Netanyahu ile Macron görüştü: 'IŞİD karşıtı koalisyon Hamas'a karşı savaşsın'

Netanyahu, 'İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde devam eden savaşta Hamas'ı yok edeceğini' söyledi. Macron ise Uluslararası Koalisyon'un genişletilmesini teklif etti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile bir araya gelen İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu, 'İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nde devam eden savaşta Hamas'ı yok edeceğini' söyledi ve çatışmadan sonra kimsenin 'Hamas zulmü altında yaşamayacağını' dile getirdi.

Netanyahu, Filistin'deki sivil kayıpların sorumlusunun Hamas olduğunu ileri sürerek, Fransa'ya desteklerinden dolayı teşekkür etti. Netanyahu, "Bu, Avrupa'nın savaşıdır. Bu Amerika'nın savaşıdır" ifadesini kullandı. Netanyahu, Hizbullah'ın sivil halkın arkasına saklandığını öne sürerek, "Bu savaşa katılırlarsa biz de karşı adım atarız ve Hizbullah için yıkım akıl almaz olur. Umarım sizin (Fransa) ve ABD'nin uyarısını dikkate alırlar. Yoksa çok korkunç sonuçları olur" diye konuştu.

MACRON'DAN 'ULUSLARARASI KOALİSYON GENİŞLETİLSİN' TEKLİFİ

Kudüs'te düzenlenen basın açıklamasında, İsrail'in 'yalnız olmadığını' belirten Macron ise "Terör, Fransa ve İsrail'in ortak düşmanıdır" dedi. Macron, İsrail ziyareti sırasında terör örgütleriyle mücadele etmek için bölgesel ve uluslararası koalisyon kurulması çağrısında bulundu. Macron, IŞİD ile mücadele eden ABD liderliğindeki Uluslararası Koalisyon'un, Hamas'a karşı mücadeleyi de kapsayacak şekilde genişletilmesini önerdi.

Macron, sivil halkın korunmasının, insani yardıma ulaşabilmelerini sağlamaktan ve hastanelere su ve elektriğin yeniden verilmesinden geçtiğini kaydetti. Çatışmanın bölgeye yayılmasının engellenmesi gerektiğine değinen Macron, Hizbullah'ı, İran yönetimini ve Yemen'deki Husileri yeni cepheler oluşturmamaları için uyardı.

Macron, Filistinlilerle siyasi süreci yeniden başlatmadan İsrail'in güvenliğinin kalıcı olamayacağını savunarak, Filistinliler için İsrail'e komşu bir devlet isteğini yineledi. Yarın bölge ülkelerinin liderleriyle bir araya geleceğini bildiren Macron, bugün Ramallah'a gideceğini söyledi. (DIŞ HABERLER)