Nişantaşı Üniversitesi’nde ücretsiz izin: 'Sopa niyetine kullanılıyor'

Nişantaşı Üniversitesi’ndeki araştırma görevlileri ve öğretim elemanları dönüşümlü ya da kesintisiz olarak ücretsiz izne çıkarılıyor.

Nişantaşı Üniversitesi'nde akademisyenler ücretsiz izne çıkarılıyor.
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Nişantaşı Üniversitesi’ndeki araştırma görevlileri ayın yarısında çalıştırılıyor, yarısında ücretsiz izne çıkarılıyor. Öte yandan hemen her bölümden bir öğretim elemanı, ders programından çıkarılarak ücretsiz izne gönderiliyor.

Ücretsiz izindeyken de çalıştırıldığını söyleyen bir araştırma görevlisi içinde bulunduğu durumu şöyle anlatıyor: “15 günlük ücretsiz izin süresinde de çalışmaya devam ediyoruz. Hem hocalar hem de öğrenciler, aramaya devam ediyor. Fiziken orada olmasak da mail üzerinden ve telefonlara cevap vermek suretiyle çalışmaya devam ediyoruz. Bunun yanı sıra ücretsiz izinde olduğunuz vakitleri de türlü mekanizmalarla kontrol etmeye çalışıyorlar. Yani hiçbir şekilde tam olarak izinli olamıyorsunuz.”

Nişantaşı Üniversitesi’nde ücretsiz izin ilk olarak geçtiğimiz yılın ağustos ayında telefonla tanıtım yapmaya karşı çıkan 16 araştırma görevlisine uygulandı. Akademisyenlerin verdiği bilgiye göre araştırma görevlilerinin, okulun tanıtım günleri kapsamında her yıl bir ofiste toplanması ve potansiyel öğrencileri arayarak okulun tanıtımını yapması isteniyor. Yaklaşık iki hafta boyunca yalnızca öğle yemeği arası vererek çalıştırıldıklarını söyleyen araştırma görevlisi, “Ücretsiz izni, bu duruma karşı çıkanlara sopa olarak kullandılar” diye konuşuyor.

“Bakın insan kaynaklarıyla görüşürsünüz, ücretsiz izne ayrılırsınız’ gibi bir durum vardı. Sonra bu durum bir teamüle dönüştü. Bu ne kadar uzatılırsa yönetim de bunu bir cezalandırma mekanizması olarak o kadar kullanacak.”

‘VAKIF ÜNİVERSİTELERİ ÜCRETLERİN EŞİTLENMESİNİ HAZMEDEMEDİ’

17 Nisan 2020’de Yükseköğretim Kanunu’nda değişiklik yapıldı. Yeni düzenlemede “Vakıf yükseköğretim kurumlarında çalışan öğretim elemanlarına, unvanlarına göre devlet yükseköğretim kurumlarında ödenen ücret tutarından az ücret verilemez” hükmü yer aldı. Ancak karar kağıt üzerinde kaldı. Her üniversitede ayrı bir ücret uygulaması söz konusu olan vakıf üniversitelerinin büyük bir bölümünde ücret eşitlemesi yapılmadı. Gazete Duvar’a konuşan araştırma görevlisi, ücretsiz iznin bir nedeninin de bu karar olduğu görüşünde. 

“Vakıf üniversiteleri ücretlerin eşitlenmesini hazmedemedi. Şu anda da bunu vermek istemiyorlar ve türlü çabalara girişiyorlar. Ek sözleşme imzalatıyorlar mesela, almanız gereken ücretten feragat edip daha az almaya zorluyorlar. Böyle bir uygulama şu anda bizim okulda yok. Ama bizim okul da ücretsiz izin kullandırarak yarım maaş veriyor.” 

