Myanmar'da devrik lider Aung San Suu Kyi'ye 4 yıl hapis cezası

Myanmar'da askeri cuntanın devirdiği eski lider Aung San Suu Kyi'ye dört yıl hapis cezası verildi. Cunta, Suu Kyi'nin protestoları kışkırttığını ve Covid kısıtlamalarını ihlal ettiğini savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Askeri cuntanın 1 Şubat'ta seçilmiş sivil hükümeti devirdiği Myanmar'da devrik siyasi lider Aung San Suu Kyi hakkındaki 11 suçlamayla ilgili ilk davada dört yıl hapis cezasına çarptırıldı. Askeri cunta sözcüsü Zaw Min Tun, devrik siyasi lider Aung San Suu Kyi'nin protestoları kışkırtmak ve korona virüsü kısıtlamalarını ihlal ederek ulusal afet yasasını çiğnemekten dört yıl hapis cezasına mahkum edildiğini açıkladı.

Suu Kyi'nin partisi Ulusal Demokrasi Birliği'nin (NLD) müttefiki olan ve gözaltına alınan eski Devlet Başkanı Win Myint'in de aynı suçlamalardan dört yıl hapis cezasına çarptırıldığını belirten sözcü, "Şu anda kaldıkları yerlerden başka suçlamalarla da karşı karşıya kalacaklar" diye ekledi.

Suu Kyi, geçen yılki seçim kampanyasında maske ve yüz siperi takmış halde bir grup destekçiye el salladığı için Covid kısıtlamalarını ihlal etmekten ve gözaltına alındıktan sonra partisinin darbeye karşı halkı muhalefete çağıran açıklaması nedeniyle huzursuzluğu kışkırtmaktan suçlu bulundu.

2016-2021 arası Myanmar'ın fiili başbakanı ve dışişleri bakanı olan Suu Kyi, askeri darbeden beri ev hapsinde tutuluyor. 1991'de Nobel Barış Ödülü'ne layık görülen 76 yaşındaki kadın lider için seçim hilesi, rüşvet, zimmetine para geçirmek, ithalat ve ihracat yasalarını ihlal etmek, walkie-talkie kaçakçılığı, ulusal afet yönetimi yasasına uymamak ve Devlet Sırları Yasası’nı ihlal etmek gibi bir dizi suçlamadan toplam en az 104 yıl hapis cezası isteniyor. Yani hayatının geri kalanını hapiste geçirebilir.

Askeri cuntaya karşı devam eden protestolarda bugüne dek yüzlerce kişi öldürüldü, binlerce kişi gözaltına alındı.
İnsan hakları örgütü Uluslararası Af, suçlamaları 'sahte' diye niteleyerek "Ordunun Myanmar'daki tüm muhalefeti ortadan kaldırma ve özgürlükleri boğma konusundaki kararlılığının son örneği" tepkisini gösterdi. (Sputnik)