MİT'ten batıda sağ hareketler raporu: Hedef Türkler

Milli İstihbarat Akademisi, 'Batılı Ülkelerde Aşırı Sağ Hareketler' raporunda "İslam ve Türk karşıtlığının arttığı" belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Milli İstihbarat Akademisi tarafından hazırlanan, 'Batılı Ülkelerde Aşırı Sağ Hareketler 2023 Değerlendirme Raporu' yayımlandıMilli İstihbarat Teşkilatı'nın (MİT) internet sitesinde yayımlanan raporda, son 15 yıldır yükselişte olan aşırı sağ hareketler ve aşırıcı faaliyetlerde bulunan eylemler ele alındı.

Göçmenler ve Müslümanların bu dalganın öncelikli hedefi haline geldiği yazılan raporda, 'kutsal değerlere ve kitaplara yapılan saldırılara karşı sessiz kalınarak resmi önlemler getirilmemesinin, Batı'da aşırı ideolojilerin kurumsallaşma riski' olduğu ifade edildi.

'Avrupa'da İslam karşıtlığının Türk karşıtlığı ile özdeşleştirilme çabaları olduğu' belirtilen raporda, gerçekleştirilen çok sayıda İslam karşıtı eylemde, Türklere ve Türkiye'ye de atıf yapıldığının gözlemlendiği yazıldı.

'İSLAM VE TÜRK KARŞITLIĞININ EN YOĞUN YAŞANDIĞI BÖLGE AVRUPA'

Rapora göre, 2023'te İslam ve Türk karşıtlığının en yoğun yaşandığı bölge Avrupa olarak gösterildi. Almanya'da camilere gönderilen tehdit mektupları ve İskandinav ülkelerinde Kur'an-ı Kerim yakma eylemleri hatırlatıldı. Türkiye karşıtı eylemlerin ise diplomatik misyonların önünde değil, daha çok Türklerin yoğun yaşadığı bölgelerde veya camiler önünde yapıldığı ifade edildi.

Türkiye'de gerçekleşen genel seçimler sonrasında Hollandalı ırkçı siyasetçi Geert Wilders'in, sosyal medya hesapları üzerinden yayımladığı videoda, Hollanda'da yaşayan Türkiye vatandaşlarına yönelik ifadeler kullanması örnek gösterildi.

Raporun sonuç bölümünde, son yıllarda istihbarat ve güvenlik teşkilatları adına dikkati çeken bir konu başlığı olan aşırı sağ hareketlerin, gelişen ve evrilen boyutlarıyla ön plana çıktığı belirtildi.

Aşırı sağın toplumsal seviyede artan radikalleşme ve komplo teorilerinden beslendiği ve 2023 yılında birçok ülke adına önemli bir tehdit oluşturduğunun gözlemlendiği yazılan raporda, "Batı'nın aşırı sağ konusunu büyük ölçüde 'düşünce özgürlüğü' olarak değerlendirme eğiliminde olduğu ancak konunun şiddet boyutunun artmasıyla, bunu bir güvenlik sorunu olarak ele almaya başladığı" kaydedildi. (HABER MERKEZİ)

Etiketler mit rapor