'Nereden çıktı bu 2024 seçimleri'

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, ekonomi yönetimini sırat köprüsünden geçmeye benzetti, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in 'ekonominin günahları ile zorlu bir geçiş' yaşayacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Ekonomi gündeminde Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kendi kararlarını ne kadar uygulayabileceği ve Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın buna ne kadar 'izin vereceği' en çok konuşulan konuların başında geliyor.

Karar yazarı Ahmet Taşgetiren, Şimşek'in durumunu "Kıldan ince kılıçtan keskin sırat köprüsünde" yürümek olarak değerlendirdi. Ekonomiyi düzeltmeye çalışmak yeterince zorken yerel seçimlerin de 2024 yılında yapılacak olmasının Şimşek'in işini daha da zorlaştıracağını belirten Taşgetiren, "Bu yükle Sırat Köprüsü’nü geçmek… Allah yardımcısı olsun" diye yazdı. 

Ahmet Taşgetiren'in "Şimşek’in geçeceği sırat köprüsü" başlıklı yazısının ilgili bölümü şöyle: 

"Sırat köprüsü şu:

-Faiz artıracaksın ama Cumhurbaşkanı’nın faiz hassasiyeti var. Hadi Cumhurbaşkanı bazı şeylere göz yumacak ama, yüzde kaç artırmaya göz yumacak? Şimşek, bir gözü hep Cumhurbaşkanı’nın hassasiyetine bakarak mı ilerleyecek?

-Bir 'Acı reçete' gerekiyor ama, az ilerde 2024 yerel seçimleri var ve Cumhurbaşkanı, 2023 seçimlerini, yerel seçimler zaferi ile taçlandırmak istiyor. Hele İstanbul, hele Ankara…. Oralar yeniden kazanılmazsa, hiçbir zafer tatmin edici olmaz. 'Acı reçete' ile seçim kazanmak akıl kârı mı? 14 Mayıs – 28 Mayıs’ta kasanın ağzı açılarak kazanılmış bir seçim dururken, 'Acı reçete' demek, mahalli seçimleri vurmak demek, Şimşek sırat köprüsünde adım atarken tabii ki bunu dikkate alacak.

-Asgari ücret talepleri… Sırat köprüsünde yürürken en büyük tehlike… Talepleri karşılasan bir tehlike, karşılamasan bir tehlike… Vatandaş bunalmış, asgari ücretle bir nefes almayı um ut ediyor. İşçinin talebini karşılasan işveren S.O.S veriyor, orada bir kayıt – dışı istihdam heyulası var, gittikçe büyüyen ucuz göçmen işçi yükü… Vermesen 2024 seçimleri var.

-Ah nereden çıktı bu 2024 seçimleri…

-Asgari ücreti yükseltirsen –ki en azından kırpılmış enflasyon oranlarına göre yükseltmek zorundasın- 'komşu ücretler'i ne yapacaksın? Ekonomi o hale gelmiş ki, her yer 'komşu ücret' olmuş. Profesör olsan ne yazar! Asgari ücret sana yetişti yetişecek! Profesörmüş, üniversitene yakın ev kirala da boyunun ölçüsünü göreyim senin. Yoo kardeşim, öyle üç – beş diploma ile bizi kandıramazsın. Profesörsün sen profesör kal. Beşiktaş’taki okuluna Kartal’dan gel de göreyim… Öğretmen – möğretmen, polis – molis, doktor – moktor…. Evini merkeze en uzak yerde tutacaksın ve birkaç vasıta değiştirerek işyerine gideceksin. Büyük şehrin raconu bu.

-Mehmet Şimşek, bu insanların da sesini duyarsa, sırat köprüsü daha da zorlayacak.

-Cumhurbaşkanı Erdoğan, 14 – 28 Mayıs vartasını atlatmak için 'En düşük memur maaşının 22 bin lira olacağı'nı söylemişti. İktidardaydı, ekonomin bilgileri elindeydi, hazineyi biliyordu, boşuna konuşacak, olmayanı vadedecek değildi ya… Temmuz’u işaret etmişti. İşte Temmuz kapıyı çalıyor. Şunun şurasında 10 gün kaldı kalmadı. 'En düşük' memur maaşı…. Bunu bekleyen milyonlarca insan vardır. Asgari ücreti bekleyen milyonlarca insan olduğu gibi. Ama bir de 'komşu ücretler' var, hani az önce söylediğimiz. 'En düşük' memur maaşı 22 bin olursa, yani aşağı yukarı en düşüğe yüzde 100 zam yapılırsa, en düşüğün biraz üstüne, biraz daha üstüne, biraz biraz daha üstüne ne yapılacak? Profesör maaşı, en düşüğe biraz daha yaklaşmış mı olacak? Mehmet Şimşek’in sırat köprüsü…

-Ekonomide 'Mehmet Şimşek hamlesi', malum, dışardan para çekmek için yapıldı. Yoksa Mehmet Şimşek’i biliyordu büyüklerimiz, göndermişlerdi daha önce, şimdi biraz 'U' dönüşü görüntüsünü göze alarak yeniden çağrılması, dış kaynağa derin ihtiyaçtan ve o işi Mehmet Şimşek ismiyle başarma umudu olduğundan dolayıdır. 'Dışardaki' finans dünyası, 'Şimşek güveni' ile Türkiye’ye gelecek ve müzmin döviz açlığımızı giderecek." (HABER MERKEZİ)