Moskova Borsası bugün kapalı kalacak

Moskova Borsası'nda bugün hisse işlemi yapılmayacak. Şirketlere de, dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80'ini satma zorunluluğu getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'ya yönelik yaptırımları ardından ruble günün ilk yarısında dolar karşısında yüzde 20 değer kaybetti. Dolar/ruble paritesi yüzde 21,64 artışla 100 seviyesine, euro/ruble paritesi de yüzde 21,94 yükselişle 113,4'e çıktı.

Rusya'nın ekonomi kurumları ise yaptırımlara karşı adımlar atmaya devam ediyor. Moskova Borsası'nın bugün işlemlere açılmayacağı açıklandı. Moskova Borsası'ndan yapılan yazılı açıklamada, piyasalardaki işlemlerin bir sonraki duyuruya kadar durdurulduğu belirtildi.

Rusya Merkez Bankası sabah saatlerinde, aracı kurumlara yabancı tüzel kişilerin ve bireylerin Rus menkul kıymetlerini satmasına engel getirmeleri talimatı verdiğini açıklamıştı.

BELARUS DA FAİZ ARTIRDI

 Rusya Merkez Bankası, politika faiz oranını bu sabah itibariyle yüzde 9,5'ten yüzde 20'ye çıkardığını açıklamıştı.

Bu adımın ardından Belarus Merkez Bankası (NBRB) da faiz artırımına gitti. Belarus Merkez Bankası'ndan (NBRB) yapılan açıklamaya göre, gösterge faiz oranı yüzde 9,25'den yüzde 12'ye çıkarıldı.

DÖVİZ SATMA ZORUNLULUĞU

Rusya Maliye Bakanlığı da Rus ihracatçılarına dış ticaretteki döviz kazançlarının yüzde 80'ini satma zorunluluğu getirmişti.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ise Rusya'nın en büyük bankası Sberbank'ın bazı Avrupalı ​​yan kuruluşlarının, Rusya'nın Ukrayna'ya saldırısının itibar maliyeti nedeniyle batış noktasında veya batma olasılığının yüksek olduğunun değerlendirildiğini duyurmuştu.

BORSA İSTANBUL GERİLEDİ

Öte yandan Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,33 azalışla 1946 puana geriledi. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 6,35 puan değer kaybetti. BIST 100 endeksine dahil hisselerden 31'i yükseldi, 67'si değer kaybetti. En çok işlem gören hisse senetleri Türk Hava Yolları, Ereğli Demir Çelik, Kardemir (D), Tüpraş ve ASELSAN oldu.

Günün ilk yarısında mali endeks yüzde 1,05 ve hizmetler endeksi yüzde 1,48 gerilerken, sanayi endeksi yüzde 0,61 ve teknoloji endeksi yüzde 1,21 değer kazandı. (EKONOMİ SERVİSİ)