Öğrenciler tamamlanmamış KYK yurdunda: 'Cepten harcıyoruz'

6. tip Karabağlar KYK Erkek Yurdu'nda kalan öğrencilerin kötü koşulları gündem oldu. Öğrenciler durumu protesto ederken, "Karnımızı doyurmak için hep cepten harcıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

Uğurcan Boztaş

İZMİR -  İzmir'de Kredi ve Yurtlar Kurumu'nun (KYK) en lüks yurtları arasında gösterilen Karabağlar Erkek Yurdu, üniversitelerin açılmasına rağmen halen tamamlanmadı. 

Öğrenciler geçtiğimiz günlerde yemeklerin yetersizliği, elektrik ve su kesintisi, inşaat pisliği, internetin olmaması, çamaşır makinelerinin yetersizliği ve asansörün olmaması gibi nedenlerle ses çıkarma eylemi yaparak durumu protesto etti. Öğrencilerin paylaştığı görüntüler sosyal medyada gündem oldu.

6. tip Karabağlar KYK Erkek Yurdundaki öğrencilerle yaşadıkları sorunları konuştuk.

 

'CİMER’E ŞİKAYET ETTİK'

Öğrencilerden H. A. yurttaki sorunların yanı sıra ulaşım sıkıntılarının da olduğunu söyleyerek, “İnşaat pisliği temizlenmiyor, internet yok, sık sık sular kesiliyor, banyo yapacak sıcak su yok, elektrik sorunumuz var, bazı odalar çok küçük ve dar. Biz bu durumu CİMER’e şikayet ettik. Masa gelecek dediler ama masaların odaya nasıl sığacağını bilmiyoruz. Yani genel olarak temel ihtiyaçlarımızda sıkıntılar yaşıyoruz. İlk geldiğimiz haftalar sadece sabah ve akşam yemek yiyebiliyorduk ama yalnızca ekmek arası veriyorlardı. Yaklaşık iki-üç hafta bu durum sürdü, düzelir dedik ama olmadı. Fazladan ekmek almamıza da izin vermediler. Böyle olunca öğrenciler isyan etti. Ama şu an durum kısmen düzeldi. Ekmekle doymadığımız zaman bir şey yapmıyorduk öyle oturuyorduk. Karnımızı doyurmak için hep cepten harcıyoruz. Yurt yönetimine şikayetlerde bulunduk ama hep ‘bir ay içerisinde düzelecek’ dediler” diye konuştu.

Yurtta öğrencilere verilen yemek.

‘BU SÜREÇTE YURDA GELMEK İSTEMİYORUM’

Bir başka öğrenci S.G., buraya yerleşmeden önce yurdun kendilerine İzmir’deki en lüks yurt olarak tanıtıldığını aktardı. Öğrenci, “Daha önce geldiğimizde inşaat halindeydi ve bize ‘Kalacak yeriniz varsa birkaç hafta orada kalın’ dediler. Ama çoğu öğrencinin kalacak yeri yoktu çünkü çoğu öğrenci memleketten geliyor. Sıcak su bulamıyorduk ve banyo yapamıyorduk. Bazı arkadaşlarımız hamama gitmek zorunda kaldı. Ayrıca lavabolar hijyenik değil, elektrik sıkıntısı var, yemekler yetmiyor, çalışma masamız yok, yatakta ders çalışıyoruz. Bazen bu süreçte yurda gelmek istemiyorum. 10 tane çamaşır makinesi var ancak bu sayı çok yetersiz. Bu yurt daha önce rezidanstı. Sonra yurda dönüştürdüler dolayısıyla lavabolar ve odalar küçük. Devlet bu yurdu bize tanıtırken 6. tip yurt şeklinde tanıttı ama yaklaşık 17- 18 öğrenci lavabo, tuvalet ve buzdolabını ortak kullanıyor. Biz ne zaman durumu yönetime sorsak ‘Daha inşaat sürecinde, bize biraz zaman verin’ dediler. İlk başlarda çoğu kişiyi de almadılar çünkü temiz oda yoktu. Durum şu an eskisine göre daha iyi. Bazı yurtlarda açık büfe uygulaması var ama bizde sadece tek tabakta yemek veriliyor. Yine de eskisine göre şu anki duruma razıyız” dedi.

Yurdun çamaşırhanesi.

Son olarak ismini vermek istemeyen bir başka öğrenci ise öğrencilerin verdiği tepkinin ardından yurttaki koşulların daha iyi olmaya başladığını söyledi:

“Ben ilk geldiğimde ekmek arası sandviç veriliyordu. Sandviçlerin içinde domates, salam vardı ve bazen de içi boş veriliyordu. Sabah-akşam ekmek arası şeklinde ilerliyordu bu durum. Biz durumu protesto ettikten sonra kahvaltılar KYK standartlarına yaklaştı. Akşamları sıcak yemek verilmeye başlandı, su sıkıntısı çözülüyor, elektrik sıkıntısı trafo gelince daha iyi oldu. Ancak yurdun inşaat halinde olması ortalıkta çok toz olmasına sebep oluyor. Bu ayrıca rahatsız edici.”

Yurtta inşaat sürüyor.

 

Etiketler kyk yurdu izmir