Numan Kurtulmuş ile görüşen Özel: Birkaç hafta içinde Can Atalay’ın vekilliğinin düşürüleceği izlenimini almadım

İade-i ziyaret turuna devam eden TBMM Başkanı Kurtulmuş ile Özgür Özel, "Birkaç hafta içinde Can Atalay’ın vekilliğinin düşürüleceği izlenimini almadım" açıklaması yaptı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Meclis Başkanı Numan Kurtulmuş’un Meclis’te grubu bulunan siyasi partilere ziyaretleri devam ediyor. Meclis Başkanı seçildikten sonra kendisini ziyaret eden partilere iade-i ziyarette bulunan Kurtulmuş, CHP Genel Başkanı Özgür Özel'le bir araya geldi.

Numan Kurtulmuş’un ziyareti sonrası açıklama yapan Özgür Özel, görüşmenin son derece samimi bir ortamda geçtiğini söyledi.

'ANAYASA VE İÇ TÜZÜKLE İLGİLİ BİR MEKİK DİPLOMASİSİ YEREL SEÇİMLERDEN SONRAYA KALDI'

Özel, gazetecilerin Anayasa konusunun gündeme gelip gelmediğine ilişkin sorusuna, “Anayasa ve iç tüzükle ilgili tartışmaları yerel seçimlerden sonraya bıraktık” yanıtını verdi.

Anayasa tartışmasının CHP’nin yakın yere koyacağı bir tartışma olmadığını belirten Özel, “Bahsedilen Anayasa değişikliği ile ilgili konuda tutumumuz çok belli. Ancak bütün partilerin görüş alışverişinde olacağı bir süreç olacaksa yerel seçimlerden sonra olabilir. Bu görüşmede konu olmadı ama bizim Anayasa Mahkemesi’ni zayıflatacak, aldığı kararların uygulanmamasına sebebiyet verecek bu yargı darbesinin içinde olmamız zaten mümkün değil. Bu konuda bir teklifle gelinmiş de değil. Ama genel olarak Anayasa ve İç tüzükle ilgili gruplar arası bir mekik diplomasisi yerel seçimlerden sonraya kaldı.

'BİRKAÇ HAFTA İÇİNDE CAN ATALAY’IN MİLLETVEKİLLİĞİNİN DÜŞECEĞİNE DAİR BİR İZLENİMİM OLMADI'

Yargıtay’ın kararıyla birlikte gündeme gelen tutuklu TİP Milletvekili Can Atalay’ın milletvekilliğinin düşürülmesine ilişkin tartışmaların da gündeme geldiğini ifade eden Özel, “Sayın Kurtulmuş konuya mümkün olduğu kadar yapıcı bir şekilde yaklaştığını söyledi. Tabii benim ve kendisinin ayrı ayrı değerlendirmeleri oldu” dedi.

Özel, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün benim Sayın Başkan’dan önümüzdeki birkaç hafta içinde ya da muhalefet partilerinin haberi olmaksızın böyle bir şeyin olmayacağına dair bir hissiyatım oluştu. Gelecek hafta böyle bir şey beklemiyoruz. Ama biz zaten bütün Meclis Başkanvekilleri ve Meclis Başkanı’nın bu yargı darbesine karşı Meclis’in ve milletvekilinin arkasında durmasını bekleriz. Benim kendisiyle yaptığım görüşmede bu konuda birkaç hafta içinde böyle bir şey yaşanma tehlikesine dair bir izlenimim olmadı.”

SAMAST’IN TAHLİYESİNE YORUM: KARANLIK VE DERİN GÜÇLER HEPİMİZİN GÖZÜ ÖNÜNDE RACON KESMEKTEDİR

Özel, Ogün Samast’ın tahliye başvuru süresi 6 ay olmasına rağmen başvurusunun 4’üncü ayında tahliye edilmesine ilişkin soruya ise şu yanıtı verdi: “Bir el dört aydaki kanaati değiştirmiş, 6 ayda bir olacak şeyi 2 ay öne çekmiş, bir el punduna getirmiş katilini serbest bırakmış. Bir el Hrant Dink’in katilini korumuş kollamış ve hepimize şu mesajı vermiş: ‘Gerekirse buradaki derin yapı katiline bile sahip çıkar. Bu kadar güçlüyüz.’ Bu hukuk devleti olan Türkiye Cumhuriyeti devletine açık bir meydan okumadır. ‘Biz gerekirse katilimize bile sahip çıkarız’ demektir. Bu Ermeni cemaati için inanılmaz incitici ve ürkütücüdür. Onların hissiyatını yüreğimizde hissediyoruz. Bu Türkiye Cumhuriyeti'ndeki bütün vatandaşlara, ‘Burası Atatürk’ün hedef gösterdiği muasır medeniyetler seviyesi değildir. Anayasada yazmayan kurallar vardır’ demektir. Burada karanlık ve derin güçler hepimizin gözü önünde racon kesmektedir. Buna teslim olmayacağız. Bunu not ettik. Bu, Recep Tayyip Erdoğan’ın demokrasiye karşı suçlar defterine kalın harflerle yazılıp altı çizilecek demektir. Defter Tayyip Erdoğan’ındır. Ama kalemi hangi ittifak ortağı veya hangi siyaset dışı derin yapı tutmuştur onu tarih gösterecek. Biz bu yapıya teslim olmayacağız”

