Myanmar'da darbe karşıtı protestolar: Budist rahipler sokağa indi

Myanmar'da yönetime el koyan orduya karşı başlatılan sivil itaatsizlik eylemleri devam ederken, Budist rahipler ile hemşirelerden de protestolara destek geldi. Başkent Nepido'da polisin göstericilere tazyikli suyla saldırdığı kaydedilirken, Yangon'da toplanan on binlerce kişi "Oylarımıza saygı gösterin" ve "Demokrasiyi kurtarın" sloganları attı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Myanmar'da ordunun, kasım ayındaki seçimlerde hile yapıldığı gerekçesiyle geçtiğimiz hafta yönetime el koyup ülkenin lideri Aung San Suu Kyi'yi gözaltına almasının ardından başlayan sivil itaatsizlik eylemleri ve protestolar, üçüncü gününde de ülkenin çeşitli bölgelerinde devam ediyor. Cuma günü öğretmen, öğrenci ve işçilerin, doktorların başını çektiği eylemlere katılmasının ardından, Budist rahipler ile hemşirelerden de protestolara destek geldi. 

Reuters ajansı darbe karşıtı protestoların, 2007'deki 'Safran Devrimi'nden bu yana ülkede düzenlenen en kalabalık gösteriler olduğunu aktardı. 

'LİDERLERMİZİ SERBEST BIRAKIN'

Başkent Nepido'da polisin göstericilere tazyikli suyla saldırdığı kaydedilirken, The Guardian'ın aktardığına göre yere düşen protestoculardan bazıları yaralandı. Ülkenin en kalabalık şehri Yangon'da meydanda toplanan on binlerce kişi "Liderlerimizi serbest bırakın", "Oylarımıza saygı gösterin" ve "Demokrasiyi kurtarın" sloganları attı. Otoriterliğe karşı meydan okuma sembolü haline gelen, Açlık Oyunları romanındaki üç parmak işareti yapıldı.

'BU, YENİ NESLİN DEVRİMİ'

"Biz sağlık çalışanları, tüm hükümet personelini (sivil itaatsizlik hareketine) katılmaya teşvik etmek için bu kampanyaya liderlik ediyoruz" diyen Aye Misan isimli bir hemşire, "Askeri rejimi tamamen ortadan kaldırmalıyız" ifadelerini kullandı. Ülkede 1988 yılında düzenlenen protestolara da katıldığını söyleyen 58 yaşındaki dükkan sahibi Kyaw ise, "Burada çok sayıda eğitimli genç insan var, bu, yeni neslin devrimi" dedi. (DIŞ HABERLER)