Netanyahu, rehine yakınlarıyla görüştü: ‘Hamas’tan gerçek bir teklif gelmedi’

Hamas'ın Gazze'de tuttuğu rehinelerin yakınları, İsrail meclis komitesi toplantısını basarak eylem yaptı. Eylemciler, "Onlar orada ölürken siz burada oturmayacaksınız" yazılı dövizler taşıdı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazze'de Hamas'ın askeri kanadı Kassam Tugayları tarafından rehin tutulan bazı İsraillilerin yakınları, bugün İsrail'de Meclis (Knesset) Maliye Komitesi toplantısını basarak protesto düzenledi. 'Onları geri getirin' yazılı tişörtler giyen ve pankartlar taşıyan göstericiler, rehin tutulan sevdiklerinin serbest bırakılmasını talep etti.

NETANYAHU, REHİNE YAKINLARIYLA GÖRÜŞTÜ: 'GERÇEK BİR TEKLİF YOK'

Reuters'ın haberine göre, Kassam Tugayları'nın 7 Ekim 2023'teki 'Aksa Tufanı' saldırısı sırasında rehin aldığı 253 kişiden üçünün yakını olan bir kadının elinde, rehin tutulan üç aile üyesinin fotoğrafları olan bir döviz vardı. Kadın, "Sadece birini sağ geri almak istiyorum, üçünden birini" diye bağırdı. Siyah tişörtler giymiş diğer eylemciler de üzerinde "Onlar (Rehineler) orada ölürken siz burada oturmayacaksınız" yazılı pankartlar açtı. Eylemciler, "Onları şimdi serbest bırakın, şimdi, şimdi, şimdi" diye slogan attı.

Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, Başbakan Benjamin Netanyahu'nun da meclise gelen rehine yakınlarıyla görüştüğü bildirildi. Ofisinden yapılan açıklamaya göre, Başbakan Netanyahu, Hamas ile olası bir rehine takası anlaşmasına ilişkin olarak, rehine yakınlarına "Hamas (tarafından yapılan) gerçek bir teklif yok. Bu doğru değil. Bunu olabildiğince net bir şekilde söylüyorum sizin için şüphesiz acı verici olan çok fazla doğru olmayan açıklamalar var" dedi. Netanyahu, sözlerini şöyle sürdürdü: "Diğer taraftan, bizim tarafımızdan (başlatılan) ve ayrıntılarına girmemem gereken bir inisiyatif söz konusu."

NETANYAHU'NUN KONUTU ÖNÜNDE PROTESTO

'Aksa Tufanı'nın ardından İsrail'in abluka altındaki Gazze Şeridi'ne başlattığı saldırılar 108'inci gününde devam ederken, rehine yakınlarının İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Kayserya kentindeki şahsi konutu önünde başlattığı eylem de devam ediyor. Netanyahu'nun konutu önünde çadır da kuran rehine yakını ve eylemciler, Gazze'de geri kalan rehinelerin serbest bırakılması sağlanana kadar Netanyahu'nun evinin önünde kalmayı sürdüreceklerini söyledi. Bazı eylemciler ise erken seçim talep etti.

Hamas, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının sona ermesi ve İsrail'deki hapishanelerde tutulan Filistinlilerin serbest bırakılması halinde yeni bir rehine takası anlaşması yapılabileceğini ifade ederken, İsrail Başbakanı Netanyahu, 21 Ocak Pazar günü yaptığı açıklamada bu şartlarda yeni bir rehine takası anlaşmasına kapıyı kapatmıştı. Başbakan, rehinelerin serbest kalması için 'askeri baskının' kilit öneme sahip olduğunu savunmuştu.

İsrail ve Hamas arasında Kasım 2023'te varılan ve 7 gün süren geçici ateşkes ve rehine takası anlaşmasının ardından Gazze'de 136 rehinenin olduğu düşünülüyor. Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırısında 1200 İsraillinin öldüğü ifade edilirken, İsrail'in o günden bu yana Gazze'ye yönelik saldırılarında 22 Ocak Pazartesi günü itibarıyla 25 bin 295 kişinin hayatını kaybetti, 63 bin kişi yaralandı. (DIŞ HABERLER)