ŞAHİN: OGÜN SAMAST'IN TAHLİYESİNİN ZAMANLAMASI MANİDAR

Numan Kurtulmuş, sabah saatlerinde de Saadet Partisi Grubunu ziyaret etti. Görüşmede Saadet-Gelecek Grup Başkanı Selçuk Özdağ'a, Grup Başkanvekilleri İsa Mesih Şahin ve Bülent Kaya da eşlik etti. Basına kapalı yapılan görüşme yaklaşık 40 dakika sürdü. Görüşmenin ardından Özdağ şu açıklamayı yaptı:

"Meclis'in işleyişi ile ilgili sohbetimiz oldu. Saadet- Gelecek grubu olarak taleplerimiz vardı. Bunlarla ilgili olarak kendileri not aldılar. Türkiye'nin daha demokratik bir ülke daha hukukun üstünlüğünü önemseyen bir ülke olma noktasında bir siyasi görüşmelerimiz konuşmalarımız oldu. Nezaket ziyaretiydi."

Özdağ, yeni anayasa çalışmaları ve Can Atalay meselesine ilişkin ise, "Bunların erken olduğunu, seçim atmosferi içerisinde bunların konuşulmasının şimdilik doğru olmadığını, seçimden sonra gerek iç tüzük konusunu gerek Anayasa konusunun konuşulması gerektiğini aktardık" dedi.

Gazeteci Hrant Dink'in katili Ogün Samast'ın koşullu salıverilmesine ilişkin değerlendirmede bulunan Grup Başkanvekili İsa Mesih Şahin ise zamanlamasının "manidar" olduğunu belirterek şunları söyledi:

"Türkiye'nin birlik beraberliğiyle barış ortamına kasteden her türlü duruşun karşısında bir anlayışımız var. Tabii ki burada Sayın Hrant Dink'i de saygıyla anıyoruz. Şimdi olaya baktığımızda Ogün Samast'ın koşullu salıverme hükümlerinden yararlandığını görüyoruz. Koşullu salıverme hükümlerinden yararlanması için mahkumun toplumla bütünleşebilecek, yeniden suç işlememe gibi bir kanaati oluşması gerekiyor İdare ve Gözlem Kurulu'nda. Ben burada başka bir çelişkiye dikkat çekeceğim. Özellikle son dönemde Sincan Cezaevi'nden çok sayıda bize şikayet geliyor. Eline silah almamış ama sadece bir yerlere üye olmaktan dolayı ceza almış kişilerin koşullu salıverme hükümlerinden yararlandırılmadığını görüyoruz. Gerekçe ne? 'Toplumla bütünleşmesine uygun görülmemiştir. Yeniden suç işleme riski vardır' gibi gerekçeler gözetiliyor. Şimdi eline hiç silah almadan sadece bir yerlere inandığı için, bir yerlere üye olduğu için veya üye olduğu kanaati oluştuğu için ceza verilen, mahkum olan insanlar koşullu salıvermeden yararlandırılmıyor. Yani toplumsal bütünleşmeye hazır değil mesajı veriliyor. Ama bu ülkede cinayet işleyen, toplumsal barışa kast eden bir kişi koşullu salıverme hükümlerinden yararlanabiliyor. Biz bu çelişkiyi de milletimizin taktirine sunuyoruz.  Şimdi biz bu çelişkiye dikkat çekmek istiyoruz. Bu da adaletsiz, tutarsız bir duruş olarak görüyoruz. Tabii ki zamanlaması da manidar."

ZİYARET TURLARI SÜRECEK

Kurtulmuş'un gün içinde AK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler’le bir araya gelmesi bekleniyor.

Salı günü İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ve geçtiğimiz haftalarda da MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile görüşen Kurtulmuş’un önümüzdeki hafta HEDEP Eş Genel Başkanlarıyla görüşmesi bekleniyor.

İade-i ziyaret çerçevesinde gerçekleşen görüşmelerde yeni anayasa çalışmaları ve Can Atalay’ın durumunun ele alındığı belirtiliyor.