Öğretmenlerin ek ders ücretleri yatırılmadı

Kamuda çalışan öğretmenlerin haziran ayı ek ders ücretleri Kamu Hesapları Bilgi Sistemi'nin (KBS) kapalı olması gerekçe gösterilerek yatırılmadı.

Google Haberlere Abone ol

Pelin Akdemir

BURSA - Kamuda çalışan öğretmenler, her ayın 1'inde ek ders ücretlerini alırlarken temmuz ayında ücretler yatmadı. Bazı il ve ilçelerde ücretler ödenirken ödeme yapılamayan ilçelerde, ilçe Milli Eğitim müdürlüklerinden yapılan açıklamaya göre katsayılar değiştiği için ücretlerin hesaplanamadığı ve Kamu Hesapları Bilgi Sistemi'nin (KBS) kapalı olması nedeniyle ücretlerin yatırılmadığı belirtildi. Öğretmenlerin alacağı ek ders ücreti ders saatine göre 2 binden 5 bine kadar değişiyor.

Eğitim İş Bursa Şube Başkanı Yeliz Toy, "Temmuz ayı kat sayı değişikliği bahanesiyle ek derslerin ödemesinin yapılmamış olması, hâlihazırda geçim sıkıntısı çeken öğretmenlerin plânlı ödemelerini dahi yapamayarak mağduriyetlerinin artmalarına neden olmuştur. Yoksulluk sınırının 40 bine yaklaştığı bir düzlemde, ek derslerle birlikte bu tutarın yarısını bile alamayan öğretmenlerin mağduriyeti bir kat daha artmıştır. MEB bu mağduriyeti ortadan kaçırmak için ek dersleri bir an önce ödemeli, kat sayı farkını daha sonra hesaplayarak ücretlere yansıtmalıdır. Öğretmenlere yaz tatilini zehir etmemelidir" diye konuştu.

'ENFLASYON VE ZAMLARLA ALACAĞIMIZ ÜCRET ERİYİP GİTTİ'

Eğitim Sen Bursa Şube Başkanı Derviş Erdem, Bursa'da Osmangazi, Nilüfer, Karacabey, Kemalpaşa, İnegöl, İznik, Yenişehir ilçelerinde ek ders ücretlerinin alınmadığını belirtti. Erdem, "Zaten ekonomik sorunlarla baş etmeye çalışan eğitim emekçilerinin bir kısmı haziran ayına ait ek ders ücretlerini almadı. Kısa adı KBS olan sistem Kurban Bayramı öncesinde temmuz artışı nedeniyle kat sayı düzenlemesi gerekçe gösterilerek kapatılmıştır. Haziran ders ücretleri, ücret artışından ve kat sayı değişikliğinden etkilenmeyecek olmasına rağmen bakanlığın sistemi kapatarak eğitim emekçilerini mağdur etmesi anlaşılır değildir. TÜİK'in açıkladığı ancak gerçeği yansıtmadığı kabul gören enflasyon ve yapılan zamlarla alacağımız ücretini zaten yüzde 30'una yakını bu zaman diliminde eriyip gitti. Bakanlığa çağrımız, ders ücretlerini en az yaptığınız vergi artışları kadar zamlı olarak ödemenizdir" ifadelerini kullandı.

'İNSANLAR ÜCRETLERİNİ ALMADAN HER ŞEY ZAMLANDI'

İstanbul'da görev yapan Eğitim Sen Okul Yetkilisi Cem Yalçın, Üsküdar ilçesindeki okullarda işlemlerin ivedilikle yapılacağı ve kısa sürede ek ders ücretlerinin ödeneceğine dair mesaj geldiğini söyledi. Yalçın, "Biz haziran ayının ek ders ücretlerini alacağız. Alacağımız ücret kat sayısından etkilenmiyor. Burada çelişki var. Bu temmuz ayından sonraki ücretleri etkileyecek. Bugün saat 15.00 gibi KBS yeniden açıldı ve ücretler hesaplanmaya başlandı" dedi. Yalçın, "Neredeyse temmuz ayının yarısında yatmış olacak ek ders ücretleri. Ek ders ücretlerini göre planlarını yapan öğretmen arkadaşlar mağdur olduklarını belirtiyorlar. Bu süreç içerisinde insanlar daha ücretlerini almadan her şey zamlandı ve alacakları ücret erimiş oldu" diye konuştu.

OdaTv'de yer alan habere göre, öğretmenlerin ek ders işlemlerinin yapıldığı sistemin açıldığını ve haziran ayı ek ders ücretlerini almayan öğretmenlerin, ücretlerinin cuma gününe kadar yatması beklendiği belirtildi. Milli Eğitim Bakanlığı yetkilileri, "Gecikmenin asıl kaynağı, okul mutemetlerinin haziran ayı sonuna kadar işlemleri geçekleştirmemeleri. Ay sonunun geçiş süreci bayrama denk geldi, gecikmeler yaşanmış olabilir. Maliye tarafına yansıyan bir durum yok" diye konuştu.