilir” dedi. ‘OHAL’ ilan edilmeden atılacak adımların olduğunu belirten Özgenç, “Özelikle kamudaki israfın, önüne geçecek kapsamlı tedbirlerin alınması gerekir” ifadelerini kaydetti.

25.10.1983 tarihli ve 2935 sayılı Olağanüstü Hal Kanunu'nun İkinci Bölümünün, "Ağır Ekonomik Bunalım Hallerinde Yükümlülükler ve Alınacak Tedbirler" başlığını taşıdığını belirten Özgenç, bu bölümde yer alan “Ağır ekonomik bunalım hallerinde yükümlülükler ve alınacak tedbirler" başlıklı 10’uncu maddeyi hatırlattı:

"Ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hâl ilanı durumunda, ekonominin düzenlenmesi ve iyileştirilmesi amacı ile mal, sermaye ve hizmet piyasalarını yönlendirici; vergi, para, kredi, kira, ücret ve fiyat politikalarını belirleyici ve çalışmaya ilişkin her türlü tedbir ve yükümlülüklerin tespiti, tanzimi ve takibi konularında Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarılabilir. (f 1)”

Bu maddeyle belirlenen amaçla “alınabilecek olan tedbirleri” sıralayan Özgenç, şu ifadelere yer verdi:

- Mal veya hizmet ithaline bağlı olmaksızın yurt dışına döviz çıkışı sınırlandırılabilir. Bugün itibarıyla hukuken böyle bir sınırlama mevcut değildir.

- Mal veya hizmet ithaline bağlı olmaksızın yurt dışına çıkarılmış olan ve yabancı finans kurumları nezdinde tutulan dövizlerin yurda getirilmesine yönelik girişimlerde bulunulabilir. Başarılılığı tartışılabilir olmakla birlikte, bu tedbire de başvurulmasının gerekli olduğunu düşünmekteyim.

-Belirli lüks ürünlerin ithaline yönelik sınırlamalar getirilebilir.

-Temin edilmesi veya kullanılması vergi yükümlülüğü bakımından cazip olan mal ve hizmetlere sınırlama getirilebilir. 

OHAL İLAN EDİLMEDEN YAPILACAKLAR: KAMUDAKİ İSRAFIN ÖNÜNE GEÇİLMELİ

Yatırımcılarının yüksek faizlerle temin ettikleri kredilerle finanse edilen önemli altyapı tesislerinin kullanımı dolayısıyla verilen ödeme garantilerinin gözden geçirilerek, revize edilebileceğini, olağanüstü hal ilanına gerek olmaksızın “behemehal” atılacak adımların olduğunu ifade eden Özgenç açıklamasını şu ifadelerle sürdürdü:

“Ülkenin önemli yatırım şirketlerine ilişkin hisselerin ve mülkiyeti kamuya ait olan ‘kupon’ gayrimenkullerin mülkiyetinin Türkiye Varlık Fonu üzerinden yabancılara haraç mezat satışının ve özellikle rehnedilmesinin, ipotek alnına alınmasının, özelikle kamudaki israfın, önüne geçecek kapsamlı tedbirlerin alınması gerekir. Ekonomi alanındaki ilgili kamu otoritelerinin karar alma süreçlerine bilimsel izahı olmayan, salt siyasi mülahazalarla müdahale edilmemesi gerekir.”

OHAL'LE İLGİLİ AÇIKLAMA YAPTI

İzzettin Özgenç daha sonra bir mesaj daha paylaşarak dün yaptığı "OHAL ilan edilebilir" açıklamasına izahat getirdi:

"Ağır ekonomik bunalım sebebiyle olağanüstü hâl ilanına ilişkin açıklamalarım, herhangi bir kişi veya kurumla irtibatlı olarak ya da yönlendirme üzerine yapılmamıştır. Bu açıklamalar, sadece ülkemizdeki ekonomik gidişatla ilgili olarak duyduğum endişelerin ifadesinden ibarettir." (DUVAR)