NYT: ABD Moskova'nın batırılması için Ukrayna'ya istihbarat sağladı

New York Times gazetesi ABD'nin Rus generallerin öldürülmesiyle ilgili istihbarat faaliyetlerinin yanı sıra Karadeniz açıklarında Rus amiral gemisi Moskova'nın batırılmasına destek olduğunu da yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Rus generallerin öldürülmesi için Ukrayna'ya istihbarat sağladığına ilişkin dün haber yayınlayan New York Times (NYT) bu kez Rusya'nın geçen ay Karadeniz açıklarında batan Moskova (Moskva) gemisiyle ilgili de benzer bir istihbarat sağladığını yazdı. 

NYT'ye konuşan ABD'li yetkililer, ABD istihbaratının Ukrayna'nın Rus amiral gemisini vurmasına yardım ettiğini söyledi. Haberde, söz konusu gemiyle ilgili Ukrayna'nın istihbarata sahip olduğu ABD'nin ise mevcut bilgiyi yalnızca teyit ettiği belirtildi.

Habere göre, Moskova'nın 13 Nisan'da Ukrayna'nın karadan ateşlediği İki Neptün füzesiyle vurulduğunu belirten yetkililer, gemiye saldırıdan saatler önce hedefleme verilerinin Ukrayna'ya verildiğini doğruladı. Yetkililer, "Moskova'nın dikkatinin Ukrayna'nın konuşlandırdığı Bayraktar SİHA'larıyla da dağılmış olabileceği" yorumunda bulundu.

'İSTİHBARAT DOĞRULANINCA SALDIRI YAPILDI'

Joe Biden yönetiminin Ukrayna'ya savaş alanı istihbaratı sağlamaya yönelik operasyonel bir yardım sağladığını belirten gazete, saldırının yapıldığı gün Beyaz Saray'ın bu konuda destek verdiğini gizlemeyi tercih ettiğini de belirtti. Gazeteye konuşan isimsiz ABD'li yetkili, Moskova'ya saldırıyla ilgili istihbarat trafiğinin Ukraynalıların gemiyle ilgili soru yöneltmesiyle yaşandığını belirtti.

Buna göre, Ukrayna'dan Moskova amiral gemisinin hedefleme noktalarına ilişkin ABD istihbaratından bilgi istendi, bunun üzerine ABD'liler geminin Moskova olduğunu doğruladı. Haberde, gemiye saldırı kararının Ukrayna'ya ait olduğu aktarıldı.

Pentagon sözcüsü John Kirby, NYT'nin peş peşe yayınladığı haberlerle ilgili basına açıklamalarda bulundu. Kirby, Moskova gemisinin ABD'den alınan istihbaratla batırıldığına ilişkin sorulara "Ukraynalıların Rus donanma gemilerini takip etmek ve hedef almak için kendi istihbari yetenekleri var" diye konuştu.

John Kirby, Rus generallerin öldürülmesi için de istihbarat sağlandığına ilişkin iddialara "Ukrayna ordusuna savaş alanındaki üst düzey askeri liderlerin yeri hakkında istihbarat sağlama veya hedef belirleme kararlarına katılmak gibi bir durum yok. Ukrayna, bizim ve diğer ortakların sağladığı bilgileri, kendilerinin topladıkları istihbaratla birleştiriyor ve sonra kendi kararlarını vererek eylemlerini gerçekleştiriyor" diye konuştu.

'SAVUNMA AMAÇLI İSTİHBARAT SAĞLANIYOR'

ABD'nin Ukrayna savaşına istihbarat sağlaması tartışması Demokratlar arasında da tartışılıyor. Temsilciler Meclisi İstihbarat Komitesi başkanı Demokrat Adam B. Schiff, CNN'e yaptığı açıklamada Biden yönetiminin istihbarat sağladığına ilişkin tartışmalardan uzak kalmak istediğini söyledi. Schiff, "Ukrayna'ya kendisini savunmasına yardımcı olmak için gerçek zamanlı istihbarat sağlıyoruz. Yönetim bununla ilgili ayrıntılara girmek istemiyor, ancak sonuçta Ukrayna'nın başarılı olduğundan emin olmak istiyoruz" diye konuştu. (DIŞ HABERLER)