Monokritik’in üçüncü videosu 'Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız' yayında

Monokritik'in, akademisyenleri “Bu Suça Ortak Olmayacağız” metnini imzalamaya götüren süreçte yaşananları anlatan yeni videosu “Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız” yayınlandı.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Barış imzacısı akademisyenler tarafından kurulan İzmir Dayanışma Akademisi bünyesindeki Monokritik isimli Youtube kanalının “Bizim Hafızamız: Bu Suça Ortak Olmayacağız” başlıklı üçüncü videosu yayınlandı. Video; akademisyenleri “Bu Suça Ortak Olmayacağız” metnini imzalamaya götüren süreçte yaşananları, dayanışma ve direnişi bir almanak formatında hatırlatıyor.

'BARIŞ İÇİN AKADEMİSYENLER VAKASININ KISA TARİHİ' İSİMLİ ÇALIŞMA KAYNAKLIK ETTİ

Video, 2015 yılında çözüm sürecinin bir parçası olarak deklare edilen “Dolmabahçe Mutabakatı”yla başlıyor. Mutabakatın hükümet tarafından yok sayılmasının ardından yaşanan Diyarbakır, Suruç ve 10 Ekim katliamları; 7 Haziran-1 Kasım seçim süreçleri ve Kürt illerinde başlayan sokağa çıkma yasakları, can kayıpları, kent yıkımları da videoda anlatılıyor.

Video, 15 Temmuz sonrası ilan edilen OHAL’in ardından 1 Eylül 2016 KHK’siyle başlayan akademisyen ihraçlarını da hatırlatıyor. Yine 26 Temmuz 2019’da Anayasa Mahkemesi’nin “ifade özgürlüğünün ihlal edildiği” yönündeki kararının ardından akademisyenlerin beraat ettiğinin de hatırlatıldığı videoda, karara rağmen akademisyenlerin dosyalarının 5 yılı aşkın bir süredir tek bir karar verilmeksizin bekletilerek hak kayıplarının hâlâ sürdüğü vurgulanıyor.

Videoya TİHV Akademi tarafından hazırlanan “Barış İçin Akademisyenler Vakasının Kısa Tarihi” başlıklı çalışma kaynaklık ederken, üçlemenin akademisyen ihraçlarına odaklanan son videosu önümüzdeki günlerde yayımlanacak.