Nobel Barış Ödülü'nü Muhammedi adına çocukları aldı

Nobel Barış Ödülü'nü, cezaevindeki İranlı insan hakları savunucusu Nergis Muhammedi adına çocukları aldı. Başörtüsü takmayı reddettiği için hastaneye sevk edilmeyen Muhammedi açlık grevine başlayacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bu yılki Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen ve kadın hakları konusundaki çalışmalarından dolayı cezaevinde bulunan İranlı insan hakları eylemcisi Nergis Muhammedi'nin ödülünü onun adına adına çocukları aldı.

Norveç'in başkenti Oslo'da bulunan Oslo City Hall'de düzenlenen törende, Muhammedi'nin ödülü, Paris'te sürgünde yaşayan 17 yaşındaki ikiz çocukları Ali ve Kiana Rahmani'ye verildi.

Kiana Rahmani, düzenlenen basın toplantısında annesinin yazdığı mektubu okudu. Mektupta Muhammadi, İran hükümetinin "yıkıcı zulmüne karşı" verdiği mücadelede "en büyük ve en önemli müttefikleri" olarak nitelediği gazetecilere ve medya çalışanlarına teşekkür etti.

Muhammedi mektubunda, İran toplumunun "küresel desteğe" ihtiyacı olduğunu vurguladı.

Öte yandan Muhammedi'nin eşi ise gazetecilere yaptığı açıklamada, İran'da azınlıkta olan Bahai inancı mensupları ile dayanışma için açlık grevine gideceğini söyledi.

6 Ekim'de Norveç Nobel Komitesinden yapılan açıklamada, İran'da "baskı altındaki kadınlar için gösterdiği mücadele dolayısıyla" ödülün Muhammedi'ye verildiği duyurulmuştu.

Nergis Muhammedi, insan haklarıyla ilgili çalışmalarıyla tanınıyor. İran yargısınca "ulusal güvenliğe karşı eylemde bulunmak ve rejime karşı propaganda" gibi suçlardan mahkum edilen Muhammedi, son olarak 2019'da benzin fiyatlarının artışı nedeniyle ülke çapında patlak veren protestolar sırasında hayatını kaybeden bir göstericinin anma törenine katılmasının ardından Kasım 2021'de cezaevine gönderilmişti.

O tarihten bu yana cezaevinde tutulan Muhammedi, Eylül 2022'de Mahsa Jina Emini'nin katledilmesi üzerine başlayan protesto gösterilerine de tutulduğu Evin Cezaevi'nden destek açıklamaları yapmıştı.

Nobel Komitesi Başkanı Berit Reiss-Andersen, Tahran'da tutuklu bulunan ve kalp rahatsızlığına rağmen başörtüsü takmayı reddettiği gerekçesiyle hastaneye sevk edilmeyen Nergis Mohammadi'nin sağlık durumundan endişe ettiklerini açıklamıştı. (HABER MERKEZİ)