NATO çadırlarında yüz yüze eğitim: Su baskını, akrep, yılan ve salgın…

Deprem bölgesindeki birçok üniversitenin aksine yüz yüze eğitim kararı alan İskenderun Teknik Üniversitesi’nin NATO çadırlarına yerleştirdiği öğrenciler, zorlu koşullarda eğitimlerini sürdürüyor.

Google Haberlere Abone ol

HATAY- 6 Şubat'ta Maraş merkezli meydana gelen ve 11 ili etkileyen depremlerin ardından bölgedeki bir çok üniversite bu akademik yılda da online eğitim kararı aldı. İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) ise birçok üniversiteden farklı olarak mimarlık ve mühendislik fakültelerinde yüz yüze eğitim yapılmasına karar verdi. İskenderun’da bulunan Muhyiddin İbni Arabi KYK Erkek Öğrenci Yurdu'nun depremde hasar görmesi nedeniyle öğrenciler, şehir merkezinin dışında bulunan NATO çadır kampına yerleştirildi.

Yaklaşık 25 metrekarelik 10 kişilik çadırlarda ve kapısı olmayan ortak tuvalet ve banyolarda kalması istenen öğrencilerden 570 lira çadır ücreti de peşin alındı. Akademik yılın başlaması ile birlikte ise çadırlarda yaşayan öğrencilerin sorunları da boy göstermeye başladı.

SU BASKINI, AKREP, SALGIN

Kış aylarının yaklaşması ile birlikte başlayan yağışlar bölgede su baskınlarına neden oldu. Öğrencilerin kaldığı 10 kişilik çadırların birçoğu da bu su baskınlarından nasibini aldı. Her yağışta kapılarından ve çeşitli yerlerinden su alan çadırların içi ve zemini su ile doluyor. Yine duş ve tuvaletlerin çadırların dışında bulunması nedeniyle yağışlı günlerde duşa ve tuvalete ulaşımda zorluk yaşanıyor. Çadırlarda kalan öğrencilerin bir diğer önemli sorunu ise akrep, çekirge gibi haşereler. Duşlara, tuvaletlere ve çadırlara kadar giren akrepler öğrenciler için ciddi tehlike yaratıyor. Yine hijyen problemi nedeniyle salgın hastalık riski ise kapıda.

‘GRİP SALGINI BAŞ GÖSTERDİ BİLE’

Yaşadıklarını Gazete Duvar’a anlatan bir öğrenci, “Çadır kentte kaldığımızdan dolayı civarda akrep, çekirge ve benzeri haşereler görülüyor ve öğrenciler olarak bu durumdan endişe duyuyoruz. Olası bir salgın durumunda hastalığın tüm çadır kente yayılması olası ki bu durumu şu anda yaşıyoruz. Salgın baş gösterdi bile. Arkadaşlarımızın birçoğu grip ve benzeri hastalıklara yakalanmış durumda. Temizlik konusuna gelirsek duşlar ve tuvaletler ortak olması dolaysıyla tuvaletler ve duşlar hijyenik değil. Duşlar ve tuvaletler günde bir kez temizleniyor. Duş başlıklarının bazıları da kırık. Yağmurlu ve soğuk havalarda duşa girmek sıkıntılı oluyor. Yağmurlu havalarda çadırların büyük bir bölümü alt kısımlarından ve kapılardan yağmur suyu girmekte ve sızan bu suların bir kısmının sigorta kutularına su girme riski oldukça yüksek bu durum öğrenciler üzerinde endişe kaygı uyandırmakta çünkü bu sorunu öğrenciler kendi yöntemleriyle halletmeye çalışıyor” dedi.

DEPREMDEN SONRA YEMEK ZAMMI: ‘ÖĞRENCİLER OKULDA AÇ BEKLİYOR’

Başka bir üniversite öğrencisi ise üniversite içerisinde ve çadırkentte yaşanan güvenlik sıkıntısına dikkat çekti. Öğrenci, “Çadır kentte bulunan bazı çadırlarda halen depremzede aileler kalıyor. Ayrıca Üniversite içerisinde ve civarında bulunan konteyner kentlerden dolayı üniversite içerisine üniversite öğrencisi veya çalışanı olmayan insanlar girebiliyor. Sözde okulun uyguladığı yasaklara rağmen konteyner kentte kalıp üniversite içerisinde giren insanlar bulunuyor. Güvenlik görevlileri ise bu insanları uyarmakla yetiniyor” dedi. Üniversitede artan yemek fiyatlarına da değinen öğrenci, “Üniversite içerisindeki yemekhanede deprem öncesinde 6 lira olan yemek ücreti 20 liraya çıkartıldı. Bu yüzden öğrenciler okulda yemek yemek yerine NATO yemekleri için bekliyor. Öğrencilerin çoğu bu durumdan dolayı okulun çıkardığı yemekler yerine aç kalmayı ya da NATO çadır kentinden çıkan yemekleri yemek için kente gidiş geliş yapmayı tercih ediyor” diye konuştu.

YÜZ YÜZE YAPILACAK SINAVLARDA ÖĞRENCİLER YİNE ÇADIRLARDA KALACAK

Çadırda kalan öğrencileri şu anda tamiri devam eden KYK Kız Öğrenci yurduna transfer etmeye çalışıldığını dile getiren başka bir üniversite öğrencisi de kız öğrenci yurdunun durumunun da iyi olmadığını söyledi. Özellikle yurda ulaşımda yaşanacak sıkıntılara dikkat çeken öğrenci, “KYK kız öğrenci yurdu önündeki yol arazinden dolayı yağmurlu havalarda yurt önünde büyük miktarda yağmur suyu birikmekte ve suyun etrafından dolaşmak ise yurt civarındaki tarım arazisinden dolayı pek mümkün değil. Yurtta bulunan asansörlerden tek sayılı numaralı katlara çıkan asansör bozuk, Okula gitmek için ağır hasarlı eski KYK Erkek yurdunun önünden geçmek durumunda kalacağız” dedi.

Üniversitenin sonradan alınan bir kararla uzaktan eğitim gören bölümler de dahil olmak üzere sınavların tamamının yüz yüze yapılacağını açıkladığını da söyleyen öğrenci, “Şu anda çadır kentte kalan öğrenciler KYK yurduna yerleşseler bile sınav için İskenderun’a gelen öğrenciler kışın zorlu şartlarda çadırda barınmak zorunda kalacaklar. KYK öğrenci yurduna ise tüm öğrenciler yerleşemeyecek. İlk etapta 300 öğrenci yerleştirilmesi planlanıyor. Bu öğrenciler ise önceden KYK yurdunda kalan öğrencilerden seçilecek. NATO Çadır kentinden ayrılan öğrencilerin yerine ise kimin yerleşeceği meçhul” dedi.