Numan Kurtulmuş: Bağımsız Filistin kurulana kadar Orta Doğu'daki kargaşa bitmeyecek

Filistin ve İsrail arasında süren çatışmalarla ilgili açıklama yapan TBMM Başkanı Kurtulmuş, "Tam manasıyla bağımsız bir Filistin Devleti kurulana kadar Orta Doğu'daki karmaşa sona ermeyecektir" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Üsküdar'da gerçekleştirilen İstanbul Din Görevlileri Buluşmasında konuşan TBMM  Başkanı Numan Kurtulmuş Filistin ile İsrail arasında süren çatışmalara ilişkin yaptığı açıklamada "iki devletli çözüm" mesajı verirken, "Filistin devleti tamamıyla müstakil hale gelinceye kadar Orta Doğu'daki bu kargaşa sona ermeyecektir" dedi.

DHA'da yer alan habere göre, Hamas'ın saldırılarının ardından İsrail ile Filistin arasında süren çatışmalara ilişkin konuşan Kurtulmuş, "2 gündür devam etmekte olan bu gerilimi gerçekten kaygıyla izliyoruz. Her iki tarafın da bu anlamda sükunetle bu meselenin çözülmesi için bir şekilde sükuneti ve itidali tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN TAVRI AÇIK'

Mescidi Aksa'ya yönelik saldırı hakkında ise Kurtulmuş, "Türkiye'nin tavrı açıktır. Mescidi Aksa'nın mukaddesiyeti her şeyin üstündedir. Mükerrem bir yerdir. Orada bütün dinlerin mensupları asırlardır bir arada yaşadığı gibi bundan sonra da bir arada yaşayacaktır. Mescidi Aksa Müslümanların kırmızı çizgisidir. Mescidi Aksa'ya yapılan saldırı asla ve asla kabul edilemez" diye konuştu.

'İKİ DEVLETLİ ÇÖZÜM TEK ÇIKAR YOL'

"Yıllardır devam eden bu saldırılar maalesef Batı dünyası tarafından da Birleşmiş Milletler tarafından da çeşitli kereler telin edilmiş olmasına rağmen hiçbir sonuç alınamamıştır" diyen Kurtulmuş, Filistin topraklarındaki 'yerleşimler' konusunun suç olduğunu vurgulayarak iki devletli çözümü işaret etti; "Birleşmiş Milletler'in kararlarına uymayan, Mescidi Aksa'nın masumiyetini kabul etmeyen ve bunu ihlal edenlerin yanına kar kalmıştır. Şu anda Mescidi Aksa'nın uluslararası statüsünü Türkiye olarak koruyor ve bu uluslararası statünün sonuna kadar korunması gerektiğine inanıyoruz. Aynı şekilde Filistin topraklarında devam etmekte olan yabancı yerleşimciler meselesinin yani bu topraklara ait olmayan ama oraya getirilerek Filistinlilerin yerlerinde yurtlarına yerleştirilenlerin de aslında uluslararası hukuk bakımından bir suç teşkil ettiğini biliyoruz. Yine aynı şekilde biz Türkiye olarak başından itibaren iki devletli çözümün tek çıkar yol olduğunu söylüyoruz."

'ORTA DOĞU'DAKİ BU KARGAŞA SONA ERMEYECEKTİR'

"Tam manasıyla bağımsız, bütün kurum ve kuruluşlarıyla teşekkür etmiş bir Filistin Devleti kurulana kadar Orta Doğu'daki bu karmaşa sona ermeyecektir" diyen Kurtulmuş, şöyle konuştu: "İki taraflı, iki devlette bu çözümden başka bir yol olmadığı artık ayan beyan ortadadır. Bir kere daha ifade ediyoruz ki; 1967'de Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen sınırlara dönülünceye kadar yani başkenti Doğu Kudüs olan Filistin devleti tamamıyla müstakil hale gelinceye kadar Orta Doğu'daki bu kargaşa sona ermeyecektir. Bir an evvel herkesi haktan, hukuktan, insanlıktan ve barıştan yana olmaya davet ediyoruz. Orta Doğu'da artık ayarı kaçmış olan bu dengesizliğin yeniden yerli yerine oturtulmasının dünya barışı için elzem olduğunu ifade ediyoruz. Tabiri caizse başta Kudüs olmak üzere Filistin, Orta Doğu barışının kapısı, Orta Doğu barışı da dünya barışının gelişidir." (HABER MERKEZİ)