Myanmar'ın tutuklu devrik lideri Aung San Suu Çii'ye ev hapsi

İngiltere ve Fransa basını, Myanmar'ın 2 yıldan uzun süredir tutuklu bulunan devrik lideri Suu Çii'nin tutulduğu hapishaneden çıkarılarak bir hükümet yerleşkesine yerleştirildiğini yazdı.

"Liderimize özgürlük"
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'ın devrik lideri Aung San Suu Çii'nin Şubat 2021 yılındaki askeri darbenin ardından başlayan tutukluluğunun ev hapsine çevrildiği iddia edildi. 

BBC'den Frances Mao'nun haberine göre, BBC Burmaca ekibine konuşan hapishane kaynakları, Suu Çii'nin tutulduğu hapishaneden başkent Nay Pyi Taw'daki bir hükümet binasına alındığını söyledi. Hakkında verilen 33 yıl hapis cezasının infazı için hapishanede bulunan Suu Çii'nin 24 Temmuz Pazartesi günü hükümet binasına götürüldüğü belirtildi.

'PAZARTESİ GECESİ ÜST DÜZEY BİR YERLEŞKEYE TAŞINDI'

Durumu hakkında 2 yıldan uzun süredir neredeyse hiçbir haber alınamayan Suu Çii'nin ev hapsine alındığıyla ilgili Myanmar ordusundan henüz herhangi bir doğrulama ya da açıklama gelmezken, Fransa'nın Agence France-Presse (AFP) haber ajansı da Suu Çii'nin partisi Demokrasi İçin Milli Lig'den bir kaynağın siyasetçinin hapishaneden transfer edildiğini doğruladığını yazdı. Buna göre, parti yetkilisi, Suu Çii'nin hapishaneden bir hükümet binasına nakledildiğini söyledi. Adının gizli kalması koşuluyla konuşan yetkili, açıklamasında, "Suu Çii pazartesi gecesi üst düzey bir yerleşkeye taşındı" ifadesini kullandı.

Siyasetçini son dönemde hasta olduğu da iddia ediliyordu. Fakat ordu bu iddiaları reddetti. Suu Çii'nin tutulduğu hapishaneden bir kaynak, bu hafta başında BBC'ye yaptığı açıklamada tutuklu siyasetçinin 'sağlık durumunun iyi olduğunu' söyledi. Tayland Dışişleri Bakanı da bu ay siyasetçiyi ziyaret ettiğini açıklamış, fakat ziyaretle ilgili detay vermemişti. 

Ne olmuştu?

Myanmar ordusu, 2020 yılındaki genel seçimlerde hile yapıldığı iddialarının ortaya atılması ve ülkede siyasi gerilim yaşanmasının ardından 1 Şubat 2021'de yönetime el koymuştu. Ordu, ülkenin fiili lideri ve Dışişleri Bakanı Aung San Suu Çii başta olmak üzere, pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına almış ve bir yıllığına OHAL ilan etmişti.

Myanmar ordusunun darbe karşıtı protestocu ve isyancı gruplara silahlı müdahalesi sonucu bugüne kadar bin 800'ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Darbeden bu yana yaklaşık 13 bin kişi gözaltına alınırken 10 binin üzerinde kişi ise halen içeride tutuluyor.

Siyasi Tutuklulara Yardım Kuruluşu'na (AAPP) göre, ülkede darbeden bu yana bin 900'den fazla kişi hayatını kaybetti ve 10 binin üzerinde kişi gözaltına alındı. Myanmar askeri mahkemeleri, tutuklulardan 2'si çocuk 114 siyasi mahkum hakkında idam kararı verdi.

Öte yandan, Suu Çii, generallerle yaptığı iktidar paylaşımı anlaşmasının yanı sıra soykırıma uğrayan Müslüman Rohingyalar için sessiz kalması ve soykırımı yok sayması nedeniyle uluslararası arenada eleştirilerle karşı karşıya kalmıştı. (DIŞ HABERLER)