Murat Yetkin yazdı: Yangını söndüremezsen haberini yasakla

Murat Yetkin, hükümetin yangınla mücadelede attığı her adımın yeni bir skandala neden olduğunu yazdı ve RTÜK'ün son açıklamasını örnek olarak gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, hükümetin yangınla mücadelede iyi bir sınav veremediğini ve bu konuda attığı her adımın yeni bir skandala neden olduğunu yazdı.

Yetkin, yetkinreport.com'daki "Skandal bitmiyor: Yangını söndüremezsen haberini yasakla" başlıklı yazısında RTÜK'ün son açıklamasını da değerlendirerek şu ifadeleri kullandı: 

"Ege ve Akdeniz’de 28 Temmuz’da başlayan orman yangınları neredeyse bir haftadır devam ediyor. Yangınla mücadelede iyi sınav veremeyen hükümetin durumu düzeltmek için attığı her adımla yeni bir skandala neden oluyor. Son skandal Radyo Televizyon Üst Kurulu (RTÜK). Attığı her yeni adımla bir skandala daha yol açıyor. Kurul üyesi İlhan Taşçı, RTÜK Başkanı Ebubekir Şahin’in televizyon yöneticilerini yangınla ilgili haberler konusunda cezayla tehdit ettiğini söyledi. RTÜK yetkilileri, yazılı belge gönderip geride Anayasal suç kanıtı bırakmamak amacıyla kanalları arayarak bazı haberlerin “infial uyandırdığını” öne sürmüş, “raporlanma” ihtimaliyle ceza gözdağı vermişlerdi. Yani halk, yangınların bit türlü söndürülememesinden değil, bunun haber yapılmasından “infial” duyuyordu RTÜK yönetimine göre. Oysa sahada gerçek başkaydı. Kanalları “her şey kontrol altında” yayını yaptığı için TRT ve NTV muhabiri meslektaşlarımız ne yazık ki yangın bölgelerinde “yalan haber” iddiasıyla saldırıya uğruyorlardı.

Onun hemen öncesinde hükümetin Avrupa Birliği'nden talep ettiği yangın söndürme uçaklarının gelişiyle ortaya çıkan skandal vardı. İspanya ve Hırvatistan tarafından gönderilen uçaklar, Orman bakanlığı tarafından ihaleye alınmadığı için çürümeye terk edilen Türk Hava Kurumu uçaklarının aynısıydı. İhaleye alınmama gerekçesi, THK’nın elindeki uçakların 4900 litre, Orman Bakanlığı'nın ise ısrarla dışarıdan kiralamak istediği uçakların ihale şartnamesinin 5000 litre olmasıydı. 100 litre fark, beş kova su eder yaklaşık olarak.

BELEDİYELER 'THK'YI BİZ CANLANDIRALIM' DİYOR 

Milli itfaiye uçağı filosu yerine (eş dostun komisyoncu şirketleri aracılığıyla) dışarıdan uçak ve helikopter kiralama lobisi oldum olası devredeydi. Yazarımız Filiz Pehlivan, YetkinReport’ta TUSAŞ tarafından geliştirilen milli yangın söndürme filosu projesinin geçmişte yine Orman Bakanlığı tarafından nasıl baltalandığını, tercihin dışarıdan kiralama yönünde kullanıldığını yazdı.

Son olarak 11 CHP’li büyükşehir belediye başkanı THK’nın elinde bakım bekleyen 11 uçağı canlandırıp yeniden ülkeye kazandırmaya hazır olduklarını duyurdu. Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın buna izin vermesi büyük bir sürpriz olur.

 YAZININ TAMAMI İÇİN...