Nijer'de Fransa Büyükelçisi'ne verilen süre doldu: Üs çevresinde nöbet başladı

Nijer Dışişleri Bakanlığı'nın ülkeden ayrılması için Fransa Büyükelçisi'ne verdiği 48 saat doldu. Göstericiler, büyükelçinin 'saklandığını' iddia ettikleri askeri üssün etrafında beklemeye başladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Askerlerin 26 Temmuz'da yönetime el koyduğu Batı Afrika ülkesi Nijer'de Fransız askerlerinin ülkeden ayrılmasını talep edenler, dün sabahın ilk saatlerinden bu yana başkent Niamey'deki Fransız askeri üssünün etrafında bekliyor.

AA'nın yerel kaynaklardan aktardığına göre, göstericiler, Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Slyvain Itte'nin 'Niamey 101' ismiyle de bilinen Fransız askeri üssünde 'saklandığı' iddiaları nedeniyle dün yerel saatle 05.30'dan itibaren üssün etrafında beklemeye başladı. Nijer bayraklarının yanı sıra Rusya, Kuzey Kore ve Çin bayrakları da sallayan grup, 'Kahrolsun Fransa' ve 'Fransız askerlerini istemiyoruz' yazılı dövizler taşıdı.

NİJER DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI BÜYÜKELÇİYE 48 SAAT SÜRE VERMİŞTİ

Nijer Dışişleri Bakanlığı, Büyükelçi Itte'ye 25 Ağustos'ta ülkeden ayrılması için 48 saat süre vermişti. Fransa da 'cuntanın Fransız Büyükelçinin gitmesinin talep edebilecek bir otorite olmadığını' açıklamıştı. Büyükelçi Itte'ye verilen süre, dün yerel saat ile 19.00'da dolarken, Fransa Büyükelçiliği önünde de alınan güvenlik önlemleri dikkat çekmişti.

Askeri yönetimin, Itte'nin ülkeyi terk etmemesi halinde, Fransa Büyükelçiliği ve Fransız askeri üssüne elektrik, su, gıda ve yakıt tedarikini kesebileceği belirtiliyor. Fransa'nın Nijer'de yaklaşık 1500 askeri ve Uluslararası Diori Hamani Havalimanı yakınlarında da bir askeri üssü bulunuyor. Nijer'de başa gelen askeri yönetim, daha önce de Fransa ile imzalanan beş askeri işbirliği anlaşmasının iptal edildiğini açıklamıştı.

Ne olmuştu?

Nijer'de Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum, 26 Temmuz'da Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı unsurlarınca alıkonulmuş ve o akşam asker, yönetime el koyduğunu duyurmuştu. Cumhurbaşkanlığı Muhafız Alayı Komutanı General Abdurrahmane Tchiani, 28 Temmuz'da CNSP isimli geçiş hükümetinin başına geçmişti. CNSP, 7 Ağustos'ta Lamine Zeine'yi başbakan olarak atamış, 10 Ağustos'ta asker ve sivillerden oluşan 21 üyeli kabineyi açıklamıştı. (DIŞ HABERLER)