Murat Yetkin yazdı: Biden Erdoğan'la görüşecek mi?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 19-22 Eylül'de yapacağı ABD ziyaretini değerlendiren Murat Yetkin, Biden-Erdoğan görüşmesi ihtimalini ve kulis bilgilerini paylaştı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gazeteci Murat Yetkin, YetkinReport'taki son yazısında Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın ABD'ye gerçekleştireceği ziyareti yazdı. 21 Eylül'deki Birleşmiş Milletler Genel Kurul toplantıları için ABD'ye gidecek Erdoğan'ın olası programını değerlendiren Yetkin, ABD Başkanı Joe Biden’ın henüz açıklanan ikili görüşme programı olmadığını aktardı.

Erdoğan’ın görüşeceği liderlere “Daha Adil Bir Dünya Mümkün” başlıklı yeni bastırdığı kitabını armağan etmesinin beklendiğini belirten Yetkin, yabancı dil çevirilerinin yetiştirilmeye çalışıldığını söyledi. Yetkin, Erdoğan’ın liderlerle yeni Türk Evi’nde görüşeceğinin beklendiğini de aktardı. Biden'ın Erdoğan'la görüşmesi ihtimalini de değerlendiren Yetkin'in yazısında ilgili bölüm şöyle:

"Az önce aktardığımız gibi, Biden New York’ta liderlere ikili görüşme randevusu -şu ana dek bilinen kadarıyla- vermiş değil. Kovit salgını konusunda zaten titiz olan Biden, bir liderle görüşse diğerlerinin de sıraya girmesini istemiyor. Öğrenebildiğimiz kadarıyla Genel Kurul’da konuşmasını yapıp başkent Washington’a dönecek.
Ancak… Bu ABD Başkanının görüşmek istediği liderlere Washington’da, Beyaz Saray’da görüşmesine mâni değil. Diplomatik kaynaklar, New York öncesi veya sonrası bazı liderlerle “transactional – işleme, eyleme dönüşecek” konular varsa, onları görüşme ihtimali olduğunu söylüyorlar. Bunun anlamı, eğer ABD’nin bir ülkeden önem verdiği, somut bir talebi olacaksa, o ülke lideriyle yüz yüze görüşebileceği. Dolayısıyla, ABD’nin Türkiye’den somut bir talebi olacaksa, Biden’ın Erdoğan ile de görüşme ihtimali var; henüz bu kesinleşmese de. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun, Kongre’den öyle bir kararın çıkmasının neredeyse imkansız olduğunu bile bile “Satacaksanız, pahalı olmasına rağmen Patriot da alırız” diye Rus S400 füzeleri nispeti yapması belki de bir görüşmeyi mümkün kılma gayretidir; yakında anlarız.
Erdoğan, Biden ile 14 Haziran’da NATO Zirvesi çerçevesinde -Başkan olarak- ilk yüz yüze görüşmesini yapmış, görüşme sonrasında başka herhangi bir vesile olmadan da görüşme arzusunu dile getirmişti. O görüşmede Biden’in talebi, Afganistan’da Türkiye’nin sorumluluk üstlenmesiydi; hem Taliban ile hükümetin barış görüşmeleri hem de Kabil havaalanı konusunda. Ama Taliban’ın 15 Ağustos’ta yönetimi ele geçirmesi, başka herkesle birlikte ABD ve Türkiye’nin o hesaplarını yatırdı. Şimdi ABD’nin de Türkiye’nin de ayrı hesapları var. Bunlar örtüşüp örtüşmeyeceğini bilemiyoruz; henüz ortalık toz duman.
Yani Erdoğan kalabalık bir kafileyle gideceği ABD seferinden Biden ile görüşemeden dönerse, anlayın ki ABD’nin şu aşamada Türkiye’den somut bir beklentisi bulunmuyor."

YAZININ TAMAMI