Muhalefette sınırlı işbirliği: İstanbul tamam, Adana, Mersin bekleniyor

Muhalefet, yerel seçimler için son derece sınırlı yerde kent uzlaşısı sağlayabildi. DEM Parti, kent uzlaşısının sağlanmasına kesin gözüyle bakılan Adana ve İzmir’de aday çıkardığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Mayıs seçimlerinin ardından ‘ittifak’ seçeneğini rafa kaldıran muhalefet partileri yerelde iş birlikleri oluşturabilmek için bir süredir görüşmelerini sürdürüyordu. DEM Parti’nin 2024 yerel seçimleri için gündeme getirdiği “Kent Uzlaşısı” mottosunu ya da “güç birliği” kavramını esas alan muhalefet partileri, hem kentin tüm bileşenlerinin uzlaştığı bir ismi aday göstermek hem de tüm partilerin yönetimde yer alacağı bir seçenek oluşturabilmek için çaba gösterdi.

KENT UZLAŞISI SINIRLI KALDI

Partilerin genel merkezlerinin heyetleri arasında yürütülen görüşmelerin yanı sıra il ve ilçe örgütlerinin temasları sonucunda muhalefet, son derece sınırlı yerde kent uzlaşısı sağlayabildi.

Kent uzlaşısını yaygın olarak sağlamaya en yakın iki siyasi parti DEM Parti ve CHP olsa da bu iki parti de büyükşehirler düzeyinde çok az sayıda kentte uzlaşı sağlandı. Güç birliği görüşmeleri başladığında iki partinin İstanbul’un yanı sıra Adana, Ankara, Antalya, Aydın, Hatay, İzmir, Manisa, Mersin ve Urfa’da kent uzlaşısı yapılması hedeflenmişti. Ancak Antalya, Ankara, Aydın, Hatay, İzmir, Urfa ve Adana’da kent uzlaşısı sağlanamadı. DEM Parti, bu kentlerde kendi adaylarını açıkladı.

ADANA VE İZMİR’DE UZLAŞI YOK

Aday listelerinin teslimine bir gün kala DEM Parti, kent uzlaşısının sağlanmasına kesin gözüyle bakılan Adana ve İzmir’de aday çıkardığını açıkladı. İki partinin bu iki kentte belediye meclis üyelikleri konusunda uzlaşı sağlayamadığı iddia edildi.

MERSİN’DE UZLAŞI YAKIN

Aday listeleri açıklanmadan önce kent uzlaşısının sağlandığı açıklanan Mersin’de de aday DEM Parti’nin aday çıkardığı görüldü. Belediye meclis üye adaylarıyla ilgili bir sıkıntı yaşandığı, sorunun aşılması halinde adayın geri çekileceği kaydedildi. İki parti de müzakerelerin sürdüğünü ve Mersin’deki krizin aşılmak üzere olduğunu ifade etti.

URFA’DA YEREL İTİRAZI

İki parti son ana kadar Urfa’da da kent uzlaşısı sağlamaya çok yakındı. Ancak yerelden gelen itirazlar sonucunda Urfa’da aday çıkarmayan CHP son anda Urfa adayını açıkladı.

Aydın, Antalya, Ankara ve Hatay’da kent uzlaşısının sağlanamamasının en önemli gerekçesinin ise CHP’nin adaylarının DEM Parti tabanında kabul görmeyeceği olduğu ifade edildi.

1 MART’A KADAR SÜRE VAR

YSK’ya listeler teslim edilmiş olsa da sunulan isimlerin adaylıktan geri çekilmesi mümkün. Yani 1 Mart’a kadar henüz kent uzlaşısı sağlanamayan kentlerde uzlaşı sağlanması halinde YSK’ya bildirilen adaylar geri çekilebilir. Ancak iki partinin kaynakları sadece Mersin için böyle bir ihtimalin güçlü olduğunu; Aydın, Antalya, Hatay, Ankara ve İzmir için uzlaşının sağlanmasının mümkün olmadığını; Adana için çok düşük de olsa yeniden bir uzlaşının gündeme gelebileceğini kaydetti.

EN GÜÇLÜ UZLAŞI İSTANBUL’DA

İstanbul'da büyükşehir düzeyinde için bir uzlaşı sağlanmamış ve DEM Parti kendi adayını çıkarmış olsa da kent uzlaşısının en güçlü biçimde hayat bulduğu yer İstanbul oldu. DEM Parti, İstanbul’un 39 ilçesinin 22’sinde aday çıkarmadı. Bu ilçeler arasında DEM’in oy oranının yüksek olduğu Esenyurt, Sancaktepe, Sultanbeyli ve Avcılar da yer aldı. Yerel seçimlerde ‘kazandırmak’ ya da ‘kaybettirmek’ değil ‘kazanmak ve yönetimlerde yer almak’ mottosunu benimseyeceklerini söyleyen DEM Parti, sağlanan kent uzlaşısı sonucunda İstanbul’da pek çok ilçede belediye meclis üyeliklerinde seçilebilecek yerlerden adaylar gösterdi.

TİP İLE KENT UZLAŞISI

Kent uzlaşısı görüşmesi yürüten siyasi partilerden olan TİP de üç büyükşehirde aday çıkarmadı. AK Parti ve MHP’ye kaybettirmek için bu kararı alan TİP, kent uzlaşısı kapsamında CHP’nin az farkla kazanma veya kaybetme ihtimali olan pek çok yerde de aday çıkarmadı.

Hatay’da hiçbir parti arasında kent uzlaşısı sağlanamadı. TİP’in, CHP’nin adayı Lütfü Savaş’ın karşısına Gökhan Zan’ı adaylaştırdığı kentte DEM Parti’nin de kendi adayını çıkardığı ifade edildi.

GEBZE’DE ERKAN BAŞ’A DESTEK

Öte yandan DEM Parti ve CHP, Erkan Baş’ın aday olduğu Gebze’de Baş'ın lehine aday çıkarmadığı ifade edildi.

DEM PARTİ’Yİ ARAÇSALLAŞTIRAN BİR AKIL VAR

Kent uzlaşısı konusundaki tablo böyleyken CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in “DEM Parti’nin stratejisi bize kaybettirmek” sözlerine karşı DEM Partili bir yetkili “Aynı cümleleri AK Parti de kuruyor. DEM Parti’yi araçsallaştıran bir akıl var” dedi.

Kent uzlaşısının yaygın bir biçimde sağlanamamasını değerlendiren CHP’li bir yetkili ise partisinin bu iş birlikleri konusunda yeterince istekli ve ikna edici olmadığını, bu yüzden pek çok yerde görüşmelerin olumsuz sonuçlandığını söyledi.

Etiketler istanbul ankara chp