Muhalefet birleşmişti: Paraguay seçimlerini iktidarın adayı kazandı

Güney Amerika ülkesi Paraguay'da, devlet başkanlığı seçimini, iktidar partisi adayı eski Ekonomi Bakanı Pena kazandı. 14 partili muhalefet koalisyonunun adayı Alegre yüzde 27,5 oy aldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Paraguay'da devlet başkanlığı seçimini, resmi olmayan sonuçlara göre iktidardaki Colorado Partisi adayı eski Ekonomi Bakanı Santiago Pena oyların yüzde 43,15'ini alarak kazandı. 14 muhalefet partisinin oluşturduğu Yeni Paraguay İçin Ulusal Diyalog'un adayı  Efrain Alegre ise oyların yüzde 27,51'ini alarak seçimi ikinci sırada tamamladı.

AA'nın aktardığına göre, sağcı popülist aday Paraguayo Cubas da yüzde 21,62'lik oy oranıyla seçim yarışını üçüncülükle tamamladı. Senato'da büyük çoğunluğu kazanan Santiago Pena'nın, 17 valilikten 14'ünde de başarılı olduğu bildirildi.

'BİZİ BİRLEŞTİREN ORTAK GEREKÇELERE ÖNCELİK VERMENİN ZAMANI GELDİ'

Pena, sonuçların açıklanmasının ardından başkent Asunsion'da bir konuşma yaparak destekçilerine seslendi. Pena, "Kolektif refah ve ortak mutluluğumuza ulaşmak için hepinizi fikir birliğine davet ediyorum. Farklılıklarımızı ertelemenin, bizi ulus olarak birleştiren ortak gerekçelere öncelik vermenin zamanı geldi" ifadelerini kullandı.

Mevcut Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez ise "Paraguay halkını ve seçilmiş Devlet Başkanı Santiago Pena'yı tebrik ederim. Kurumlarımızı ve ülkenin demokrasisini güçlendirmek için düzenli ve şeffaf bir geçiş sağlayacağız" dedi.

14 MUHALEFET PARTİSİ BİR ARAYA GELMİŞTİ

Güney Amerika ülkesi Paraguay'da 4 milyonu aşkın seçmen, devlet başkanının yanı sıra başkan yardımcısı, 45 üyeli Senato ile 80 üyeli Temsilciler Meclisi ve 17 bölgeye vali seçmek için dün (30 Nisan) oy kullanmıştı. Yolsuzluk iddiaları, ekonomi, sağlık ve Tayvan'la ilişkiler devlet başkanlığı seçimlerinde öne çıkan konulardı.

Paraguay anayasası gereği sadece tek dönem görev yapabilen Devlet Başkanı Mario Abdo Benitez'in yerini almak için öne çıkan isimler, iktidardaki Colorado Partisi'nin adayı Santiago Pena ile 14 muhalefet partisini bir araya getiren merkez sol koalisyon Yeni Paraguay İçin Ulusal Diyalog'dan (Concertacion Nacional) Efrain Alegre'ydi. Bu, Alegre'nin devlet başkanlığına üçüncü kez aday oluşuydu.

Colorado Partisi, birkaç dönem dışında 20'nci yüzyılın ortalarından bu yana Paraguay'da iktidarda bulunuyor. Pena, eski Devlet Başkanı Horacio Cartes'in (2013-2018) ekonomi bakanı olarak görev yapmıştı. (DIŞ HABERLER)