'Netanyahu'dan geri adım' iddiası: Yargı düzenlemesini askıya alacak

İsrail Kamu Yayın Kuruluşu, başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Başbakan Netanyahu'nun sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planladığını yazdı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail'de Başbakan Benjamin Netanyahu liderliğindeki sağ koalisyon hükümetinin tartışmalı yargı düzenlemesine karşı ülke çapında başlayan protestolar 13 haftadır devam ederken, Netanyahu'nun kitlesel protestolara yol açan tartışmalı yargı düzenlemesini askıya alacağı bildirildi.

AA'nın aktardığına göre, İsrail Kamu Yayın Kuruluşu (KAN), başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde, Netanyahu'nun sabah saatlerinde yargı düzenlemesini askıya aldığını açıklamayı planladığını duyurdu.

CUMHURBAŞKANI'NDAN ÇAĞRI: DÜZENLEMEYİ DERHAL DURDURUN

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog da protestolara ilişkin Netanyahu hükümetine çağrıda bulunarak yargı düzenlemesinin 'derhal durdurulmasını' talep etti.

Reuters'ın aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Isaaac Herzog, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "İsrail halkının birliği için ve sorumluluk adına, sizi yargı sürecini acilen durdurmaya çağırıyorum" dedi. 

ÜÇ BAKAN, DÜZENLEMENİN DURDURULMASINA 'YEŞİL IŞIK' YAKTI

Öte yandan, İsrailli üç bakan da yargının yetkilerinin sınırlandırılmasını öngören ve 12 haftadır ülkede geniş çaplı protestolara neden olan yargı düzenlemesi hakkında açıklama yaparak, düzenlemeyi durdurma yönünde karar alması durumunda, Başbakan Netanyahu’nun bu kararını destekleme niyetinde olduklarını söyledi.

AA'nın aktardığına göre, Netanyahu liderliğindeki Likud’dan Kültür ve Spor Bakanı Miki Zohar, "Açıklama yapmamanın bedelini ağır ödedik. Yargı sisteminde yapılacak reform gerekli ve hayatidir. Ancak ev yandığında kimin haklı olduğunu soramazsınız, su dökmeli ve içindekileri kurtarmalısınız. Eğer Başbakan, ülkede meydana gelen çatlağı önlemek için yasa tasarısını durdurmaya karar verirse, onun bu tutumunu desteklemeliyiz" dedi. 

'ROTANIN YENİDEN HESAPLANMASINI TAVSİYE EDERİM'

Diaspora İşleri Bakanı Amichai Chikli de yargı düzenlemesi konusunda yeniden değerlendirme yapma çağrısında bulundu. "Her zamankinden daha elzem olan yargı reformuna duyulan derin ihtiyacı tespit etmekte değilse bile, bunu gerçekleştirme biçimi konusunda yanıldık" diyen Chikli, "Yani, (navigasyon yazılımı) Waze'de olduğu gibi, son varış noktası değişmese bile, rotanın yeniden hesaplanmasını tavsiye ederim. Evet, tamamen haklı olsak bile" ifadelerini kullandı.

Ekonomi Bakanı Nir Barkat da yasa tasarısını durdurma ve gelecekteki adımları yeniden değerlendirmeye karar verirse, Başbakan Netanyahu’nun bu kararını destekleyeceğini açıkladı. Barkat, “Reform gerekli ve bunu yapacağız, ancak bir iç savaş pahasına değil" açıklamasında bulundu.

SAVUNMA BAKANI GALLANT GÖREVDEN ALINMIŞTI

Netanyahu, yargı düzenlemesinin durdurulması çağrısı yapan Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı pazar akşamı görevden almış, bunun üzerine ülke genelinde yüz binlerce İsrailli sokaklara dökülmüştü. Savunma Bakanı Gallant'ın çağrısına, Likud Partisi içinden de destek gelmişti. Likud Partisi milletvekilleri Yuli Edelstein ve David Bitan, Gallant'a katılarak yasa tasarısının durdurulması ve diyalog çağrısında bulunmuştu. Bunun üzerine yüz binlerce İsrailli dün akşam saatlerinden itibaren ülke genelinde sokaklara dökülmüştü.

Ne olmuştu?

Adalet Bakanı Yariv Levin, 5 Ocak'ta Yüksek Mahkemenin yetkilerini sınırlandıran, yargının, hakimlerin seçimi üzerindeki etkisini azaltan bir 'yargı reformu' planladıklarını duyurmuştu. Netanyahu başbakanlığındaki koalisyon hükümetinin, yargının bazı yetkilerini Meclise devretmeye yönelik hamleleri, Yüksek Mahkeme başta olmak üzere hükümet ile İsrail yargı mekanizması arasında gerilime yol açmıştı.

Ülkedeki en yüksek yargı makamı olarak görev yapan İsrail Yüksek Mahkemesi, meclisin çıkardığı kanunları, anayasa taslağı olarak kabul edilen 'temel yasalara' aykırılık gerekçesiyle bozma yetkisine sahip. Netanyahu hükümeti, açıkladığı yargı düzenlemesinde, Yüksek Mahkeme'nin, meclisin çıkardığı kanunları bozma yetkisinin büyük ölçüde elinden alınacağını belirtmişti. Hükümetin yargının yetkilerini kısıtlayan ve iktidarın yargı atamalarında söz sahibi olmasını öngören yargı düzenlemesi, İsrail içinde ve uluslararası alanda yoğun şekilde eleştirilmişti.

Cumhurbaşkanı Isaac Herzog'un, taraflara 'iç savaş' uyarısı yaparak sunduğu alternatif tasarı da iktidar tarafından reddedilmişti. (DIŞ HABERLER)