Akademide ücretsiz izin davası: Üniversite CİMER'e yazmak mobbing dedi

Okan Üniversitesi'nde ücretsiz izne gönderilen Levent Sevgi yaşadıklarını CİMER'e bildirdi. Üniversite yönetiminden, "CİMER'e adeta mobbing uygular gibi peş peşe şikayet etti" savunması geldi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü pandemisi dolayısıyla Okan Üniversitesi Mühendislik Fakültesi'nde öğretim üyesi olan Prof. Levent Sevgi'nin ücretsiz izne gönderilmesiyle ilgili açtığı dava sürüyor. Sevgi, İstanbul 13. İdare Mahkemesi'ne açtığı davada daha önce İstanbul 2. İdare Mahkemesi tarafından görevine iade edildiğini ancak yeniden ücretsiz izne gönderildiğini ve geriye dönük maaşlarını alamadığını belirtti. Rektörlük avukatları ise Sevgi'nin YÖK'e ve CİMER'e yaptığı başvuruları 'mobbing' olarak değerlendirdi.

ÜCRETSİZ İZİN SAVUNMASI

Okan Üniversitesi rektörlüğü mahkemeye gönderdiği savunmada uygulamanın hukuka uygun olduğunu, akademik ve idari personel olmak üzere toplam 193 kişinin ücretsiz izne gönderildiğini söyledi. Üniversite yönetimi bu kararı şöyle açıkladı: “Devletimiz daha önce benzeri yaşanmamış, işverenler yönünden de çalışanlar yönünden de çıkarılan kanunlarla bu küresel sorunun etkilerinin azaltılması ve en az hasarla atlatılması amacıyla acil olarak bir takım tedbirler getirmek zorunda kalmıştır. Çıkarılan kanunların adından da anlaşılacağı gibi amaç yeni koronavirüs salgınının ekonomik ve sosyal hayata etkilerinin azaltılması zorunluluğudur.”

'DAVA AÇIN' ÇAĞRISI 'ÜNİVERSİTEYİ KARALAMA' OLARAK GÖRÜLDÜ

Üniversitenin akademisyenleri ücretsiz izne göndermesi ve araştırma görevlilerine daha düşük teklifler yapılarak kadro değişimine gidilmesi gibi uygulamalara tepki gösteren Sevgi itirazını sosyal medyada da paylaşmıştı. Üniversite yönetimi ise Sevgi'nin bu tutumunu 'Üniversiteyi karalama' olarak değerlendirdi. Ayrıca Sevgi, düşük maaş teklif edilen, mobbing'e maruz kaldığını söyleyen ve ücretsiz izne gönderilen akademisyenlere de dava açma çağrısında bulundu. Üniversite yönetimi Sevgi'nin bu çağrısı için de mahkemeye, “Öyle ki sosyal medya üzerinden yaptığı paylaşımlarla öğrencileri, akademisyenleri, üniversite ile işbirliği yapan kuruluşları, herkesi üniversite aleyhine dava açmaya teşvik etmiştir” dedi.

CİMER'E BAŞVURMAK MOBBİNG'MİŞ...

Okan Üniversitesi'nde yaşanan bu durum Gazete Duvar, Evrensel, Tele1, Aydınlık gibi birçok yayında haber oldu. Bu haberlerin ardından Eğitim Sen ve akademisyenler duruma tepki göstererek, "Üniversitelerdeki akademik kıyımı durdurun" çağrısında bulundu. Rektörlük mahkemeye sunduğu savunmada gazetelerde çıkan tüm bu haberleri de Sevgi'nin yaptırdığını iddia etti ve haberlerin linklerini de mahkemeye 'delil' olarak sundu. Bu durumu Sevgi'nin ikinci kez ücretsiz izne gönderilmesiyle ilgili gerekçe sayan üniversite yönetimi savunmasında şöyle dedi: “Davacı ücretsiz izne çıkarılma işlemini protesto etti."

Öte yandan Sevgi, üniversitenin bu yaklaşımını YÖK'e ve Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi'ne (CİMER) de bildirdi. Rektörlük ise bu duruma tepki göstererek, "Davacı haksız olarak ve adeta mobbing uygular gibi bu hususu peş peşe CİMER şikayetlerine dahi konu yapmış..." dedi.

Üniversite yönetimi son olarak birçok üniversitede çalışan ve pandemi gerekçe gösterilerek ücretsiz izne gönderilen akademisyenin beklediği bu dava sonucu için yürütmenin durdurulması talebinin reddine karar verilmesini istedi.