‘İDARİ PERSONEL GİBİ ÇALIŞIYORUZ, DERSLERİMİZE GİREMİYORUZ’

Önce iki gün olan sonrasında ise bir güne indirilen akademik izinin tamamen kaldırıldığı Nişantaşı Üniversitesi’nde, araştırma görevlileri kendi derslerini takip edemiyor. İdari personel gibi çalıştırıldıklarını belirten araştırma görevlisi şu ifadeleri kullanıyor:

“Çok fazla iş yükü, az sayıda çalışan. Mesela fakültelerin bölüm sekreterleri genelde yok. Tüm idari işleri göğüsleyen kişi oluyorsunuz. Zaten Nişantaşı Üniversitesi idari personel sayısı açısından vakıf üniversiteleri arasında sonuncu sırada. Ben derslere giremezsem veya akademik gerekliliklerimi yerine getiremezsem burada çalışamam. Hem bağlı olduğum akademik programdan hem de çalıştığım üniversiteden atılırım, işsiz kalırım.”

DERS PROGRAMDAN ÇIKARILAN ÖĞRETİM ELEMANLARI ÜCRETSİZ İZNE GÖNDERİLİYOR

Nişantaşı Üniversitesi'nde tam zamanlı çalışan öğretim elemanlarından bazıları da ücretsiz izne çıkarıldı. Bir öğretim elemanının verdiği bilgiye göre, hemen her bölümde tam zamanlı çalışan hocalardan birine hiç ders yazılmayacak biçimde ders programı yapıldı. Ders yazılmayan hocalara okul tarafından maaş ödemesi yapılmayarak yalnızca kısa çalışma ödeneği verildi. Sonrasında ise bazı hocalar ücretsiz izne gönderildi.

“Okul, öğretim elemanlarını yaşadığı maddi kayıp sebebiyle mi ücretsiz izne gönderiyor?” diye sorduğumuz öğretim elemanı, bunun pek olası olmadığı görüşünde.

“Nişantaşı Üniversitesi’nde tıp fakültesi ve diş hekimliği bölümleri açılması planlanıyor, duyduğumuz kadarıyla. Bunlar, kurulması son derece maliyetli fakülteler. Ekim ayında öğrenci kayıtlarının da zaten oldukça iyi olduğu söylenmişti. Dolayısıyla üniversitenin maddi anlamda bir zararı yok. Ayrıca üniversitenin binası için kira da ödenmiyor. Çünkü bina, okula ait. Dahası okulun içerisinde kafe, restoran gibi işletmelerden kira geliri elde ediliyor. Ancak temel motivasyon maksimum kar elde etmek. Bu sebeple vakıf üniversitelerindeki emekçiler, birer maliyet kalemi olarak görülüyor.”

Pandemi döneminde iş yükünün azalmadığını aksine arttığını söyleyen öğretim elemanı, en belirgin artışın uzaktan eğitimin yürütüldüğü sistem sebebiyle oluştuğunu belirterek şöyle devam ediyor: “Kimi zaman hocalar kaydettikleri dersleri, sistemdeki aksaklıklar nedeniyle tekrar tekrar çekmek durumunda kaldılar. Ek mesai ödemesi ise hiçbir zaman söz konusu olmadı.”

‘BU EŞİĞİ AŞMAK LAZIM’

Kesintisiz veya dönüşümlü olarak ücretsiz izne çıkarılan çalışanların işlerini kaybetme korkusuyla anlaşılır bir biçimde ses çıkarmaya çekindiklerini söyleyen öğretim elemanı, şöyle devam ediyor: “Ancak bu eşiği aşmak lazım. Ücretsiz izne derhal son verilmesi için sesimizi yükseltmeliyiz. Güvencesiz koşullarda çalışan vakıf üniversitesi emekçileri olarak sorunlarımıza bireysel ve geçici çözümler aramak yerine yalnız olmadığımızı bilerek, örgütlü bir biçimde ve dayanışmayla mücadelemizi büyütmeliyiz. Şimdi sıra bizde!”