Mustafa Akıncı’dan Gezi Davası çıkışı: Bu dönemin acıları kolay dinmeyecek

Kuzey Kıbrıs eski Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Gezi Davası'ndan çıkan kararla ilgili konuştu: "Bu dönemin yarattığı acıları dindirmek kolay olmayacak."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kuzey Kıbrıs'ın 4'üncü Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı dün açıklanan Gezi Davası kararlarına yayımladığı bir yazılı mesajla tepki gösterdi. Akıncı mesajında dikkat çekici ifadeler kullandı. 

“Türkiye’deki Gezi davasını ve bugünkü sonucunu, bir Kıbrıslı Türk, sade bir yurttaş ve bir insan olarak vicdanım sızlayarak izledim” vurgusunda bulunan Akınc,ı Gezi Davası’nın Türkiye’de kapanması zor yaralar açtığına işaret etti.

Akıncı sosyal medyada yayımlanan ve Kıbrıs’ta yankı uyandıran açıklamasının devamında şunları vurguladı: “Hukuk adına bu kadar hukuk dışılığın yaşandığı, adalet ve vicdanların bu kadar yara aldığı gerek Türkiye gerekse Kıbrıs’ta uygulanan politikalarda bu kadar akıl yolundan çıkıldığı bu dönemin yarattığı acıları dindirmek kolay olmayacaktır."

Akıncı son olarak “Çıkış yolu elbette gerçek bir demokratik hukuk düzeninde bulunacaktır; oraya da ancak mücadele ile varılacaktır” mesajını verdi. 

ANKARA'YA TEPKİ

Kıbrıslı Türklerin eski lideri geçtiğimiz dönemde yayımladığı mesajlarla Ankara’nın attığı bir dizi adıma ve Kuzey Kıbrıs'ta uygulanan politikalara tepki göstermişti. Kıbrıslı gazetecilere yönelik kovuşturmalara, Kıbrıs yargısına yönelik müdahalelere tepki gösteren Akıncı Türkiye dış politikasıyla ilgili görüşlerini de yakın zamanda kamuoyuyla paylaşmıştı. 

Dış politika eksenli son mesajında Akıncı “Türkiye dış politikası AKP yönetiminde uzun zaman “komşularla sıfır sorun” çizgisinde gelişti. Daha sonra işlenen stratejik hatalarla “sıfır sorun” yerine neredeyse sorun yaşanmayan komşu ülke kalmadı” vurgusunda bulundu. 

'ZARARIN NERESİNDEN DÖNÜLÜRSE KÂRDIR'

Türkiye’nin bölge ülkeleriyle olan ilişkilerini revize etme kararını selamlayan Akıncı, Kıbrıs özelindeyse “Ortaya çıkmakta olan yeni konjonktürde daha da önem kazanan Doğu Akdeniz’de ve Kıbrıs’ta bir an önce gerçekçi politikalara dönüş yapmalıdır. Uluslararası destek görmediği çok açık olan siyasetleri bir yana bırakarak, BM parametreleri çerçevesinde çözüm yolunun yeniden açılmasına katkı yapmalıdır. Böylesi bir yönelim sadece Kıbrıslı Türklerin değil, Türkiye’nin de gerçek çıkarlarına uygun olacaktır. Unutulmasın, zararın neresinden dönülürse kardır” mesajını verdi.