'Ocak ayında katledilen aydın ve gazetecileri saygıyla anıyoruz'

Tüm-Emekli-Sen Ocak ayında katledilen aydınları ve gazetecileri anarak, siyasal cinayetler ve toplu katliamlar ile yüzleşme çağrısında bulundu.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR – Tüm Emekliler Sendikası (Tüm-Emekli-Sen) Genel Merkezi, ocak ayında özgürlük ve demokrasi mücadelesinde kaybedilenler anısına yazılı açıklama yayınladı. Ülke tarihinin her yönüyle bir siyasal cinayetler ve katliamlar tarihi olduğu belirtilen açıklamada, Ocak ayına bakıldığında ise siyasal cinayetlerde katledilen aydınlar, gazetecilerin var olduğu vurgulandı.

Katledilenlerin hatırlatıldığı açıklamada, “8 Ocak 1996’da gazeteci Metin Göktepe’nin gözaltına alınıp gördüğü şiddet sonrasında katledildiğini okuyoruz tarih sayfalarından. Göktepe, Evrensel Gazetesi’nde çalışan genç bir gazeteciydi. Gözaltına alan polislerin şiddeti sonucunda yaşamını Öneri yok düşme sonucunda öldüğü söylenmiştir.. 19 Ocak 2007 günü göre göre yaşatılan bir katliam oldu. Defalarca tehdit edilen, koruma talebi reddedilen, bu coğrafyada kendini “ürkek bir güvercin” olarak tanımlayan Agos Gazetesi Yayın Yönetmeni ve Birgün Gazetesi Yazarı Hrant Dink organize bir cinayetle katledildi. Takvimler 24 Ocak 1993’ü gösterirken, karlı bir Ankara sabahında patlayan bomba Cumhuriyet Gazetesi yazarlarından Uğur Mumcu’yu paramparça ediyordu. Uğur Mumcu, sürekli olarak ölümle tehdit edilen ve sonuçta katledilen gazeteciler listesine ekleniyordu. 1990 yılında ise hukukçu, aydın bir yazar Muammer Aksoy,31 Ocak günü evinin önünde kurşunlanarak öldürüldü” denildi.

'KATLEDİLENLERİ SAYGIYLA ANIYORUZ'

Türkiye'de siyasal cinayetler ve toplu katliamlar ile ilgili maalesef ciddi bir yüzleşme olmadığının altı çizilen açıklamada, “Bu nedenle de halen karanlık güçlerin, mafya, çete artıklarının bir taraftan tehditlerine devam ettiklerini, diğer taraftan da bazı siyasilerle ilişkilerinin olduğunu görüyoruz. Biz Tüm Emeklilerin Sendikası olarak, bu ülkeye emek veren yaşlıları olarak, artık böyle bir görüntü, hukuk dışı uygulamalar ve şiddet ve cinayetler, katliamlar istemiyoruz. Ülkemizde ve dünyada; eşitliğin, özgürlüğün ve barışın hakim olduğu bir demokratik iklim istiyoruz. Bu duygu ve düşüncelerle bilim, demokrasi ve barış yolunda katledilen gazeteci, aydın ve demokratları saygıyla anıyoruz” ifadeleri kullanıldı. (DUVAR)

Etiketler tüm-emekli-sen ocak