NATO ve AB'den 'Wagner' açıklamaları: 'Rusya'nın gücü kırıldı'

Rusya'da devlet ve Wagner grubu arasındaki gerilimi değerlendiren Josep Borrell, 'isyanının Ukrayna’daki savaşın Kremlin’in gücünü kırdığını ve siyasi sistemini etkilediğini gösterdiğini' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ve Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Rusya devleti ve Rus paralı asker grubu Wagner arasında yaşanan ve Belarus'un arabuluculuğunda sona eren gerilimi değerlendirdi.

AA'nın aktardığına göre, 11-12 Temmuz'da NATO Zirvesi'ne ev sahipliği yapacak Litvanya'nın başkenti Vilnius'u ziyaret ederek Litvanya Cumhurbaşkanı Gitanas Nauseda ile görüşen Stoltenberg, yaptıkları ortak basın toplantısında Wagner grubunun isyanına ilişkin, "Hafta sonu meydana gelen olaylar, Rusya'nın iç meselesidir" ifadelerini kullandı.

'UKRAYNA'NIN HAKLI YERİ NATO'DUR' 

Vilnius Zirvesi'ne değinen NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 31 NATO ülkesi liderinin katılacağı zirve sırasında Rusya ile savaşan Ukrayna'ya uzun vadeli yardım paketine onay vereceklerini belirterek, sözlerine şöyle devam etti:

"Ukrayna ile siyasi bağlarımızı yükselteceğiz. Alınacak kararlar, Ukrayna'yı ittifaka daha da yakınlaştıracak çünkü Ukrayna'nın haklı yeri NATO'dur. Tüm müttefikler, NATO'nun kapılarının açık olduğu, Ukrayna'nın üye olacağı ve üyeliğe sadece NATO ile Ukrayna'nın karar vereceği, Rusya'nın veto hakkı olmadığı konusunda hemfikirdir. Savaş bittiğinde Ukrayna'nın güvenliği konusunda düzenlemeler getirmeliyiz ki tarih tekerrür etmesin."

Stoltenberg, Belarus'taki gelişmeleri yakından izlediklerini, Rusya'nın ülkeye nükleer silah yerleştirmesini kınadıklarını, bunun sorumsuzca bir hareket olduğunu söyledi. "Rusya'nın nükleer silah kullanacağına dair bir belirti görmüyoruz" ifadelerini kullanan Jens Stoltenberg, yine de tetikte olmaya devam edeceklerini vurguladı.

'NÜKLEER BİR GÜCÜN SİYASİ ÇALKANTI YAŞAMASI TEHLİKELİ'

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell de AB dışişleri bakanlarının Lüksemburg’daki toplantısı öncesi basına açıklamalarda bulundu.

Wagner grubunun isyanını '(Rusya Devlet Başkanı Vladimir) Putin’in yarattığı canavarın, kendisini ısırması' olarak niteleyen Borrell, "Bu hafta sonu yaşananlar, Ukrayna'ya karşı savaşın Rus gücünü kırdığını ve siyasi sistemini etkilediğini gösteriyor" dedi.

Borrell, AB’nin durumu yakından izlediğini vurgulayarak, nükleer bir gücün siyasi çalkantı içinde olmasının tehlike arz ettiğini, AB’nin muhtemel senaryolar üzerinde çalışacağını belirterek, "Şimdi Ukrayna’yı her zamankinden daha fazla destekleme zamanı" dedi.

Ne olmuştu?

Rus paralı asker grubu Wagner'in kurucusu Yevgeniy Prigojin, Rus ordusunu Wagner'e saldırı düzenlemekle suçlayıp karşılık vermekle tehdit etmiş, Wagner savaşçıları Ukrayna'yı terk ederek sınırdaki Rostov bölgesine girmişti.

Bu durum üzerine Federal Güvenlik Servisi (FSB), 'silahlı isyan' suçlamasıyla ceza davası açmıştı. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Wagner'in isyanını 'vatana ihanet' olarak nitelendirmişti. Prigojin, Moskova'ya gideceklerini açıklamış, Kremlin yönetimi ise ülkenin pek çok bölgesinde güvenlik önlemlerini artırmıştı.

Günün sonunda Yevgeniy Prigojin'in, Belarus Devlet Başkanı Aleksandr Lukaşenko'nun Rusya'da gerilimi azaltma önerisini kabul ettiği bildirilmişti. Prigojin, Rus kanı dökülmesinin sorumluluğunu anladıklarını ve konvoylarını geri çevirerek plana göre saha kamplarına geri döneceklerini açıklamıştı. Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Prigojin'e yönelik açılan ceza davasının kapanacağını belirterek, isyancı liderinin Belarus'a gideceğini bildirmişti. (DIŞ HABERLER)