Muhalefetten tepki: Arsızlık, utanmazlık nedir?

Meral Akşener, Ali Babacan, Temel Karamollaoğlu, Ahmet Davutoğlu, Erkan Baş, Muharrem İnce Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı yüzde 30’luk asgari ücret zammına tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün İstanbul’da yaptığı açıklamada, asgari ücretin bu aydan itibaren yüzde 30’luk artışla 5 bin 500 lira olarak uygulanacağını duyurdu. Siyasi parti liderleri zam oranına tepki gösterdi. 

AKŞENER: İKTİDAR SİYASETEN İFLAS ETMİŞ, SANDIK ZAMANI GELMİŞ 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, asgari ücret zammına sosyal medya hesabında yaptığı açıklamayla tepki gösterdi. Akşener, şunları kaydetti: "Yılın başında asgari ücreti ancak açlık sınırına eşitleyip ‘müjdeler olsun’ diye veren iktidar, bu sefer onu bile yapamadı. Milletini enflasyona karşı koruyamayan bir iktidar siyaseten iflas etmiş, sandık zamanı gelmiş demektir.”


'MİLLETİN KARŞISINA ÇIKMAYA HİÇ Mİ UTANMADINIZ'

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu da sosyal medya hesabında yaptığı değerlendirmede, “Yazıklar olsun! Yaptığınız ek bütçe ile faize ve kur korumalı mevduat sahiplerine 500 milyar TL öderken titremeyen eliniz, asgari ücreti belirlerken mi titriyor? Asgari ücreti açlık sınırının bin TL altında belirleyip sonra milletin karşısına çıkmaya hiç mi utanmadınız” dedi.


'ARSIZLIK, UTANMAZLIK NEDİR'

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş ise sosyal medya hesabında, “Arsızlık, utanmazlık nedir? Dün AKP’li vekil, televizyonda milletvekili maaşının yetmediğini anlatıyordu. Bugün partisi, 5 bin 500 lira asgari ücret müjdesi açıkladı” paylaşımı yaptı.

'ÇÖZÜM ENFLASYONU DÜŞÜRMEKTİR'

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, sosyal medya paylaşımında "O da biliyor; eş-dost toplandığında artık tek gündem ekonomi. O da biliyor; artık her bayram öncekinden daha kötü. Bayram öncesi paniğiyle hiçbir derde çözüm olamayacak bir zam açıkladı. Çözüm; enflasyonu düşürmektir, uyduruk zamlarla enflasyon peşinde sürüklenmek değil!" dedi.

'MİLLETLE DALGA MI GEÇİYORSUN ERDOĞAN?'

Memleket Partisi Genel Başkanı Muharrem İnce, Twitter hesabında yaptığı paylaşımda "Asgari ücrete %30 zam, KYK yurtlarına %80 zam! Milletle dalga mı geçiyorsun Erdoğan?" ifadelerini kullandı.


'ASLOLAN MAAŞLARI ARTIRMAK DEĞİL, HATALI POLİTİKALARDAN VAZGEÇİP ENFLASYON ATEŞİNİ SÖNDÜRMEKTİR'

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’nun açıklaması şöyle:

“4.250 TL olan asgari ücret, Asgari Ücret Tespit Komisyonu’nun kararıyla 5.500 TL olarak güncellendi. Yeni asgari ücretin tüm çalışanlarımıza hayırlı olmasını diliyorum. 2022 yılı sonu beklenmeden ve ilk altı aylık enflasyon oranı dahi netleşmeden yapılan güncelleme; alım gücü kaybını telafi etmek noktasında yetersizdir ve enflasyonun sabit gelirli vatandaşlarımızı ne kadar yoksullaştırdığına ilişkin somut bir göstergedir.

Yıl ortasında asgari ücreti güncellemek zorunda kalmak; Hükümetin, ekonomi yönetimindeki başarısızlığını, yapılan güncellemenin yetersizliği ise adaleti sağlamaktaki isteksizliğini açık bir şekilde ispatlamıştır. Sayın Erdoğan, yapılan güncellemenin ne kayıpları telafi etmeye ne de ikinci altı aylık dönemde oluşacak alım gücü düşüşünü engellemeye yetmeyeceğini herkesten iyi bilmektedir. Zira hem sorunun üreticisi hem de çözümün engelleyicisi bizzat kendisidir.

Sayın Erdoğan’ın hem siyaset hem de hükümet etme tarzı, gerçek mağduriyetleri sona erdirmek yerine, algısal memnuniyetler üretmeye dönük bir adımdır. Açıklama sonrası yapılan paylaşımlardan anlaşıldığı kadarıyla, yönetim asgari ücrete yılın ortasında güncelleme yapmak zorunluluğunu ‘büyük bir müjde ve olağanüstü fedakârlık’ olarak gösterme çabasındadır ve konuya asgari ücreti belirleme çalışmasından daha çok zaman ayırmıştır. Oysa esas mesele, asgari ücrete 6 ay sonra bir kez daha zam yapma gereği duyulmuş olmasıdır.

'CİDDİ ENDİŞEYE SEVK EDİYOR'

Bugün yapılan zamla 5.500 liraya çıkarılan asgari ücret, ne yazık ki enflasyon ateşine benzin dökmekte ısrarcı olan iktidarın politikaları yüzünden hızla artan hayat pahalılığı karşısında uzun süre dayanamayacaktır. Bununla birlikte, üzücü olan bir başka husus da asgari ücretin genel ücret haline gelmesidir. Asgari ücret, bir ülkede çalışan kesimin alması gereken en düşük ücreti ifade ederken, ülkemizde çalışanların genel ücreti haline gelmiş bulunmaktadır.

Bugün Türkiye, yüzde 57 ile Avrupa’da en çok asgari ücretli çalışan nüfusuna sahip ülke konumundadır. Bu gidişle, kamu görevlileri ve özel sektör çalışanları da asgari ücretliler kapsamında olacaktır. Asgari ücretin her geçen gün artmakta olan ‘açlık sınırı’nın altında olduğu düşünüldüğünde, bu durum bizleri ciddi olarak endişeye sevk etmektedir.

Rakamları büyütmenin sorunlarımızı giderdiğini düşünen yönetim, kördüğüm haline getirdiği enflasyon sorununu çözme kabiliyetini bütünüyle yitirmiştir. Aslolan maaşları artırmak değil, hatalı politikalardan vazgeçip enflasyon ateşini söndürmektir. En iyi ortam düşük enflasyon ve fiyat istikrarının sağlanmasıdır. Biz, bir avuç iktidar eliti ve sermaye sahibinin refahı için milyonlarca insanı sömüren bu düzeni kökten değiştirmekte kararlıyız. İşçisinden memuruna kadar tüm çalışanları yoksulluk ve açlık sınırının altında bir ücrete mahkûm eden sömürüye son vereceğiz!” (HABER MERKEZİ)