Naci Görür: İmamoğlu’nun deprem projesi şablona uygundur

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun ‘Afete Dayanıklı İstanbul’ sunumunu dinleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Sunulan proje depreme dayanıklı bir İstanbul şablonuna uygundur” dedi.

Prof. Dr. Naci Görür
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bugün Haliç Kongre Merkezi’nde "Afete Dayanıklı İstanbul" projesi tanıtım toplantısında konuştu. İmamoğlu, 10 başlıkta İstanbul'da dönüşüm için vaatlerini sıraladı.

"Proje deyince beton ve rant anlıyorsunuz, biz insan odaklı ve yerinde hizmet anlıyoruz" diyen İmamoğlu, kendisinden önceki dönem yapılanları da eleştirdi. İmamoğlu ayrıca İstanbul'da 200 bin niteliksiz konut stoku bulunduğunu açıkladı. 

Ekrem İmamoğlu’nun sunumunu izleyenler arasında yer alan Prof. Dr. Naci Görür, "Bugün açıklananlar, İstanbul’un depreme hazırlama şablonuna uygundur" dedi.

 DEPREME KARŞI 10 PROJE

“Dayanıklı ve güçlü altyapı yatırımlarına devam edeceğiz” ifadelerini kullanan Imamoğlu, projesini şöyle anlattı: “Barajları güçlendireceğiz. 2014 temelini attıkları, 2016'da açılışını yapacaklarını söyledikleri Melen Barajı için sesleri çıkmıyor. Teknoloji sağlayamıyor, kaynak bulamıyorsanız, bize verin kısa sürede tamamlayalım. Kamu kaynağını heba etmeyelim. Raylı sistem hatlarımızı depreme dayanıklı olarak inşa ediyoruz. İki yakada 10 bölgede yeni afet lojistik bölgesi inşa edeceğiz. 50 bin konutta yerinde yenileme yapacağız. Tespit ettiğimiz 200 bin yapı için olmayacak vaatler değil, ayakları yere basan çözümler sunuyoruz. Riskli değil, rantı yüksek alanlarda dönüşüm yaptılar. Biz adımlarımızı sağlam atacağız. 10 bin konut söz vermiştik. 12 bin konutu teslim etmiş olacağız. 2024-29 arasında 22 bin konutu dönüştürmek için gaza basacağız, hedefimiz 50 bin konutu dönüştürmek. 10 öncelikli alanda 125 bin binada dönüşümün önünü açacağız.”

Finansal destek sağlanacağını belirten İmamoğlu, şöyle devam etti: “Güçlü bir finansal destek sağlayacağız. Yüzde 60'ını dar gelirliler için biz sağlayacağız. Dar gelirli emeklilerimizin inşaat maliyetlerinin yüzde 65'ini biz karşılayacağız. Tüm riskli yapılara sabit taksitli 2 yıl vadeli faizsiz ödeme desteği sunacağız. Riskli yapılara Bakanlığın verdiği 5 bin 500 TL desteğin üzerine 7 bin TL ek kira desteği vereceğiz. Emeklilere ise 9 bin TL kira desteği sunacağız. Bu iş için bütçemizden 8 milyar TL kaynak ayırıyoruz. Bununla merkezi yönetime de destek sunuyoruz. 40 semtte 60 bin konutu güçlendirmeye destek sağlayacağız. 25 semtte 20 bin yeni konut projesini hayata geçireceğiz. 70 semtte afete dirençli parklar yapacağız. Güvenli yeşil alanlar projesini de hayata geçiriyor olacağız. Erken uyarı ve acil durum projesini hayata geçireceğiz, bu alanda büyük yatırım yapacağız. Her yıl 250 bin İstanbulluya afet farkındalık eğitimi vereceğiz. İstanbul ancak imar ve rant lobilerini yenerse depreme hazır hale gelebilir. İstanbul'un depremle sınavı 16 milyon insanın bir avuç insanla sınavıdır. Onlara diz çöktüreceğiz, İstanbul diz çökmeyecek. İstanbul zamanla yarışıyor, yoldan çıkarmak isteyenlere tahammülümüz yok.”

NACİ GÖRÜR: UYGUNDUR

Ekrem İmamoğlu’nun sunumunu izleyenler arasında yer alan Prof. Dr. Naci Görür, İmamoğlu'nun sunumunu değerlendirdi. Prof. Görür, “Biz İstanbul’u depreme dirençli bir kent yapmak zorundayız. Bu iş siyasetle, parti ile ilgilisi yok. Bizim insanımızın can güvenliği İstanbul’un depreme dayanıklı olmasıyla mümkündür. Bugün açıklananlar, İstanbul’un depreme hazırlama şablonuna uygundur. Daha önce açıklananlar da uygundur. Biri bazı bileşene daha ağırlık veriyor. Diğeri de başka bileşenlere ağırlık veriyor. İster muhalefet olsun ister iktidar olsun İstanbul için planları bilimsel şablona uygun. Bunlar sevindirici” dedi.

Verilen vaatlerin denetlenmesi gerektiğine vurgu yapan Görür, şunları söyledi: “Bence herkes bu anlattıklarını yapmakla mükellef. Halkımız da bütün farlarını buralara doğru yönelterek denetlemeli. Anlattıklarını yapmadıklarında sandıkta hesabını sorulmalı.”

(HABER MERKEZİ)