Newroz öncesi Kürt kıyafetlerine ilgi arttı

Newroz öncesi Kürt kültürüne ait kıyafetler hazırlayan terziler yoğun sipariş alıyor. 20 yıldır özellikle kadınlar için kıyafet hazırlayan Yasemin Süleymanoğlu, “Hem bir geçim kaynağıdır bizim diktiğimiz kıyafetler hem de bir kültürü yaşatıyor” diyor.

Yasemin Süleymanoğlu.
Google Haberlere Abone ol

DİYARBAKIR - Diyarbakır’daki Dengbêj Evi’ne giden herkes Yasemin Süleymanoğlu’nun Levendî adlı dükkanının önünden geçmiştir. Dükkanın önünden geçerken de mutlaka kapı önündeki rengarenk, allı pullu elbiselere bakmışlardır. Çünkü elbiselerin şıklığı göz alıcıdır.

Bu şık elbiseler Yasemin Süleymanoğlu’nun maharetli ellerinden çıkıyor. Süleymanoğlu terziliğe çok genç yaşta, Antep’teki atölyelerde başladı. Diyarbakır’a döndükten sonra bilgisini artırdı ve yaklaşık 20 yılda edindiği deneyimle kumaşlara biçim veriyor.

Bu elbiseler özel günlerde, mesela 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliklerinde ve Newroz kutlamalarında rağbet görüyor.

Bu gözlemi doğrulayarak, “Annelerimiz geleneklerine bağlı olduğu için günlük hayatta da giyiyorlar bu elbiseleri” diyor Süleymanoğlu ve şunları ekliyor: “Artık düğünlerde de Kürt kıyafetleri giyiliyor. Son yıllarda hem damat hem gelin nişan ve düğün için kıyafet diktiriyor. Bu nedenle eskiden sadece kadın kıyafeti yapıyorduk ama talep olunca erkekler için de kıyafet dikmeye başladık.”

SALGIN KUMAŞ FİYATLARINI ARTIRDI

Geçen yıl korona virüsü salgını nedeniyle birçok düğün ertelendi. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ve Newroz kutlamaları yapılmadı. Süleymanoğlu gibi sadece Kürt kıyafetleri hazırlayarak geçinen terziler de bu durumdan etkilendi.

Bir yılda sadece 3 ay kadar dükkanı açabildiğini söyleyen Süleymanoğlu, daha çok evde çalışmış. Bu da birçok esnaf gibi, ekonomik olarak zor durumda bırakmış onu.

Salgından kaynaklanan bir diğer sorunla da kumaşları temin ederken karşılaşmış. Çünkü kumaşlar ithal ve kendisine ulaşıncaya kadar salgını fırsat bilen aracılar kumaş fiyatlarını artırmış.

“Kumaşlar bize Dubai’den geliyor” diyen Süleymanoğlu, şunları söyledi: “İnternet üzerinden sipariş veriyoruz aracılara. Salgın nedeniyle gümrük kapılarında sıkıntı oluyor. İstediğimiz kumaşları zamanında alamıyoruz. Gelen ürünlerin fiyatları da 3 kat arttı. Ben şimdi elimdeki kumaşlarla idare etmeye çalışıyorum. Müşterilerime eski fiyattan elbise dikiyorum mağdur olmasınlar diye. Ancak öyle görünüyor ki yeni ürünleri şimdikinin 3 katı fiyatına yapacağım.”

KÜLTÜRÜN DIŞINA ÇIKMAYAN MODELLER

Vitrindeki elbiseler rengarenk, allı pullu modelleri de çeşitli elbette. Peki bu modeller nasıl bulunuyor?

Süleymanoğlu, “Hayal dünyamı zengin tutuyorum ve buna göre farklı şeyler ortaya çıkarıyorum” diyor ve ekliyor: “Tabi kendi kültürümüzün dışına çıkmadan. Bu bizim için çok önemli.”

Gelen müşterinin istekleri de önemli elbette. Gelen müşterinin saç rengine, fiziğine bakıyor, isteklerini dinliyor ve elbiseyi bundan sonra dikiyor. Süleymanoğlu, “Müşterinin isteği önemli bizim için. İstediklerini dikkate alıyoruz sonra elimizdeki malzemeyle kendi kültürümüzden de bir şeyler ekleyerek güzel bir elbise çıkarıyoruz ortaya” diyor.

NEWROZ İÇİN KIYAFET SİPARİŞİ

Süleymanoğlu, 2019 yılında 8 Mart kutlaması öncesi siparişler nedeniyle yemek yemeğe zaman bulamadıklarını söylüyor. 2020 yılında etkinliksiz geçtikten sonra bu yıl 8 Mart kutlandı ve 2019 yılındaki gibi bir yoğunluk yaşamamış olsalar da epey elbise siparişi almışlar.

Diyarbakır’da 2021 Newroz’u Pazar günü kutlanacak. “Son iki gündür yoğun sipariş aldık. Newroz’a yetiştirmeye çalışıyoruz” diyor Süleymanoğlu. Dükkanı bir yıl kapalı tutmak zorunda kalınca Newroz öncesi gelen siparişler yüzünü güldürmüş. Yaptığı işi iki nedenle severek yapıyor: “Hem bir geçim kaynağıdır bizim diktiğimiz kıyafetler hem de bir kültürü yaşatıyor. Bu nedenle severek yapıyorum işimi.”

‘NEWROZ’U AŞKLA KUTLAYACAĞIZ’

Eşinin iş yeri de Sur ilçesindeymiş. Sur’da çatışmalar başlayınca iflas etmiş. “Olaylardan sonra uzun süre toparlanamadık” diyen Süleymanoğlu, “Çok zor zamanlar geçirdik ama direndik, ne mahallemizi ne de kültürümüzü bıraktık” şeklinde konuştu.

Biz Yasemin Süleymanoğlu ile Kürt kıyafetleri hakkında konuşurken HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu’nun milletvekilliği düşürüldü, savcı HDP’nin kapatılmasını, yüzlerce HDP’linin siyasi yasaklı olmasını talep etti. Böylesi karar ve taleplere ne Diyarbakırlılar ne de oy verdikleri parti ve siyasetçiler yabancıydı.

Önümüzde, geçen yıl salgın nedeniyle kutlanamayan, Newroz bayramı vardı. Süleymanoğlu, “Newroz nasıl geçecek?” sorusuna şöyle cevap verdi: “Pandeminin etkisi olacak ama yine de Newroz çok coşkulu geçecek diye düşünüyorum. Geçen yıl kutlayamadık ama bu yıl sevinçle, aşkla kutlayacağız.”