Müebbet tutuklunun şartlı tahliyesi ‘pişmanlığa’ takıldı

32 yıldır tutuklu olan Şevket Bilici’nin, dokuz ay önce tahliye olması gerekiyordu. Avukatı Mehmet Sami Kızılay, müvekkilinin ‘suç farkındalığı oluşmadığı’ gerekçesiyle bırakılmadığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

Burcu Özkaya Günaydın

DUVAR - Afyon 1 No’lu T tipi Cezaevi’nde tutuklu olan Şevket Bilici, şartlı tahliye hakkını kullanarak tahliye olmak istiyor. Ancak dokuz aydır şartlı tahliye ile bırakılmayı bekleyen Bilici’nin talebi, ‘pişman olmadığı’, ‘suç farkındalığı oluşmadığı’ gerekçesiyle reddedildi.

‘CEZAEVİNDEN CEZAEVİNE KARAR DEĞİŞİYOR’

Van’ın Başkale ilçesinde korucuların öldürülmesi suçlamasıyla yargılanan ve ağırlaştırılmış müebbet cezası alan Bilici, 32 yıldır tutuklu. 36 yıl tutuklu kalması gereken Şevket Bilici’nin, 30 yıldan sonra şartlı tahliye ile serbest kalma hakkı var. Fakat Gözlem ve İdare Kurulu, Bilici’nin talebini uygun bulmadı.

Bilici’nin avukatı Mehmet Sami Kızılay, “30 yıldan sonra şartlı tahliyeyle otomatik tahliye hakkı doğar. Pandemi döneminde 2020 yılında öğretmen, cezaevi müdürü, psikolog, teknisyenden oluşan yedi kişilik Gözlem ve İdare Kurulları kuruldu. Yetki, bu kurullara verildi. Cezaevi müdürü Bilici’nin bırakılması için oy kullandı. Gözlem kurullarının ortak hukuku yok. Kurulun inisiyatifine kalmış. Kandıra’da aynı durumda olan bir tutuklu bırakıldı, bazı cezaevlerinde ise bırakılmadı. Cezaevinden cezaevine de değişiyor karar. Ortak bir hukuk yok yani” diye konuştu.

Kızılay, Şevket Bilici’nin, “Yeniden ‘örgüte katılabilir’, ‘suç farkındalığı oluşmadı’, ‘pişmanlık göstermedi’ gibi sebeplerle tahliye edilmediğini söyledi.

3 DEFA GÖZLEM KURULU BAŞVURUSU YAPILDI

Bilici için Gözlem Kurulu’na üç defa başvuru yapıldığını, İnfaz Hâkimliği’nin tahliye kararına savcılığın itiraz ettiğini belirten Kızılay, olayın hukuki sürecini şöyle aktardı: “Gözlem ve İdare Kurulu’na yapılan ilk başvuru reddedildi, Afyon İnfaz Hâkimliği ise tahliye kararı verdi. Savcılığın itirazı üzerine tahliye kararı veren Ağır Ceza İnfaz Hâkimliği de tahliye kararını kaldırdı. Üç ay süreden sonra yeniden Gözlem Kurulu’na başvuru yapıldı, kurul tahliyeyi yine reddetti.”

Kızılay, ilk karar için Yargıtay’a ve Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) başvuru yaptıklarını, sonuç beklediklerini belirtti.

32 yıldır tutuklu Şevket Bilici’nin kalp damarlarında daralma var, iki kez kalp ameliyatı geçirdi. Bilici, İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutuklular listesinde yer alıyor.