Murat: Ekonomi politikasının yakında değişmesini bekliyorum

Resmi enflasyonun yüzde 100'e ulaşacağı tahmininde bulunan akademisyen Atılım Murat "Ekonomi böyle gitmez. Öyle 3-5 ay beklemeden ekonomi politikasının değişeceğini bekliyorum" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), bugünkü toplantısında politika faizini yüzde 14'de sabit bıraktı. Ekonomistlerden, döviz kurları ve enflasyonu daha da yükselteceği gerekçesiyle karara eleştiriler geldi.

TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi Öğretim Üyesi Atılım Murat, küresel ekonomilerde enerji ve gıda tarafındaki negatif şokların sürdüğünü belirterek, enflasyonun düşeceği beklentisinin gerçekçi olmadığını söyledi. TÜİK'in açıkladığı resmi enflasyon rakamının dahi yüzde 100'e ulaşacağı öngörüsünde bulunan Murat, Habertürk canlı yayınında yaptığı değerlendirmede, "Enflasyonu düşürmek için bir şey yapılmıyor. Ekonomi böyle gitmez. Ekonomi politikasının değişeceğini bekliyorum, öyle 3-5 ay beklemeden" dedi.

EĞİLMEZ: NİYE DÖVİZ SATIYORLAR O KISMI ANLAŞILMIYOR

İktisatçı Mahfi Eğilmez ise eleştiriler bir üslupla, "Merkez Bankası istikrarı seçti: Faiz düşük kalacak, kur yükselecek, cari açık fazlaya dönüşecek, yerli üretici ithalattan vazgeçip imalata dönecek, maliyetler ve enflasyon düşecek. Buraya kadar açık da, niye döviz satıp kuru düşük tutmaya çalışıyorlar o kısmı anlaşılamıyor" dedi.

ÖZATAY: ŞAKACI MERKEZ BANKASI

İktisatçı Fatih Özatay, enflasyondaki yükselişe dikkat çekerek, "Enflasyon 3 haneye giderken, şakacı Merkez Bankası 'TCMB...enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana...yüzde 5 hedefine ulaşıncaya kadar elindeki tüm araçları...kararlılıkla kullanmaya devam edecektir" diyor. Hakkını yemeyelim faizi kararlı biçimde yüzde 14'te tutuyor" eleştirisinde bulundu.

TURHAN: KREDİ KANALINA OLAN İNANCINIZ GÖZYAŞARTICI

Merkez Bankası eski başkan yardımcısı İbrahim Turhan ise  PPK metninden alıntılar yaparak, sosyal medya hesabından şu paylaşımı yaptı:

"PPK toplantısı anlamını yitirdiği gibi karar metni de üzerinde yorum yapmaya değer bir iletişim unsuru olmaktan çıktı ne yazık ki… İlla bir şey demek gerekirse; birinci paragrafı son cümlesine kadar okuduğunuzda 'hah, sıkı bir faiz artırımı geliyor herhalde' dersiniz. 'Merkez bankaları destekleyici parasal duruşlarını halen sürdürmektedir' … Ne kadar şakacısınız sayın üyeler. Kredi kanalına olan bu inancınız da göz yaşartıcı. Ama bu kredi meselesini biraz yanlış anlamış olabilir misiniz acaba? 

'Fiyat istikrarının sürdürülebilir bir şekilde kurumsallaşması amacıyla TCMB’nin tüm politika araçlarında kalıcı ve güçlendirilmiş liralaşmayı teşvik eden geniş kapsamlı bir politika çerçevesi gözden geçirme süreci devam etmektedir.' … dokunaklı sözler."

YEŞİLADA: ARTIK ÇOK GEÇ

Ekonomist Atilla Yesilada da faiz kararına ilişkin "TCMB faiz değiştirmedi, zaten değiştirse ne yazar? Seçimlere en fazla 1 yıl kala, 5000 puan faiz artırımı mı ilan edecekti? Artık orto-doks olmak için çok geç, hokko-boz olmaya devam" eleştirisinde bulundu. (EKONOMİ SERVİSİ)